Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2016

Ποια αεροπορική σταματάει το δωρεάν φαγητό στις πτήσεις από και προς Ελλάδα;



Η ιστορική εταιρεία με καθημερινές πτήσεις σε αεροδρόμια της Ελλάδας αλλάζει την πολιτική της από τον προσεχή Ιανουάριο. Τι κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες και η Aegean


"Μην φας, κράτα την όρεξη σου για το αεροπλάνο" ήταν μία φράση που εισέπραττες συχνά από την παρέα σου όταν λοξοδρομούσες σε κάποιο από τα εστιατόρια του αεροδρομίου. Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τον δρόμο που άνοιξαν οι εταιρείες low cost για να μειώσουν το κόστος ακολουθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες χάνοντας έτσι ένα από τα ελάχιστα πλεονεκτήματα που είχαν.





Η British Airways ανακοίνωσε ότι από 11 Ιανουαρίου, σε κοντινές και μεσαίας απόστασης πτήσεις (σ.σ. αυτές έως και 5 ωρών όπου συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) σταματάει την δωρεάν παροχή φαγητού και ποτού στην οικονομική θέση. Ακολουθώντας την πολιτική των low cost εταιρειών θα πουλάει σνακ (που φέρουν την υπογραφή των Marks & Spencer) και ροφήματα σε σχετικά "τσιμπημένες" τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία κούπα τσάι θα προσφέρεται έναντι 2,3 λιρών και το τζιν τόνικ 6 λίρες. Η πληρωμή των προϊόντων δεν θα μπορεί να γίνει με μετρητά αλλά μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους ναύλους και είναι μία απόφαση που πήρε η British, μεταξύ των άλλων, στα πλαίσια ενιαίας πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα με τις Aer Lingus, Iberia και Vueling με τις οποίες μοιράζεται κωδικούς πτήσης.


Την πολιτική μη παροχής δωρεάν φαγητού στην οικονομική θέση ασπάζονται η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές της Ευρώπης. Πέρα απο τις low cost που η πώληση φαγητού αποτελεί και ένα έξτρα έσοδο οι "κανονικές" έχουν αναπτύξει και αυτές δική τους πολιτική περικοπών στον συγκεκριμένο τομέα. Η SAS Scandinavian χρεώνει το φαγητό, αλλά προσφέρει δωρεάν καφέ και τσάι, η Icelandair χρεώνει τους ενήλικες για το φαγητό (εάν το επιθυμούν) και το προσφέρει δωρεάν στα παιδιά έως 12 χρονών. Air France, KLM και Alitalia έχουν αντικαταστήσει στην πλειοψηφία των πτήσεων τους εντός της Ευρώπης τα γεύματα με υποτυπώδη σνακ αλλά δωρέα ποτό ενώ η Lufthansa και οι θυγατρικές της κρατάνε ακόμη χαρακτήρα και προσφέρουν ακόμη δωρεάν φαγητό.



Σε σχετικό άρθρο του independent γίνεται ειδική αναφορά για την περίπτωση της Aegean ως η εταιρεία η οποία προσφέρει "γενναιόδωρα γεύματα ακόμη και στις κοντινές πτήσεις". Σε επικοινωνία που είχε το news247 με την ελληνική αεροπορική εταιρεία, εκπρόσωπος της ανέφερε ότι με τις εξελίξεις πρέπει να είναι η τελευταία στην Ευρώπη η οποία συνεχίσει να προσφέρει ζεστά γεύματα στις πτήσεις εξωτερικού ενώ πριν μερικούς μήνες κόντρα στο ρεύμα λάνσαρε και τα παιδικά γεύματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στις τοπικές κουζίνες από όλη την Ελλάδα που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου