Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2016

Από πού προέρχεται και τι σημαίνει η λέξη "μούτζα"; Μια καθαρά ελληνική χειρονομία

Σίγουρα ένας τρόπος να ξεχωρίσεις τους Έλληνες σε μια ξένη χώρα, εκτός από τη γλώσσα είναι και η χειρονομία που είναι γνωστή και ως "μούτζα". Από πού προέρχεται όμως η εθνική μας χειρονομία;

Αν και υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη της στην Αρχαία Ελλάδα ως μορφή κατάρας, η "μούτζα" όπως την ξέρουμε σήμερα έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Εκεί, όταν κάποιος οδηγούνταν στο δικαστήριο για παράπτωμα το οποίο δεν ήταν σοβαρό, ο δικαστής βουτούσε την παλάμη του σε στάχτη και"μουτζούρωνε" το πρόσωπο του κατηγορουμένου με σκοπό την διαπόμπευσή του.
Η λέξη "μούτζα" αρχικά σήμαινε "μουντό χρώμα", όμως στη συνέχεια σήμαινε "παλάμη λερωμένη με στάχτη". Η χειρονομία αυτή με την έννοια που τη γνωρίζουμε εμείς δε χρησιμοποιείται πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου όμως λαμβάνει προσβλητικό χαρακτήρα συνοδευόμενη από συγκεκριμένες εκφράσεις.

Πηγή: mentality10.com
http://www.womantoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου