Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 20, 2016

ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ! ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Δραγασάκη-Σπίρτζη για το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
George J. Prokopakis.

Για τα γένια μου

Ήδη από το Δεκέμβριο είχα αναδείξει το ζήτημα της Τράπεζας Αττικής. Από τότε ζητούσα παρέμβαση εισαγγελέα. Έχω γράψει πάρα πολλές φορές για την τράπεζα της καρδιάς μου. Ας μου επιτραπεί η... ευλογία των γενίων μου.

Πρόκειται για εξόχως προβληματική κατάσταση, με τεράστια ευθύνη τόσο της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ (ως κυρίως μετόχου) και των κυβερνητικών στελεχών που "έσπρωξαν" την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έχει γραφεί κατά κόρον πως Σπίρτζης και Δραγασάκης έπαιξαν το ρόλο του financier. Ευθύνες έχουν και οι εποπτικές αρχές, ΤτΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες έχουν αφήσει εν λειτουργία και διαπραγματεύσει το τραπεζικό ζόμπι επί εννέα μήνες με μόνη τη διαβεβαίωση της διοίκησής της τον Δεκέμβριο πως έχει συμφωνηθεί με fund (διέρρευσαν και την ταυτότητα, Aldwych) πρόθυμο να καλύψει οποιοδήποτε ποσό δεν καλυφθεί κατά την ΑΜΚ. Η διαβεβαίωση, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είχε την παραμικρή αξία και καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμη και τότε, η διοίκηση διαπραγματευόταν με όρους άλλους από αυτούς της αύξησης. Δηλαδή, τα κορόιδα έμπαιναν με τα ωραία τους λεφτάκια στην πανθομολογουμένως υπερτιμημένη τράπεζα, για να τα αυγατίσουν με το asset των κόκκινων δανείων - η διοίκηση διαπραγματευόταν, μεσούσης της αυξήσεως, την εκχώρηση σημαντικού μέρους των εσόδων από τα κόκκινα δάνεια. Δεν είναι ωραίο να είσαι το ΤΣΜΕΔΕ και ο εκπρόσωπός σου στη διοίκηση να σε δουλεύει ψιλό γαζί; Ας μπει εισαγγελέας και να ψάξει την περίφημη διαβεβαίωση, τα ντοκουμέντα των διαπραγματεύσεων με τα πρόθυμα funds. Ας ψάξει εάν οι μέτοχοι, φρέσκοι-φρέσκοι, ήταν ενήμεροι. Ας ψάξει και τις ενέργειες των εποπτικών αρχών. Αν είναι μάγκας ο εισαγγελέας, ας ψάξει πώς διάολο προθυμοποιήθηκαν οι φορείς (κυρίως υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μεταφορών ή σχετιζόμενοι με αυτό) να μετάσχουν στην αύξηση τη στιγμή που οι επαγγελματίες επενδυτές δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν. Ας ελέγξουν όλη την αλληλογραφία (γιατί όχι και τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των γραφείων τους) των εμπλεκομένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν καταλαβαίνουμε καλά, το πάρτυ του τελευταίου χρόνου έχει ως αφετηρία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σχηματικά: τα λεφτά της αύξησης έγιναν τα δάνεια για τη χορήγηση των οποίων η ΤτΕ απαγόρευσε τις χορηγήσεις και η Κεφαλαιαγορά ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής.

Η παραπομπή της έκθεσης στη Δικαιοσύνη, αφορά τη ζημία της τράπεζας από όλους όσοι ενεπλάκησαν στις χορηγήσεις. Ζημία όμως έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ, οι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ, της ΤΕΡΝΑ, του Αεροδρομίου και όλων των φορέων οι οποίοι με μαγικό τρόπο και στο πίτσι φυτίλι πείσθηκαν να συμμετάσχουν στην αύξηση. Ας πούμε, τα €374 εκατ του ΤΣΜΕΔΕ του Δεκεμβρίου αποτιμώνται σε €70 εκατ σήμερα, με τη μετοχή της τράπεζας σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Η μετοχή πρέπει να αυξηθεί κατά 440% (δεν κάνω πλάκα) για να είναι το ΤΣΜΕΔΕ στα λεφτά του. Εάν η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη περιοριστεί στις παράνομες χορηγήσεις δανείων, συγκαλύπτεται η πραγματική υπόθεση Αττικής.

Γνώμη μου είναι, οι έχοντες έννομο συμφέρον να προσφύγουν. Μερικοί μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, μερικοί μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ, της ΤΕΡΝΑ, κλπ. Να προσφύγουν κατά των διοικήσεων των φορέων και κατά της Τράπεζας Αττικής. Ας το κάνουμε όσο πιο λιανά γίνεται: εάν η διαβεβαίωση για την ύπαρξη προθύμων να τσοντάρουν στην αύξηση ήταν αέρας, οι συμμετασχόντες στην αύξηση δεν θα έπαιρναν ποτέ τα λεφτά τους, ακόμη και εάν δεν εδίδοντο χαριστικά δάνεια. Ποτέ! Το πράγμα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον δεδομένου ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής ακολούθησε αυτές των συστημικών τραπεζών. Στις συστημικές τράπεζες, η συμμετοχή ήταν υπό αίρεσιν: ο επενδυτής δεσμευόταν μόνον εάν το ποσό της αύξησης εκαλύπτετο. Στην Αττικής, οι επενδυτές πήγαν σφαγμένοι - τα λεφτάτσα και βλέπουμε.

Ας επανέλθουμε στα γένια μου. Οι πάλιουρες εδώ ίσως θυμούνται πως από τον Φεβρουάριο 2011 έγραφα συνέχεια κατά της "γλυκειάς μεταχείρισης" της Αγροτικής Τράπεζας. Κατά και των δύο αυξήσεων κεφαλαίου του 2011 με συμμετοχή του δημοσίου με €2.75 δις. Κατά και των προσπαθειών εξαίρεσης από το PSI του Ιουλίου 2011 (αυτό που δεν έγινε). Η τράπεζα μας τελείωσε 27/7/2012 - ένα μήνα ακριβώς από το κείμενο "Προγραμματικής Σύγκλισης" του τρίο Στούτζες με το οποίο δεσμεύονταν στη σωτηρία της ΑΤΕ και την αυτόνομη πορεία της.

Δεν θα ξυρίσω τα γένια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου