Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 25, 2016

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ για τον Καλογρίτσα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σαββατοκύριακο κρίσιμων αποφάσεων είναι αυτό που κυλάει για τον Χρήστο Καλογρίτσα. Ο εργολάβος που έγινε πρόσωπο των ημερών θα πρέπει να καταθέσει και αυτός έως αύριο, που λήγει η προθεσμία, την πρώτη δόση των 17,53 εκατ. ευρώ που του αναλογούν εάν θέλει να παραμείνει στην κούρσα των τηλεοπτικών καναλιών. Την ίδια ώρα ωστόσο τα στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι σχετικές καταγγελίες προσδίδουν στο θέμα διαστάσεις σκανδάλου το όπως, όπως φαίνεται, θα κυριαρχεί από εδώ και πέρα στο δημόσιο βίο της χώρας με τον ίδιο σε...
ρόλο πρωταγωνιστή...
Ήδη στο επίκεντρο της δριμείας κριτικής, από πολλές πλευρές, προς την κυβέρνηση βρίσκεται το ζήτημα του πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών. Εκτός από τις αποκαλύψεις για τα δανεικά βοσκοτόπια της Ιθάκης που παρουσίασε η πλευρά Καλογρίτσα, όλα δείχνουν ότι ο έλεγχος -και για τις τέσσερις περιπτώσεις- υπήρξε πρόχειρος και επιφανειακός δίχως καν να πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Είναι ενδεικτικό ότι η έγκριση έγινε με την αποδοχή απλών υπεύθυνων δηλώσεων του «νόμου 105» αν και οριζόταν σαφώς ότι απαιτούνται αναλυτικά στοιχεία για την ύπαρξη των αναγκαίων ποσών, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις κινήσεις τους και τα πιθανά δάνεια. Οι σκιές φάνηκε άλλωστε από την αρχή της διαδικασίας όταν επιχειρήθηκε, παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, είτε να καθυστερήσει η καταβολή της πρώτης δόσης έως την έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας είτε ο έλεγχος να μη διεξαχθεί επί όλου του τιμήματος αλλά τμηματικά. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι και στους δύο ελιγμούς πρωταγωνίστησε, ανεπιτυχώς, ο κ. Καλογρίτσας έχοντας σε πρώτο στάδιο την εν μέρει υποστήριξη του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά.
Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα τείνει να εξελιχθεί στην αχίλλειο πτέρνα της διαδικασίας αδειοδότησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα δάνεια – μαμούθ του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και την εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη λόγω κατηγοριών για πολύ σοβαρά φορολογικά αδικήματα, ο διαγωνισμός πριν ακόμη ολοκληρωθεί έχει διατρηθεί.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας θύελλα αντιδράσεων τις οποίες αρχικά υποβάθμιζε, επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες, να πάρει αποστάσεις από τον κ. Καλογρίτσα ο οποίος κατά πληροφορίες -και με δεδομένες τις παλαιές και στενές σχέσεις του με τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ- διαμήνυσε την «ενόχλησή» του για το άδειασμα που έχει υποστεί. Οι αρμόδιοι υπουργοί ευελπιστούν τώρα ότι μετά τη Δευτέρα θα ξημερώσει μια «άλλη μέρα» καθώς με την καταβολή της πρώτης δόσης θα προβάλουν ως πολιτική νίκη την είσοδο του τηλεοπτικού τοπίου σε νέα φάση.
Η πραγματικότητα όμως κάθε άλλο παρά ρόδινη φαίνεται και ο σκόπελος Καλογρίτσα δεν δείχνει να ξεπερνιέται εύκολα. Το σενάριο που εξετάζει ο ίδιος, για λογαριασμού του γιου του Ιωάννη – Βλαδίμηρου με εταιρεία του οποίου διεκδικήθηκε η άδεια, είναι να αποσυρθεί μη καταθέτοντας αύριο το ποσόν της πρώτης δόσης και χάνοντας φυσικά το ποσό της εγγύησης των 3 εκατ. ευρώ. Βοηθούντος του γεγονότος ότι κατά δήλωση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής Θ. Πανταλάκη τα δάνεια του εξυπηρετούνται, μπορεί να ελπίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βγει σε πρώτο στάδιο από τη δίνη του κυκλώνα και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, στη συνέχεια, καλύτερα τις υπόλοιπες εκκρεμότητές του. Η πιθανή απόσυρσή του είναι κάτι που εύχεται και η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει τα (πολύ) χειρότερα...
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή έχει το ποσό και το καταθέσει, το θρίλερ περνάει στην επόμενη φάση καθώς ξεκινά νέος κύκλος διαδικασιών και προσφυγών κατά τις οποίες πρέπει να δικαιολογηθεί η προέλευση των χρημάτων και να τεθούν όλα στο μικροσκόπιο. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ο μέχρι τούδε έλεγχος του πόθεν έσχες ήταν πλημμελής έχει δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας του διαγωνισμού το οποίο χρεώνεται η κυβέρνηση και ειδικότερα οι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα. Γι αυτό πυκνώνουν οι επικρίσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς βουλευτές και στελέχη αποστασιοποιούνται και δηλώνουν ότι έπρεπε όλες αυτές οι διαδικασίες σε σχέση με το οικονομικό στάτους των νέων καναλαρχών να έχουν αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Αρκετοί φοβούνται μάλιστα ότι ενώ η υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών ξεκίνησε για την κυβέρνηση ως μάχη κατά της διαπλοκής και της 27ετούς ανομίας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο και να ξυπνήσει μνήμες από άλλα σκάνδαλα του παρελθόντος, στο χώρο των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης, όπως της Τράπεζας Κρήτης και του Πόπωτα.
Εφόσον ο κ. Καλογρίτσας αποσυρθεί ή κατά τις προσεχείς εβδομάδες κηρυχθεί έκπτωτος λόγω προβλημάτων στο «πόθεν» των χρημάτων του, πρώτος επιλαχών για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είναι ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος είχε προσφέρει 61,5 εκατ. ευρώ έχοντας κάνει πάντως σαφές ότι, μπαίνοντας για το διαγωνισμό στα «κελιά» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, είχε οριοθετημένους στόχους. Επόμενος στη σειρά των επιλαχόντων είναι ο Alpha του Δημ. Κοντομηνά που είχε προσφέρει 61 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι δύο εταιρείες συμφερόντων Βαρδινογιάννη με 18 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Για τους ασχολούμενους με το θέμα, είναι προφανές ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα και το μόνο άγνωστο παραμένει το μέγεθος των αναταράξεων που θα ακολουθήσουν. Όποια κι αν είναι όμως η εξέλιξη με τον κ. Καλογρίτσα, η κυβέρνηση έχει βρεθεί υπόλογη και στριμωγμένη ενώ οι υποψίες επαυξάνονται καθώς ο 69χρονος εργολάβος, που υπήρξε επιστήθιος φίλος του Χαρίλαου Φλωράκη και στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου, δεν έπαψε ποτέ να διαφημίζει την επιρροή του στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αντιπολίτευσης σπεύδουν ήδη να διακηρύξουν το αυτονόητο ότι «αν εκπέσει ο Καλογρίτσας, θα εκπέσει όλος ο διαγωνισμός». Αν πάλι δεν εκπέσει και διατηρηθεί με υποστυλώσεις στο νέο μιντιακό στερέωμα, είναι βέβαιο ότι το πολιτικό μαρτύριο για την κυβέρνηση δεν θα έχει τέλος...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου