Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 26, 2016

Υπέροχες φωτογραφίες από μεγαλουπόλεις πριν γίνουν πόλεις



Από την Νέα Υόρκη και τη Μόσχα έως και τη Σανγκάη και Ρίο Ντε Τζανέιρο ο χρόνος έχει αφήσει το αποτύπωμα του ενώ οι
κατασκευαστικές αλλαγές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μεταμόρφωσαν το τοπίο κάνοντας τις μεγαλουπόλεις μετά βίας αναγνωρίσιμες.

Η HuffPost Greece  παρουσιάζει 25 υπέροχες φωτογραφίες σημερινών μεγαλουπόλεων πριν γίνουν καν πόλεις.

Ρίο ντε Τζανέιρο
Wikipedia Commons
Ο κόλπος Γκουαναμπαρά ανακαλύφθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1502, και σε αυτή την ημερομηνία οφείλει η πόλη το όνομά της (Ρίο ντε Τζανέιρο = ποταμός του Ιανουαρίου). Η ανακάλυψη έγινε από μία πορτογαλική αποστολή από τον εξερευνητή Γκασπάρ ντε Λέμος, κυβερνήτη ενός πλοίου του στόλου του Πέντρο Άλβαρες Καμπράλ. Ο πρώτος οικισμός ιδρύθηκε στην περιοχή την 1η Μαρτίου του 1565. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, η πόλη απειλήθηκε ή κατακτήθηκε από αρκετούς, κυρίως Γάλλους, πειρατές και τυχοδιώκτες, όπως οι Ζαν Φρανσουά Ντουκλέρκ και Ρενέ Ντουγκουάι Τρουάν. Στο τέλος του 17ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε χρυσός και διαμάντια στη γειτονική περιοχή του Μίνας Γκεράις, το Ρίο ντε Τζανέιρο μετατράπηκε σε ένα λιμάνι ιδιαίτερης σημασίας για τις εξαγωγές, σε σύγκριση με το Σαλβαντόρ της Μπαία, το οποίο βρίσκεται αρκετά βορειότερα. Το 1763, η πορτογαλική διοίκηση των αποικιών της Αμερικής μεταφέρθηκε στο Ρίο, και η πόλη παρέμεινε η κύρια αποικιακή πρωτεύουσα των πορτογαλικών κτήσεων της Αμερικής μέχρι το 1808.


Wikipedia Commons



Wikipedia Commons


Σαγκάη
Wikipedia Commons
Χτίστηκε τον 11ο αιώνα, χωρίς να διαδραματίσει τότε κανένα ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή της χώρας. Από τις αρχές του 19-ου αιώνα, τολιμάνι της αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το εμπόριο και ήδη άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία στη μεγάλη πόλη. Συνάμα όμως, οι τότε μεγάλες δυνάμεις που είχαν εισχωρήσει στην οικονομία της χώρας και το λιμάνι της πόλης εξυπηρετούσε άμεσα τα συμφέροντά τους, άσκησαν πίεση στην αυτοκρατορική κυβέρνηση για εκχωρήσεις.


Wikipedia Commons



Wikipedia Commons


Νεα Υόρκη

Η περιοχή κατοικούνταν από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Lenape κατά τη στιγμή της ευρωπαϊκής της ανακάλυψης το 1524 από τον Giovanni da Verrazzano, έναν εξερευνητή της Φλωρεντίας στην υπηρεσία του γαλλικού στέμματος, που την ονόμασε «Nouvelle Angoulême». Ο ευρωπαϊκός οικισμός άρχισε με την ίδρυση μιας ολλανδικής εταιρίας εμπορίου γούνας, στο νότιο άκρο του Manhattan το 1614 και στη συνέχεια ονομάστηκε “Nieuw Amsterdam” (Νέο Άμστερνταμ). Ο επικεφαλής της ολλανδικής αποικίας Peter Minuit αγόρασε το νησί του Manhattan από τους Lenape το 1626 προς 60 φιορίνια (περίπου 1000 δολάρια το 2006). Ένας θρύλος λέει ότι το Manhattan αγοράστηκε για γυάλινες χάντρες αξίας $24. Το 1664, η πόλη παραδόθηκε στην Αγγλία και μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη από τον Άγγλο Δούκα της Υόρκης και του Albany. Στο τέλος του δευτέρου Αγγλο-Ολλανδικού πολέμου, οι Ολλανδοί κέρδισαν τον έλεγχο των νησιών Run σε αντάλλαγμα με τον αγγλικό έλεγχο του New Amsterdam (Νέα Υόρκη) στη Βόρεια Αμερική. Αρκετοί εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ιθαγενών της Αμερικής και ορισμένες επιδημίες που προήλθαν από την άφιξη των Ευρωπαίων προκάλεσαν μεγάλη απώλεια πληθυσμού των Lenape μεταξύ των ετών 1660 και 1670. Το 1700, ο πληθυσμός των Lenape είχε μειωθεί σε 200. Το 1702, η πόλη έχασε το 10% του πληθυσμού της με την εξάπλωση του κίτρινου πυρετού. Η πόλη της Νέας Υόρκης υπέστη επτά σημαντικές επιδημίες κίτρινου πυρετού στο διάστημα 1702 – 1800.


Wikipedia Commons



Wikipedia Commons



Wikipedia Commons


Κωνσταντινούπολη
Wikipedia Commons
Η πλούσια ιστορία της Κωνσταντινούπολης καταγράφει την άνοδο και πτώση των πιο ξακουστών αυτοκρατοριών του κόσμου. Αν και πιστεύεται ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να είχε κατοικηθεί ήδη από το 3.000 π.Χ., δεν ήταν πόλη μέχρι Έλληνες άποικοι έφτασαν στην περιοχή τον 7ο αιώνα π.Χ.. Με επικεφαλής τον βασιλιά Βύζα, εξ ου και το πρώτο όνομα της Κωνσταντινούπολης, Βυζάντιο, η περιοχή επιλέχθηκε λόγω της στρατηγικής θέσης της κατά μήκος των Στενών του Βοσπόρου. Το Βυζάντιο στη συνέχεια εντάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας έδωσε εντολές για την ανοικοδόμηση της πόλης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μνημεία που θα ήταν όμοια με αυτά της Ρώμης. Το 330, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη. Η πόλη αναπτύχθηκε και άκμασε, η Κωνσταντινούπολη έγινε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έγινε σαφώς ελληνική και πάλι. Χάρη στην τοποθεσία της, που εκτείνεται σε δύο ηπείρους, αποτέλεσε το επίκεντρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της διπλωματίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​πολλά από τα πιο αξιόλογα μνημεία της χτίστηκαν, όπως η Αγία Σοφία, και η Κωνσταντινούπολη έγινε το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών αιώνων, η πόλη άντεξε την ευημερία και την αναταραχή στον ίδιο βαθμό και πολλές προσπάθειες έγιναν για να την κατακτήσουν. Οι συνεχείς επιδρομές αποδυνάμωσαν την πόλη μέχρι που τελικά κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, το 1453 μετά από μια 53 ημέρες πολιορκίας (κατά τη διάρκεια της πολιορκίας πέθανε ο Μέγας Κωνσταντίνος). Το όνομά της άλλαξε σε Ιστανμπουλ.


Wikipedia Commons



Wikipedia Commons


Λονδίνο
Imgur
Το Λονδίνο ιδρύθηκε ως η ρωμαϊκή πόλη Λοντίνιουμ το 43 π.Χ, και το ρωμαϊκό τείχος, που πρόχειρα επισκευάζονταν, συνέχισε να προστατεύει και τη μεσαιωνική πόλη. Η σημασία του Λονδίνου μειώθηκε μετά τον 5ο αιώνα, κατά τη διάρκεια των αγγλοσαξονικών και των σκανδιναβικών εισβολών. Σταδιακά, ωστόσο, η σημασία της τοποθεσίας της πόλης κατά μήκος του Τάμεση βοήθησε την πόλη, που έγινε ευημερούσα και σημαντικό εμπορικό κέντρο. Στις αρχές του 11ου αιώνα το Λονδίνο έγινε η έδρα της κυβέρνησης των τελευταίων αγγλοσαξόνων βασιλιάδων, το 1066, όταν οι Νορμανδοί εισέβαλαν στη Βρετανία, ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έκανε το Λονδίνο πρωτεύουσα του.Σε όλο το Μεσαίωνα, το Λονδίνο ήταν το πολιτικό κέντρο, μεγαλύτερη πόλη και κύριο λιμάνι της Αγγλίας. Νέα παλάτια αντικατέστησαν τον Πύργο του Λονδίνου ως βασιλικές οικίες όπως το Ουέστμινστερ, Ουάιτχολ, και του Αγίου Ιακώβου. Η βασιλική αυλή βρισκόταν στο Λονδίνο, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, και η πόλη έγινε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. Το Λονδίνο έφτασε σε νέα επίπεδα υπεροχής κατά τη διάρκεια της βασιλείας (1558-1603) της Βασίλισσας Ελισάβετ Ι. Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ για πρώτη φορά παρουσιάζει έργα του στο θέατρο Γκλομπ, αρχίζουν εκδόσεις βιβλίων και το Λονδίνο έγινε το κέντρο του νεοεμφανιζόμενου εξωτερικού εμπορίου της Αγγλίας.Μέχρι το 17ο αιώνα το Λονδίνο ήταν μια συσσωρευμένη πόλη με στενά δρομάκια. Η πανούκλα μεταξύ 1625 και 1665 στοίχισε περισσότερες από 75.000 ζωές. Τα κτίρια ήταν σε μεγάλο βαθμό από ξύλο, και μια καταστροφική πυρκαγιά το 1666 κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης. Η ανοικοδόμηση της πόλης διακρίνεται από το έργο του αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν. Εποικοδόμησε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου και περισσότερες από 50 εκκλησίες της πόλης.






Wikipedia Commons



Wikipedia Commons



Getty Images


Πόλη του Μεξικού
Wikipedia Commons
Η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται στην κοιλάδα του Μεξικού αποκαλούμενη επίσης Κοιλάδα Ανάουακ (Anáhuac), μια μεγάλη κοιλάδα στα υψηλά οροπέδια στο κέντρο του Μεξικού, σε ένα ύψος 2.240 μέτρων. Στηρίχτηκε αρχικά από τους Αζτέκους το 1325 σε ένα νησί της λίμνης Τέξκοκο (Texcoco). Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν εντελώς στην πολιορκία το 1521, ξανασχεδιάστηκε και επανοικοδομήθηκε στα επόμενα έτη μετά από ισπανικά αστικά πρότυπα.Το 1524 καθιερώθηκε ο δήμος της Πόλης του Μεξικού, γνωστός τότε ως Μέξικο-Τενοτστιτλάν, και από 1585 είναι επίσημα γνωστός ως Ciudad de México. Η μητροπολιτική περιοχή δημιουργήθηκε το 1824 και ενσωμάτωσε διάφορους δήμους, ένας από τους οποίους ήταν ο δήμος της Πόλης του Μεξικού.


Wikipedia Commons



Wikipedia Commons


Μόσχα
Wikipedia Commons
Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Μοσκβά που τη διαρρέει, ενώ η πρώτη αναφορά στη ρωσική ιστορία για την πόλη χρονολογείται το 1147, όταν ο Γιούρι Ντολγκορούκι, πρίγκηπας του Ροστόφ, αναφέρεται στον πρίγκηπα του Νόβγκοροντ-Σεβέρσκι και τον προσκαλεί στη Μόσχα.


Wikipedia Commons



Wikipedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου