Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 23, 2016

Διέσχισε τη μισή Ελλάδα σε περιπολικό για ένα ράντζο στο Δαφνί



Η περιπέτεια της 59χρονης ασθενούς φέρνει για ακόμα μία φορά στη επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη χώρα μας


Σχεδόν τη μισή Ελλάδα χρειάστηκε να διασχίσει μια 59χρονη γυναίκα από τα Τρίκαλα με τη δικαιολογία έλλειψης κατάλληλης υπηρεσίας ψυχικής υγείας, ικανής να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, στον τόπο κατοικίας της, αλλά και στους κοντινούς νομούς.





Η ασθενής μεταφέρθηκε 350 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της και τους συγγενείς της και μάλιστα όχι με ασθενοφόρο αλλά μέσα σε περιπολικό, συνοδευόμενη από αστυνομικούς, ως κοινή εγκληματίας , μετά από εισαγγελική εντολή. Εισήχθη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής "Δαφνί" όπου και νοσηλεύεται από την Τρίτη (μέρα μη εφημερίας) ως 43η ασθενής, σε ράντζο, σε νοσηλευτικό τμήμα με δυνατότητα εξυπηρέτησης μόνο 25 ασθενών.

Με αφορμή το περιστατικό "ανακύπτουν για ακόμη μία φορά τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας, στα οποία τόσο οι εισαγγελικές αρχές, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Αποτέλεσμα, δυστυχώς είναι η επιδείνωση της υγείας των ασθενών, ο στιγματισμός τους, η αποκοπή τους από την οικογένεια και η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων" καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής προσθέτοντας ότι τελικά "το παράλογο έχει νόημα να αναζητηθεί και κάπου αλλού, εκτός ψυχιατρείου".
Από την επαρχία 1 στους 5 ασθενείς

Μιλώντας στο News247 o πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αβραμίδης επισημαίνει ότι ένας στους πέντε ασθενείς που εισάγονται στο ΨΝΑ τις μέρες εφημερίας είναι από την επαρχία. "Το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή χρειάστηκε να διασχίσει τη μισή Ελλάδα σε περιπολικό, συνοδεία αστυνομικών, αναδεικνύει την τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών στο χώρο της ψυχικής υγείας με αποτέλεσμα το Δαφνί να επιβαρύνεται με την κάλυψη αναγκών πέρα από τις δυνατότητές του".

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από Από τα 64 ψυχιατρικά τμήματα που υπάρχουν συνολικά στα γενικά νοσοκομεία της χώρας, μόνο τα 39 διαθέτουν κρεβάτια.
Από Από τα 64 ψυχιατρικά τμήματα που υπάρχουν συνολικά στα γενικά νοσοκομεία της χώρας, μόνο τα 39  διαθέτουν κρεβάτια.
Ταυτόχρονα παρατηρείται άναρχη και χωρίς σχεδιασμό 

ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά την ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν διαθέτουν τίποτα και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση. Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη συσσώρευση δομών ψυχικής υγείας επικρατεί στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αντίθετα υπάρχει σημαντική υστέρηση υπηρεσιών στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου.
Στο ψυχιατρείο με χειροπέδες 6 στους 10

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και ως προς την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας με την Αττική να έχει συγκεντρώσει περίπου το 50% των Κέντρων Ημέρας από αυτά που συνολικά υπάρχουν σε όλη τη χώρα και τις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και του Νοτίου Αιγαίου να μην διαθέτουν κανένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Μην έχοντας πρόσβαση σε κάποια κοινοτική, προσιτή δομή όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα οι άνθρωποι χειροτερεύουν σε βαθμό που δεν μπορεί να τους βοηθήσει άμεσα κανείς και να καθίσταται αναπόφευκτη η εισαγγελική παραγγελία με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η διαδικασία της ακούσιας εξέτασης με εισαγγελική παραγγελία, είναι μια διαδικασία που περιγράφεται ως τραυματική από τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι οδηγούνται στα νοσοκομεία με χειροπέδες, μέσα σε περιπολικά.

Το ποσοστό της ακούσιας νοσηλείας στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 50%-60% τη στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται γύρω στο 7%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ακούσια νοσηλεία, οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες δεν τηρούνται σε ποσοστό 95%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου