Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 28, 2016

6 συνηθισμένοι λόγοι που κάποιοι γίνονται αθεϊστές ή γυρίζουν την πλάτη στις επίσημες θρησκείες

Η μείωση του αριθμού των πιστών που εκκλησιάζονται είναι μια πραγματικότητα που είναι όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια στιγμή όλοι και περισσότεροι πολίτες όταν ερωτώνται για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, απαντούν σε μεγάλο ποσοστό πως «δεν έχουν θρησκεία».

Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε πολλές χώρες της Δύσης και φυσικά στις ΗΠΑ όπου και διεξήχθη μια μεγάλη έρευνα υπό τον τίτλο «Exodus», (προφανώς εκ της βιβλικής Εξόδου) από το Public Religion Research Institute (PRRI), η οποία διερευνά τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στον αθεϊσμό αλλά και την ποικιλομορφία που υπάρχει μεταξύ της ομάδας που διεθνώς ονομάζεται «nones» (εκ του none of the above δηλαδή τίποτε από τα παραπάνω, όπως απαντούν ερωτηθέντες για τη θρησκεία τους) που δεν συνδέονται με κάποια επίσημη θρησκεία αλλά δεν αποκλείεται να πιστεύουν σε «κάτι».

Όπως φαίνεται στην έρευνα οι «nones» είναι πολύ δύσκολο να «χωρέσουν» σε κάποια κατηγορία αφού για παράδειγμα μπορεί να είναι αθεϊστές ή να πιστεύουν σε μια θρησκεία αλλά να μην πηγαίνουν ποτέ στην Εκκλησία.

Σύμφωνα με την έρευνα το 25% των Αμερικανών σήμερα δηλώνουν πως δεν έχουν κάποια επίσημη θρησκεία αντί για 6% που έδιναν την ίδια απάντηση το 1970, ή 20% το 2012.

Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά έξι λόγους που φαίνεται να οδηγούν τους ανθρώπους στον αθεϊσμό, στην εγκατάλειψη των επίσημων θρησκειών και Δογμάτων:

1. Η Εκκλησία και το εκκλησίασμα επικεντρώνεται υπερβολικά σε πολιτικά ζητήματα. Συγκεκριμένα το 16% των ερωτηθέντων στη σχετική έρευνα, απάντησε καταφατικά πως η συγκεκριμένη τάση που υπάρχει είναι βασικός λόγο για τους ίδιους να γυρίσουν την πλάτη τους στην Εκκλησία και τη Θρησκεία.

2. Τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης, κυρίως ανηλίκων. Σύμφωνα με την έρευνα το 19% θεωρεί πως οι πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράχθηκαν από κληρικούς ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός λόγος για να εγκαταλείψουν την Εκκλησία. Το ποσοστό αυτό για τους Καθολικούς ανεβαίνει στο 32%.

3. Αρνητικές θρησκευτικές διδασκαλίες και κηρύγματα για τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφοβία που αποπνέουν συχνά οι εκκλησιαστικοί άμβωνες ήταν ένας σημαντικός λόγος για το 29% των πιστών να σταματήσουν να ασχολούνται με τη θρησκεία. Μεταξύ των Καθολικών το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 39%.

4. Η οικογένεια στην οποία μεγάλωσαν δεν ήταν ποτέ αρκετά θρησκευόμενη. Τον λόγο αυτό επικαλείται επίσης ένα 32% των ερωτηθέντων.

5. Η απόκτηση πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι ερευνητές χώρισαν τους ερωτηθέντες σε τρεις διαφορετικές ομάδες: στους «αρνητές» της θρησκείας (δηλ. τους αθεϊστές), στους «πρακτικούς αθεϊστές» και σε όσους «δεν συνδέονται με κάποια Εκκλησία ή Δόγμα». Οι αθεϊστές λοιπόν το πιο πιθανό είναι να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου (35%) ενώ όσοι ανήκουν στην τρίτη κατηγορία- και πρακτικά πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη χωρίς να ακολουθούν κάποιο Δόγμα- είναι πιθανότερο να έχουν πτυχίο λυκείου ή η μόρφωση που έχουν λάβει να είναι ακόμη χαμηλότερο επιπέδου.

6. Απόρριψη πίστης σε θρησκευτικές διδασκαλίες. Για την πλειοψηφία εκείνων που δεν σχετίζονται με κάποια θρησκεία (nones) και δεν μεγάλωσαν σε κάποιο θρησκευόμενο περιβάλλον, η πιο απλή εξήγηση ήταν πάντα η πάντα η πιο πιθανή. Το 65% των ατόμων που μετείχαν στην έρευνα της PRRI αποδίδουν τη στάση τους απέναντι στη θρησκεία στην μη πίστη τους στους θρησκευτικές διδασκαλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου