Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2016

Μπάρες δημητριακών με κινόα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Βρώμη: η ωφέλιμη φυσική τροφή Η βρώμη, λόγω της ικανότητας να μας χορταίνει άμεσα και για μεγάλο διάστημα, αποτελεί ιδανική λύση για πρωινό και ελαφρύ γεύμα, αλλά γνωρίζετε πόσα ακόμη οφέλη παρέχει στον οργανισμό; Το...



Βρώμη: η ωφέλιμη φυσική τροφή

Η βρώμη, λόγω της ικανότητας να μας χορταίνει άμεσα και για μεγάλο διάστημα, αποτελεί ιδανική λύση για πρωινό και ελαφρύ γεύμα, αλλά γνωρίζετε πόσα ακόμη οφέλη παρέχει στον οργανισμό; Το πολύτιμο αυτό δημητριακό, βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και όχι τυχαία. Η μοναδική αξία της βρώμης, κρύβεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως οι φυτικές ίνες (λιγνίνη και β-γλυκάνες), οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ιχνοστοιχεία. Από τα μεγαλύτερα «δώρα» της βρώμης, στον οργανισμό, αποτελούν η συμβολή της στη μείωση της χοληστερίνης και του υψηλού σακχάρου του αίματος, λόγω των β-γλυκανών που περιέχει.

Ειδικότερα, η βρώμη βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, συμβάλλοντας στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, στο πλαίσιο φυσικά μίας ισορροπημένης διατροφής. Και όσον αφορά στη μείωση του σακχάρου, η ιδιότητα αυτή οφείλεται στο ότι προκαλεί χαμηλή γλυκαιμική απάντηση, δηλαδή δεν αυξάνει επικίνδυνα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή της, συμβάλλοντας στο γλυκαιμικό έλεγχο.

Ένα ακόμη όφελος που αποκομίζουμε από την κατανάλωση βρώμης, είναι η ικανότητα να ελέγχουμε το βάρος και να διατηρούμε τη γραμμή μας. Καθώς η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενισχύει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην επίτευξη και διατήρηση του επιθυμητού βάρους, ενώ η κατανάλωση βρώμης, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης δίαιτας αδυνατίσματος, συμβάλλει και στη μείωση των πόντων στην περιοχή της περιφέρειας. Σημειώστε επίσης, ότι η βρώμη περιέχει ελάχιστα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι.

Οι πρωτεΐνες είναι πολλαπλώς χρήσιμες για τον οργανισμό, που τις έχει ανάγκη για να επιτελεί πολλές λειτουργίες του. Βοηθούν στην ανάπτυξη και αποκατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων, συμβάλλουν στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βρώμη, λοιπόν, που είναι το δημητριακό με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεϊνών, σε σχέση με άλλα σιτηρά, ενισχύει σημαντικά τις παραπάνω λειτουργίες. Ενώ, αναφορικά με τη πέψη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες.

Κινόα: Πολύτιμο και Θρεπτικό


Η περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνες (14%), είναι πολύ υψηλή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Επιπλέον, η κινόα είναι καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι ιδανική και για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη διότι είναι πολύ εύπεπτη. Είναι πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη είναι και τα φιστίκια Αιγίνης. Είναι χαρακτηριστικό πως 2 χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα κρέατος, ενώ μόλις μία χούφτα καλύπτει σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχουν επίσης θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό και φυτικές ίνες. Τα 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης περιέχουν 574 θερμίδες.

Τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερις, οι φράουλες και τα βατόμουρα αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

Οι επιλογές που έχουμε και οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι άπειροι. Είναι το καλύτερο σνακ το οποίο σε κρατάει για πολλές ώρες, είναι ένα πολύ καλό πρωινό. Οι μπάρες δημητριακών με φιστίκια Αιγίνης και κινόα έχουν πολύ «γεμάτη» γεύση. Η κινόα τις κάνει πιο τραγανές, ενώ το ελάχιστο ελαιόλαδο που έχει η συνταγή (είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιώ σε μπάρες) προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη υφή.

Μπάρες δημητριακών με βρώμη και κινόα

Υλικά: όλα βιολογικά


4 κούπες βρώμη
1/2 κούπα κινόα (ξεπλυμένη σε κρύο νερό)
1 κούπα ταχίνι
1 κούπα μαύρη ζάχαρη ή καρύδας
1 κούπα κορν φλέικς
1 κούπα κράνμπερις και σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα
2 κούπες ανάμεικτους ξηρούς καρπούς περασμένους από το μούλτι, η μία κούπα με φιλέ φιστίκια Αιγίνης
2 κ.σ. μέλι καλής ποιότητας
6 ασπράδια αυγών
1 κρόκος αυγού
1 κουτ. γλ. κανέλα Κεϋλάνης
½ κουτ. γλ. αλάτι.

Εκτέλεση: Βράζουμε την κινόα με 2 κούπες νερό μέχρι να το πιει. Ανακατεύουμε το ταχίνι, τα αυγά και την κανέλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια σε μπαστουνάκια και τα πιέζουμε να γίνουν πλακέ, σαν μπάρες.

Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η επιφάνειά τους. Προσοχή, όχι πολύ ψήσιμο για να μη σκληρύνουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και πακετάρουμε τις μπάρες σε διάφανη μεμβράνη.

Καλή απόλαυση

@Aliki Alisa

terrapapers-com-mpares-dimitriakon-me-vromi-4
cranberry-papaya-and-seed-packed-granola
terrapapers-com_chocolate-chip-1

cranberry-papaya-and-seed-packed-granola

terrapapers-com-mpares-dimitriakon-me-vromi-4
terrapapers-com_chocolate-chip-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου