Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 20, 2016

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

O Στάθης Ζαχαριάδης, είναι ένας άνδρας τυφλός ο οποίος μαζί με την γυναίκα του, που επίσης έχει χάσει την όραση της, έχουν εκτός από το παιδάκι τους ως μέλη της οικογένειας τους και τους σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων, για να μπορούν να κυκλοφορούν και να ζουν μια φυσιολογική ζωή παρά την αναπηρία τους.

Το ζευγάρι θέλησε να γράψει το έξι μηνών βρέφος του σε κολυμβητήριο στη γειτονιά τους στο Περιστέρι αλλά αντιμετώπισαν την άρνηση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ο οποίος απαιτούσε – σύμφωνα με την καταγγελία – να δέσουν τα σκυλιά εκτός κτιρίου σ' ένα παγκάκι στον δρόμο και τους μιλούσε για τις επιθέσεις που κάνουν το Πίτμπουλ, ενώ αρνούνταν να ακούσει ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο, αφού η νομοθεσία ξεκάθαρα επιτρέπει στους σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων να μπαίνουν παντού σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο και αυτό δεν είναι προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικά όλοι πρέπει να το τηρούν.

Η καταγγελία όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα στο facebook Guide Dogs in Greece
Ο κ. Ζαχαριάδης αντιδρώντας στην απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά τονίζει στην καταγγελία του: «Ως γονείς (χειριστές σκύλων οδηγών) αποφασίσαμε να πάμε το παιδί μας σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης/baby swimming. Επιλέξαμε το κολυμβητήριο AQUA Swimming Center λόγω της μικρής απόστασης από την κατοικία μας. Αφού τηλεφώνησα να μάθω τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούμε, μετά από δύο ημέρες πέρασα και από εκεί να δω τον χώρο και να ζητήσω επιπλέον πληροφορίες. Αφού με πληροφόρησαν σχετικά, μου είπαν πως για την πρόσβαση των σκύλων οδηγών στον χώρο, θα πρέπει να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη. Άφησα το τηλέφωνό μου στην γραμματεία και αποχώρησα. Δύο ώρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος όπως προκύπτει από τα παρακάτω, είχε άγνοια σχετικά με τους σκύλους οδηγούς, αλλά και αρνιόταν να μάθει. Των ενημέρωσα για την ράτσα, την εκπαίδευση, την νομοθεσία κτλ των σκύλων οδηγών. Μου ανέφερε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα, με την προϋπόθεση να αφήνουμε τους σκύλους μας δεμένους έξω από το κτήριο, σε ένα παγκάκι στο πάρκινγκ, με την αιτιολογία πως κάποιοι γονείς μπορεί να μην επιθυμούσαν την παρουσία των σκύλων εντός του χώρου και φέρνοντας μου παραδείγματα επιθέσεων σκύλων ράτσας Pit Bull σε παιδιά. Του εξήγησα πως αυτό είναι αδύνατο παραθέτοντας του τους λόγους της άρνησης μου, ξανά αναφέροντας του την ιδιότητα και την ράτσα των σκύλων, πληροφορώντας τον και πάλι για την εκπαίδευση και την νομοθεσία. Δεν δέχτηκε την παρουσία του σκύλου σε κανέναν χώρο του κολυμβητηρίου, εμμένοντας στην άποψη του και εν είδει τελεσιγράφου είπε ότι είτε θα έρθουμε δίχως τα σκυλιά, είτε δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει.
Ως γονείς, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι νομικά δυνατό ώστε το παιδί μας να μη στερείται ότι απολαμβάνουν οι συνομήλικοι του εξαιτίας της άρνησης ορισμένων να υπακούουν στους νόμους. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016, με τους ανάλογους νόμους για τους σκύλους οδηγούς, να αποκλειόμαστε από υπηρεσίες και τελικός αποδέκτης του αποκλεισμού αυτού να είναι ένα παιδί. Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από τους πάροχους υπηρεσιών, δημόσιους και ιδιώτες, πως οι νόμοι έχουν καθολική ισχύ, και η εφαρμογή τους και η υπακοή σ’ αυτούς δεν είναι προαιρετική.

Στάθης Ζαχαριάδης».

Τι ορίζει η νομοθεσία

Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3668/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων. Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών». Το www.zoosos.gr έχει απευνθυνθεί στο Aqua Swimming Center για το συμβάν και αναμένει την απάντηση του.


Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ


Πηγή: zoosos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου