Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 21, 2016

Τραγανή στριφτή πίτα με ταχίνι



Δείτε τα υλικά και την εκτέλεση.


Υλικά για 2-4 άτομα

Για τη ζύμη

1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη
1 πρέζα μαχλέπι αλεσμένο
3 φλιτζάνια νερό (ή λιγότερο)
850 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
2 φλιτζάνια και 6 κουταλιές του γλυκού αλεύρι φαρίνα
7 γραμμάρια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Για τη γέμιση

3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
720 γραμμάρια ταχίνι
Εκτέλεση




Για τη ζύμη

Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε το χωριάτικο αλεύρι, τη φαρίνα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Προσθέτετε σταδιακά το νερό και ζυμώνετε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος κόβετε με μαχαίρι σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές.
Ζυμώνετε μέχρι να γυαλίσει η ζύμη. Σκεπάζετε και αφήνετε για 30 λεπτά περίπου, να ξεκουραστεί.
Για την συναρμολόγηση ζύμης – γέμιση



Ανακατεύετε το ταχίνι με την κανέλα και τη ζάχαρη και χτυπάτε καλά με μεταλλικό κουτάλι να γίνει πηχτό.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 13 κομμάτια και τα κάνετε μπαλίτσες. Σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα να μη στεγνώσουν και αρχίζετε να ανοίγετε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο κανονικό (30x12εκ.).
Προσοχή να μην υπάρχει αλεύρι στον πάγκο.
Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζετε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνετε να πάει παντού, αφήνοντας 1εκ. γύρω- γύρω.
Διπλώνετε το φύλλο σε φάκελο. Τεντώνετε λίγο το φύλλο, το διπλώνετε στη μέση και πλάθετε ρολό 80εκ. περίπου.
Στρίβετε το ρολό να γίνει σπείρα και πιάνετε τις άκρες και τις γυρίζετε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια από την άλλη μέχρι να συναντηθούν.
Γυρίζετε τον ένα σαλίγκαρο πάνω απ’ τον άλλο και τον πιέζετε με το χέρι. Κάνετε το ίδιο με όλες τις μπαλίτσες ζύμης.
Πασπαλίζετε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγετε κάθε ταχινόπιτα με τον πλάστη να έχει διάμετρο 15εκ.
Τις σκεπάζετε με νάιλον και τις αφήνετε να φουσκώσουν.
Τις βάζετε σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου