Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του .

Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Έζησε σαν κατσίκα και πήρε Νόμπελ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Έζησε σαν κατσίκα τρεις μέρες και πήρε βραβείο ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα». Ο Βρετανός επιστήμονας Τόμας Θουέϊτς ντύθηκε
αλπική κατσίκα, σχεδίασε προσθετικά άκρα ώστε να μετακινείται στα τέσσερα, όπως ακριβώς μια κατσίκα, ενώ έζησε μεταξύ τους για να παρακολουθήσει τις συνήθειές τους.

Μάλιστα, ο ίδιος δημοσίευσε την εμπειρία του σε βιβλίο με τον τίτλο: «Ο ανθρωπος- κατσίκα: Πως πήρα διακοπές από το να είμαι άνθρωπος» («GoatMan: How I Took A Holiday From Being Human»), με την έρευνά του να τιμάται από τα βραβεία Ig Nobel.

Ο Θουέϊτς εμφανίστηκε να παραλάβει το βραβείο του φορώντας τα προσθετικά μέλη ακριβώς για να δείξει το πώς ήταν η ζωή του στις Άλπεις.

«Είναι μεγάλη τιμή αυτό το βραβείο» δήλωσε ο ίδιος.

Τα βραβεία αναδεικνύουν τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς. Τα βραβεία -που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research. Η απονομή τους έγινε χθες το βράδυ από πραγματικούς νομπελίστες, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Τα φετινά βραβεία έχουν ως εξής:

Βραβείο Αναπαραγωγής
Στην έρευνα του μακαρίτη Αιγύπτιου ουρολόγου Ahmed Shafik για τις διαφορετικές επιπτώσεις που έχουν τα παντελόνια στη σεξουαλική ζωή των αρσενικών αρουραίων ανάλογ

με το ύφασμα (τα συνθετικά πολυεστερικά είναι τα χειρότερα για τη λίμπιντο, σε σχέση με τα βαμβακερά και τα μάλλινα, επειδή δημιουργούν ηλεκτροστατικά πεδία).

Βραβείο Βιολογίας
Στους ατρόμητους Βρετανούς ερευνητές Charles Foster και Thomas Thwaite που ο ένας έβαλε πρόσθετα πόδια κατσίκας και έζησε ως αλπική κατσίκα για τρεις μέρες στα ελβετικά βουνά, τρώγοντας χορτάρι, προκειμένου να τις μελετήσει καλύτερα, ενώ ο άλλος κατά καιρούς έζησε στη φύση ως ασβός, ενυδρίδα, αλεπού, πουλί, ελάφι κ.α. (μεταξύ άλλων έτρωγε και σκουλίκια).

Βραβείο Ψυχολογίας
Στους ερευνητές Evelyne Debey, Maarten De Schryver, Gordon Logan, Kristina Suchotzki και Bruno Verschuere που ρώτησαν χίλιους ψεύτες πόσο συχνά λένε ψέματα. Αν τους πιστέψουμε, οι έφηβοι λένε τα περισσότερα ψέματα από όλους και ο μέσος ενήλικας λέει δύο ψέματα τη μέρα.

Βραβείο Ιατρικής
Για τη συγκλονιστική ανακάλυψη των Γερμανών επιστημόνων Christoph Helmchen, Carina Palzer, Thomas Münte, Silke Anders και Andreas Sprenger ότι αν έχεις φαγούρα στην αριστερή πλευρά του σώματός σου, ανακουφίζεσαι εφόσον κοιτάς ένας καθρέφτη και ξύνεσαι στη δεξιά πλευρά (και το αντίστροφο).

Βραβείο Φυσικής
Στη Σουηδέζα Susanne Akesson για την ανακάλυψη ότι οι μύγες αποφεύγουν τα άλογα με άσπρες τρίχες και ότι οι λιβελούλες έλκονται από τους μαύρους τάφους.

Βραβείο Χημείας
Στη Volkswagen επειδή έλυσε το πρόβλημα των υπερβολικών εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, με το να καταφέρει τα οχήματά της να παράγουν αυτόματα λιγότερους ρύπους κάθε φορά που περνούσαν από τεστ.

Βραβείο Οικονομικών
Στους ερευνητές Mark Avis, Sarah Forbes και Shelagh Ferguson που μελέτησαν τις προσωπικότητες των πετρωμάτων από τη σκοπιά του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.

Βραβείο Αντίληψης
Στην ιαπωνική έρευνα του Atsugi Higashiyama που εξέτασε κατά πόσο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, όταν σκύβεις και τα κοιτάς μέσα από τα ανοικτά πόδια σου.

Βραβείο Λογοτεχνίας
Στο τρίτομο αυτοβιογραφικό έργο του Σουηδού Fredrik Sjöberg σχετικά με την απόλαυση της συλλογής νεκρών μυγών, καθώς και μυγών που δεν είναι ακόμη νεκρές, αλλά θα γίνουν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου