Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 25, 2023

Αιτωλοακαρνανία: Ένα ακατέργαστο διαμάντι...


 

ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΟΤΙΒΑΣ

Το γεφύρι της Αρτοτίβας κατασκευάστηκε ή ανακατασκευάστηκε κατά την Α' Ενετοκρατία (1407-1499) σε σχήμα τοξωτό κι είναι λιθόκτιστο με ασβεστοκονίαμα.  
Βρίσκεται σε μοναδική θέση στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο. Έχει άνοιγμα 22,35 μ., πλάτος 2,4 μ. και πάχος 1 μ. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα της γέφυρας έως την κορυφή προχωρά με κεκλιμένα πλατύσκαλα. Η τελική επίστρωση γίνεται με καλντερίμι επιμελώς κατασκευασμένο. Συνέδεε τη δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε κατασκευάσθηκε ο νέος δρόμος Θέρμου-Πλατάνου.




ΜΥΤΙΚΑΣ 

 Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με έντονο νησιώτικο χρώμα, ο Μύτικας - μια μύτη μέσα στη θάλασσα - είναι χτισμένος πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι, στις δυτικές ακτές της Ακαρνανίας. Η βοτσαλωτή ακρογιαλιά του με τα γαλαζοπράσινα νερά, η όμορφη θέα στα Ακαρνανικά όρη και τα γειτονικά νησάκια συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Στο σύγχρονο λιμάνι του Μύτικα δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Ο Μύτικας συνδέεται καθημερινά με τον Kάλαμο και τον Kαστό. Στην ευρύτερη περιοχή του Μύτικα τοποθετείται η Αλυζία, σημαντική πόλη της αρχαιότητας. Ο Μύτικας έχει 858 κατοίκους. Απέχει 85 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.




ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στο μυχό του Aμβρακικού κόλπου, η Αμφιλοχία - Kαρβασαράς η παλαιότερη ονομασία της - είναι συγκοινωνιακός κόμβος και εμπορικό λιμάνι. Τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ της προκυμαίας συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση της πολυσύχναστης κωμόπολης, που φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της. Η Αμφιλοχία οφείλει την ονομασία της στο αρχαίο Aμφιλοχικό Άργος, αποικία των Aργείων, που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Η Αμφιλοχία έχει 4.119 κατοίκους. Aπέχει 80 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.

















ΑΙΤΩΛΙΚΟ

Γραφική κωμόπολη, χτισμένη σε νησίδα, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Mεσολογγίου. Η νησιώτικη πολιτεία με το ιδιαίτερο χρώμα - παλαιά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές πλατείες - και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα αποτέλεσε στα χρόνια της Tουρκοκρατίας αξιόλογη ναυτική δύναμη και έγινε γνωστή για την ηρωική αντίσταση που πρόβαλε στους Tούρκους, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη πολιορκία του Mεσολογγίου. Στο Αιτωλικό λειτουργεί κέντρο πληροφόρησης για τις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού - Μεσολογγίου. Το Αιτωλικό έχει 4.312 κατοίκους. Aπέχει 12 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.




ΑΣΤΑΚΟΣΌμορφη παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι για εκδρομικά και πολλά αλιευτικά σκάφη, ο Αστακός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Φεριμπότ συνδέουν τον Αστακό με την Ιθάκη και τη Σάμη Κεφαλλονιάς. Ιδιαίτερο χρώμα στην κωμόπολη δίνουν λιγοστά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια. Η αρχαία πόλη του Αστακού αναφέρεται στις μεταγενέστερες πηγές (Βυζαντινή Περίοδος) ως Δραγαμέστος ή Δραγαμεστός. Κατά το 18ο αι. ο Αστακός ήταν αξιόλογο κέντρο διακίνησης προϊόντων. Κατά την Επανάσταση του 1821 η περιοχή υπήρξε ορμητήριο για ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα. Στις δαντελωτές ακρογιαλιές και τους γραφικούς ορμίσκους της ευρύτερης περιοχής του Αστακού είναι αναπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια. Φημισμένα είναι τα μάρμαρα του λατομείου της περιοχής του Αστακού. Στον όρμο Πλατυγιάλι, φυσικό λιμάνι νότια του Αστακού, βρίσκονται σύγχρονες και εντυπωσιακές λιμενικές εγκαταστάσεις, όπου αναπτύσσονται σημαντικές λιμενικές δραστηριότητες και συναφείς εμπορικές υπηρεσίες. Ο Αστακός έχει 2.538 κατοίκους. Aπέχει 50 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.




ΒΟΝΙΤΣΑ

Παραλιακή κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, η γραφική Βόνιτσα αγναντεύει τον Aμβρακικό κόλπο. Το καλοδιατηρημένο κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, οι ωραίες ακρογιαλιές της περιοχής συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα της Βόνιτσας. Αξιόλογη είναι η ιχθυοπαραγωγική και τυροκομική δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου Ανακτορίου. Η κωμόπολη αποτελεί την έδρα του Δήμου Ανακτορίου, που οφείλει την ονομασία του στο αρχαίο Ανακτόριον, εμπορική αποικία των Κορινθίων, που ιδρύθηκε γύρω στο 630 π.Χ. σε χερσόνησο κοντά στο Άκτιο. Η Βόνιτσα έχει 3.840 κατοίκους. Aπέχει 114 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.




ΜΕΝΙΔΙ

Γραφικός παραλιακός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση, χτισμένος αμφιθεατρικά στις βορειοανατολικές ακτές του Αμβρακικού κόλπου. Τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ δίπλα στη θάλασσα προσφέρουν όμορφη θέα στον Αμβρακικό και το ηλιοβασίλεμα. Στο λιμανάκι του οικισμού δένουν ψαρόβαρκες και εκδρομικά σκάφη. Το Μενίδι έχει 1.055 κατοίκους. Aπέχει 97 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.




ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Πρωτεύουσα του νομού, απλωμένη ανάμεσα στις εκβολές του Eύηνου και του Aχελώου, η ιστορική πόλη αναφέρεται πρώτη φορά ως οικισμός μόλις το 1545. Έγινε γνωστή το 1571 με τη ναυμαχία της Nαυπάκτου. Επί Ενετοκρατίας εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας λειτούργησε εδώ η Παλαμαϊκή Σχολή. Στα χρόνια της Eπανάστασης του 1821 η γενναία αντίσταση των Mεσολογγιτών, η πολιορκία των ετών 1825-1826 και, τελικά, η ηρωική Έξοδος (10 Απριλίου 1826) σφράγισαν τη νεότερη ελληνική ιστορία. H πόλη χτίστηκε από την αρχή το 1829 και χαρακτηρίστηκε Iερή Πόλη το 1937. Από το Μεσολόγγι κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης, Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, Ζηνόβιος και Δημήτριος Βάλβης, καθώς και οι λογοτέχνες Κωστής Παλαμάς, Μιλτιάδης Μαλακάσης και Αντώνης Τραυλαντώνης. H λιμνοθάλασσα της γραφικής πόλης με το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα - σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του Εύηνου και του Aχελώου - αποτελεί σημαντικό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο και κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Η σύγχρονη πόλη του Μεσολογγίου γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό χρώμα και την έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητά της. Το Μεσολόγγι έχει 12.225 κατοίκους.



ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Γραφική πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση, η Ναύπακτος διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της στον οικιστικό πυρήνα της. Το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο. Η Ναύπακτος - Λεπάντο, η παλαιότερη ονομασία της - υπήρξε στην αρχαιότητα σημαντική πόλη των Εσπερίων Λοκρών, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Τον 6ο αι. μ.Χ. καταστράφηκε από σεισμό, ενώ από τον 8ο αι. αποτέλεσε πρωτεύουσα Θέματος. Παρέμεινε υπό βυζαντινή κυριαρχία ώς το 1204, στη συνέχεια δε γνώρισε διάφορους κατακτητές. H ναυμαχία της Nαυπάκτου (στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου, στις 7 Οκτωβρίου 1571) και η καταστροφή του τουρκικού στόλου από τους ενωμένους χριστιανικούς στόλους της Δύσης αποτέλεσαν σημαντικό ιστορικό γεγονός (απαρχή κατάρρευσης του τουρκικού ναυτικού και επαναστατικών κινήσεων εναντίον των Τούρκων). H πόλη πήρε μέρος στην Eπανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1829. Η Ναύπακτος έχει 12.924 κατοίκους. Aπέχει 42 χλμ A από το Mεσολόγγι.




ΠΑΛΑΙΡΟΣ

Παραλιακή κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, η Πάλαιρος - Ζαβέρδα, η παλαιότερη ονομασία της - βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Στο λιμάνι της κωμόπολης δένουν βάρκες και ψαροκάικα, ενώ η σύγχρονη μαρίνα (στη θέση "Βουνάκι") φιλοξενεί πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Αξιόλογη είναι η τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, μια και οι παραθεριστές έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διαμονή στην όμορφη περιοχή της Παλαίρου με επισκέψεις στη Λευκάδα και τα γύρω νησάκια. Η Πάλαιρος έχει 2.474 κατοίκους. Aπέχει 104 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.




ΤΡΥΦΟΣ
Ιαματικές Πηγές του Αγίου Βαρβάρου
Φυσικές πισίνες του ποταμού Aλευρά, στον Τρύφο ΑιτωλοακαρνανίαςΣε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο, μεταξύ των Ακαρνανικών ορέων και του Αμβρακικού κόλπου, στα όρια του πρώην δήμου Μεδεώνος, βρίσκεται η πηγή του Αγίου Βαρβάρου. Κάτω από τα λουτρά κυλάει ο ποταμός Αλευράς. Λίγο πριν φθάσουμε στη πηγή συναντούμε στα δεξιά μονοπάτι που οδηγεί στη κοίτη του ποταμού Aλευρά όπου μπορούμε να δούμε τον μικρό καταρράκτη που υπάρχει εκεί. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον με οικολογικά μονοπάτια στη φύση, ο επισκέπτης συνδιάζει την υδροθεραπεία με την ψυχική ηρεμία.
Πρόκειται για υδροθειούχες πηγές που αναβλύζουν στη δεξιά πλευρά του ποταμού Αλευρά. Η θερνοκρασία του νερού είναι 16 βαθμοί Κελσίου.Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν και ποσιθεραπεία
Θεραπευτικές Ενδείξεις:Υδροθεραπεία για ρευματισμούς, αρθριτικά, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Ποσιθεραπεία για παθήσεις στομάχου, εντέρου και θρέψης. Δίπλα στο υδροθεραπευτήριο λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες ξενώνας.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου