Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 23, 2016

Γιατί πρέπει να τρως συχνά γιαούρτι;

[Φωτό: © Depositphotos.com/Tono Balagur]

Ξέχασε τα παχυντικά και ανθυγιεινά σνακ και τα γλυκά και δώσε βάση στο γιαούρτι, που αποτελεί το ιδανικό ενδιάμεσο γεύμα ή επιδόρπιο. 
Είναι χορταστικό, με πλούσια γεύση, εύληπτο και εύπεπτο. Με τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, τις θρεπτικές ιδιότητές του και τις θετικές επιδράσεις του στο έντερο απέχει μακράν από άλλες τροφές της κατηγορίας του. Κατανάλωσέ το καθημερινά μόνο του ή συνδυασμένο με φρέσκα φρούτα ή με μέλι.
Πλούσιο σε βιταμίνες και ασβέστιο

Το φρέσκο γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα (κυρίως ψευδάργυρο) και, φυσικά, ασβέστιο.

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το έντερο χάρη στους γαλακτοβάκιλους που περιέχει. Οι γαλακτοβάκιλοι σταματούν τη διάρροια εξουδετερώνοντας τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ βοηθούν και στην απομάκρυνση των τοξινών.

Ταυτόχρονα, χάρη στη μαλακή και υδαρή υφή του, το γιαούρτι βοηθά τις συσπάσεις του εντέρου καταπολεμώντας τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Συμβάλλει στη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας και κάνει καλό στα μαλλιά και στα νύχια. Επίσης συνδράμει τον οργανισμό στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών, που οφείλονται σε έλλειψη ή δυσαπορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β από το έντερο.

Είναι ιδανικό για τους καπνιστές και τους πότες, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου. Επιπλέον αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου αλλά και του βλεννογόνου του στόματος, μετά από χρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά.
Για καλή αναπνοή

Το παραδοσιακό γιαούρτι μειώνει την κακοσμία του στόματος και απομακρύνει τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα, στο σάλιο και αλλού καταπολεμώντας την τερηδόνα. Σε έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία διαπιστώθηκε ότι το 80% των εθελοντών που κατανάλωναν συστηματικά γιαούρτι είχε στο σάλιο και στη γλώσσα του λιγότερες πτητικές ουσίες που προκαλούν κακοσμία, όπως και λιγότερη οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.

Τι άλλο καλό κάνει:

Συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.

Κάνει τις δίαιτες πιο αποτελεσματικές, καθώς βοηθά στην απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας.

Μπορεί να καταναλώνεται άνετα από άτομα με δυσανεξία στο γάλα προσφέροντας το πολύτιμο ασβέστιο και μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας.

Αποτελεί πολύτιμη τροφή για όσους έχουν ανάγκη πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου (παιδιά, έγκυοι, θηλάζουσες μητέρες, έφηβοι, αθλητές, ηλικιωμένοι).
Όχι με ζάχαρη, όχι εντελώς άπαχο

Να θυμάσαι όμως ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να τρώγεται με ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη και παχαίνει και καταστρέφει τα δόντια. Ακόμα, δεν πρέπει να είναι εντελώς άπαχο, γιατί περιέχει βιταμίνη Α που είναι λιποδιαλυτή και, για να απορροφηθεί από τον οργανισμό, χρειάζεται λίπος. Στη μαγειρική μπορεί να αντικαταστήσει την κρέμα γάλακτος ή τη μαγιονέζα προσφέροντας λιγότερες θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου