Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2016

Έρευνα: Οι ιθαγενείς Αυστραλοί συνδέονται με τους πρώτους πληθυσμούς της ηπείρου, πριν 50.000 χρόνια

Τους ισχυρισμούς πως οι ιθαγενείς Αυστραλοί (Αβορίγινες και άλλοι) είναι ο πιο αρχαίος πολιτισμός στον πλανήτη ο οποίος παρουσιάζει συνεχή πορεία και παραμονή στην ίδια περιοχή μέχρι σήμερα, στηρίζει η πρώτη εκτενής μελέτη του DNA τους, καθώς τεστ έδειξαν ότι ανάγονται στους πρώτους πληθυσμούς στην περιοχή, πριν από 50.000 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, επιστήμονες ήταν σε θέση να «χαρτογραφήσουν» το μεγάλο εκείνο το ταξίδι των πρώτων ανθρώπων διερευνώντας στοιχεία και ίχνη στο DNA των σημερινών πληθυσμών στην Αυστραλία και Παπούα Νέα Γουϊνέα. Η ανάλυση έδειξε πως οι πρόγονοί τους ήταν πιθανώς οι πρώτοι άνθρωποι που πέρασαν ωκεανό, και φέρνει στο φως στοιχεία για προϊστορικές σχέσεις με έναν άγνωστο «ξάδελφο» του ανθρώπου.

Ο καθηγητής Έσκε Γουΐλερσλεβ εξελικτικός γενετιστής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είπε πως «πλέον γνωρίζουμε πως οι συγγενείς τους (πρόγονοι) ήταν οι πρώτοι πραγματικοί άνθρωποι εξερευνητές. Οι δικοί μας πρόγονοι κάθονταν φοβισμένοι από τον κόσμο, ενώ αυτοί ξεκινούσαν για ένα αξιοσημείωτο ταξίδι στην Ασία και πέρα από τη θάλασσα». Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τις διάφορες κοινότητες των αυτοχθόνων,

Αξίζει να σημειωθεί πως μία εκ των ερευνητών που ηγήθηκαν της έρευνας, είναι Ελληνίδα γενετίστρια της διασποράς, την 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια γενετικής του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη αυτή που διήρκεσε τρία χρόνια, δήλωσε η κ. Μαλασπίνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε ομάδες Αυστραλών ιθαγενών και επιστημόνων. «Οριοθετεί την αρχή μιας καινούργιας εποχής, όπου παραδοσιακοί ιδιοκτήτες της γης, δηλαδή οι Αυστραλοί ιθαγενείς, και οι επιστήμονες συνεργάζονται στενά προς κοινό τους όφελος. Τα δεδομένα, που αντιστοιχούν στην πρώτη συνολική μελέτη πλήρους γονιδιώματος σε επίπεδο πληθυσμών στην Αυστραλία, αποκαλύπτουν ότι η γενετική ποικιλομορφία της αυστραλιανής ηπείρου είναι αντίστοιχη σε μέγεθος με την ποικιλομορφία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους κάτοικους της ανατολικής Ασίας, στηρίζοντας έτσι την άποψη ότι οι Αυστραλοί ιθαγενείς κατοικούν σ΄αυτήν την ήπειρο για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Η γενετική διαφοροποίηση ανάμεσα στους Αβορίγινες Αυστραλούς είναι εντυπωσιακή. Οι ομάδες τους στη νοτιοδυτική Αυστραλία είναι γενετικά περισσότερο διαφορετικές από εκείνες στη βορειοανατολική Αυστραλία, από όσο διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους π.χ. οι αυτόχθονες Αμερικανοι από τους Σιβηριανούς», πρόσθεσε.

Οι Homo sapiens, που εγκατέλειψαν την Αφρική πριν από 72.000 χρόνια, εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Ασία. Οι πρόγονοι των σημερινών Αβοριγίνων εκτιμάται ότι διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους πριν από 58.000 χρόνια. Συγκριτικά, οι πρόγονοι των Ευρωπαίων και των Ασιατών (αμφότεροι αφρικανικής καταγωγής) διαχωρίστηκαν γενετικά πιο πρόσφατα, πριν από περίπου 42.000 χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται σε ένα από τέσσερα papers σχετικά με την προέλευση του ανθρώπου που παρουσιάζονται στο Nature, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αρχικά μετανάστευσαν από την αφρικανική ήπειρο, «έσπασαν» σε διαφορετικούς πληθυσμούς και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στον πλανήτη.

Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε μια νέα ανάλυση πληθυσμού 83 ιθαγενών Αυστραλών και 25 Παπουανών, δείχνει πως πρόκειται για πληθυσμούς που μπορούν να ανάγουν τις ρίζες τους στις πρώτες αφίξεις στην ήπειρο πριν από 50.000 χρόνια και ότι παρέμεναν σχεδόν απομονωμένοι μέχρι πριν από 4.000 χρόνια. «Είναι πιθανότατα η αρχαιότερη ομάδα ανθρώπων στον κόσμο την οποία μπορείς να συνδέσεις με έναν συγκεκριμένο τόπο» σχολιάζει ο Γουΐλερσλεβ.

Καθ'οδόν προς την Αυστραλία, οι πρώτοι άνθρωποι θα συνάντησαν ένα μεγάλο εύρος άλλων ειδών ανθρωποειδών, περιλαμβανομένου ενός άγνωστου «συγγενούς» του ανθρώπου ο οποίος φαίνεται ότι παρείχε περίπου το 4% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι προϊστορικά ζευγαρώματα έχουν αφήσει στους σημερινούς Αφρικανούς DNA Νεάντερταλ σε ποσοστό περίπου 1-6%.

Ο Γουΐλερσλεβ είπε πως τα νέα αυτά ευρήματα ενισχύουν την άποψη πως οι Νεάντερταλ και άλλα είδη που έχουν εκλείψει, και θεωρούνται μη εξελιγμένα προϊστορικά πλάσματα, στην πραγματικότητα δεν διέφεραν και πολύ από τους δικούς μας προγόνους.

Επιπρόσθετα, μια δεύτερη έρευνα έδειξε πως η «ανατολή» των σύγχρονων ανθρώπινων συμπεριφορών, πριν από περίπου 100.000 χρόνια (όπως διαφαίνονται από βραχογραφίες, εργαλεία κ.α.) δεν φαίνεται να συνοδεύτηκε από σημαντικές γενετικές μεταλλάξεις.

«Το γονιδίωμά σου περιέχει την ιστορία κάθε προγόνου σου» λέει ο Σουαπάν Μάλικ, γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάλυση των γονιδιωμάτων ανθρώπων από 142 διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η έρευνα -στην οποία συμμετείχε ένας ακόμη ελληνικής επιστήμων, ο Γιώργος Αθανασιάδης του Κέντρου Ερευνών Βιοπληροφορικής του δανικού Πανεπιστημίου του Όρχους- αποκαλύπτει επίσης ότι στο εσωτερικό της Αυστραλίας πριν από 31.000 χρόνια οι διάφορες κοινότητες των Αβοριγίνων είχαν ήδη γενετικά απομονωθεί μεταξύ τους, πιθανώς λόγω του δύσβατου και δυσπρόσιτου εδάφους, ιδίως εξαιτίας της ουσιαστικά αδιάβατης ερήμου στο κέντρο της ηπείρου.

Η μελέτη φαίνεται να επιλύει τη «διαφωνία» που προκύπτει από το γεγονός ότι τα γενετικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτόχθονες πληθυσμοί υπάρχουν στην Αυστραλία εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, και το ότι οι γλώσσες τους είναι μόλις 4.000 ετών. «Βλέπεις μία κινητικότητα ανθρώπων στην ήπειρο, που άφηναν τα σημάδια τους...εκείνη την περίοδο ήταν που εξαπλώθηκε η νέα γλώσσα. Είναι μια μικροσκοπική γενετική “υπογραφή”».

Αναλυτικότερα, πριν από 4.000 χρόνια, η γενετική ανάλυση δείχνει ότι υπήρξε μια εκτεταμένη εσωτερική μετανάστευση από μια μυστηριώδη ομάδα ανθρώπων στα βορειοανατολικά της ηπείρου προς τις άλλες κατευθύνσεις, επηρεάζοντας καθοριστικά τον τρόπο ομιλίας και την κουλτούρα των κατοπινών Αβοριγίνων. Όμως ξαφνικά αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες εξαφανίστηκαν σαν «φαντάσματα» από το «γενετικό αρχείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου