Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2016

Μας ξεπέρασε ακόμη και η... Ναμίμπια σε ανταγωνιστικότητα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Στην 86η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας υποχώρησε φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 - 2017” δείχνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν πέρυσι στη θέση 81, ενώ φέτος στην 86η στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες μεταξύ 138 χωρών βάσει παραγωγικότητας και ευημερίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, τη Γουατεμάλα, τα Σκόπια και η Βουλγαρία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η απόρριψη της διαφάνειας απειλεί την ανάπτυξη και την ευημερία. Τονίζεται, επίσης, ότι τα μέτρα τόνωσης, όπως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αρκετά για να στηρίξουν την ανάπτυξη και πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανταγωνιστικότητα.
Οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες για την επιχειρηματικότητα είναι η αστάθεια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η φορολογία, η αναποτελεσματική δημόσια γραφειοκρατία και η δύσκολη πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε φρέσκα δάνεια.
Πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο αναδεικνύεται η Ελβετία. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη ενώ τρίτες έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Η άρνηση της διαφάνειας στην παγκόσμια οικονομία βλάπτει την ανταγωνιστικότητα και καθιστά δυσκολότερη για τους ηγέτες να παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο προβληματικό μέτωπο για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπου η χώρα μας κατατάσσεται προτελευταία σε ολόκληρη τη λίστα, με βαθμό 2,5 και άριστα το επτά.
Σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου η χώρα μας βαθμολογείται με 2,9.





Την 4η θέση καταλαμβάνει η Ολλανδία, ενώ ακολουθεί η Γερμανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία. Στη συνέχεια βρίσκονται η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία.
Τις επόμενες δέκα θέσεις με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Κίνα, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Κατάρ, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της λίστας.




Διαβάστε την έκθεση εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου