Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 05, 2023

Ο θρύλος του ΤΑΜ-ΤΑΜ



Ποιος από τους σημερινούς σαραντάρηδες και πάνω δεν αναπολεί το θερινό σινεμά ή το καφενείο στην πλατεία, με ένα μπουκάλι ΤΑΜ-ΤΑΜ στο χέρι;
Πριν εισβάλουν στην Ελλάδα οι αμερικανικοί γίγαντες της Κόκα και της Πέπσι Κόλα, το αναψυκτικό με το ιδιόρρυθμο όνομα κυριαρχεί στην κατηγορία αυτή. Αόριστα παρεμφερή προϊόντα οι διάφορες μάρκες του αξέχαστου ΜΠΙΡΑΛ, που παράγουν πολλές μικρές βιοτεχνίες. Ολα αυτά θα σαρωθούν όμως λίγα χρόνια αργότερα και θα εξαφανιστούν κάτω από την πίεση της μονοπώλησης του κλάδου. Το 1964 αρχίζει και η έκδοση της καταπληκτικής σειράς βιβλίων του ROL με τον γενικό τίτλο ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ.

Δεν υπάρχει παιδί εκείνης της εποχής που να μην έχει ζήσει μαζί με το νεαρό ήρωα, τον Αλκή, τις περιπέτειές του σε αρχαίες χώρες και άλλους πολιτισμούς: Στην Αίγυπτο, στην Κρήτη του Μίνωα, στη χώρα των Αζτέκων, στη Βαβυλώνα, στο Βυζάντιο, με τους θύννους του Αττίλα... Βιβλία πρωτοποριακά για την εποχή τους, εξαιρετικά επιμελημένα, πολύχρωμα εικονογραφημένα, μαθαίνουν τα παιδιά να αγαπούν την ιστορία, μέσα από την πληθώρα πολιτισμικών στοιχείων που διανθίζουν τις περιπέτειες του Αλκή.

Ιστορικό Λεύκωμα 1964
εφ. Η Καθημερινή


anemourion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου