Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 20, 2016

Λυσίας, "Υπέρ Αδυνάτου" : Έχεις δίκιο Θεανώ μου! Συγγνώμη που δε σε αποκαλώ με τον τίτλο σου, αλλά σε νιώθω τόσο οικεία.


...δοκεῖ δέ μοι τῆς πενίας τῆς ἐμῆς τὸ μέγεθος ὁ κατήγορος ἂν ἐπιδεῖξαι σαφέστατα μόνος ἀνθρώπων. εἰ γὰρ ἐγὼ κατασταθεὶς χορηγὸς τραγῳδοῖς προκαλεσαίμην αὐτὸν εἰς ἀντίδοσιν, δεκάκις ἂν ἕλοιτο χορηγῆσαι μᾶλλον ἢ ἀντιδοῦναι ἅπαξ. καὶ πῶς οὐ δεινόν ἐστι νῦν μὲν κατηγορεῖν ὡς διὰ πολλὴν εὐπορίαν ἐξ ἴσου δύναμαι συνεῖναι τοῖς πλουσιωτάτοις, εἰ δὲ ὧν ἐγὼ λέγω τύχοι τι γενόμενον, †τοιοῦτον εἶναι† καὶ ἔτι πονηρότερον; (πηγή κειμένου)

Ένα θαυμάσιο, πλην όμως επίκαιρο και κυρίως αφοπλιστικό επιχείρημα, είναι το παραπάνω εδάφιο της απολογίας του "Αδυνάτου". Το Υπέρ Αδυνάτου είναι ρητορικός δικανικός λόγος του Λυσία που γράφτηκε μετά την πτώση των Τριάκοντα Τυράννων (403 π.Χ.) [›] και εκφωνήθηκε στη Βουλή των Αθηναίων[›] από έναν ανάπηρο πολίτη (αδύνατο) που αγωνίζεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να υπερασπιστεί το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση,
Τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται να επιδείξουν ένα νέο ήθος και ύφος στη πολιτική και αντ' αυτού πέφτουν σε πολλές αντιφάσεις και ενίοτε σε έπαρση και αλαζονεία. Το φαινόμενο αυτό άρχισε μετά την μεταστροφή Τσίπρα, με τη γνωστή κωλοτούμπα του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού, προσπαθούν δηλαδή να αιτιολογήσουν σαν τους καλόγερους του Μεσαίωνα. Είναι γνωστό πως στον Μεσαίωνα οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι κι έτσι έλεγαν ότι νήστευαν για να κοροϊδεύουν τον κόσμο πού νήστευε, εδώ απλά προσπαθούν να μας εξαπατούν και να υλοποιούν όλα όσα δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010. ...
Δεν θα αναφερθώ στα ψέμματα, τις ανακολουθίες και τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε στις "κατρουγκιαλιές" και τις ενδοτικές τους υπογραφές τη πίστη και την αφοσίωση στην "τρόικα" (κουαρτέτο ή θεσμούς ή όπως αλλιώς βαπτίζονται για να μας εξαπατούν) αλλά στην "κυρία με τα γεμιστά":

Η Συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου