Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 26, 2016

Πόσο είναι τα Ελληνόπουλα;


Δυστυχώς, έχουμε μια πρωτιά που καθόλου δεν μας αρέσει: Τα Ελληνόπουλα (και, κυρίως, τα αγόρια) βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της Παιδικής Παχυσαρκίας Κεντρικού
Τύπου και κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα υγείας!

Ως κεντρικού τύπου παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται η συγκέντρωση σωματικού λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία λόγω της φλεγμονώδους φύσης του κοιλιακού λίπους μπορεί να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία. Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου – σε σχέση με τη γενική παιδική παχυσαρκία – κυρίως για διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιομεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παιδιά.
Ένα στα 3 Ελληνόπουλα κινδυνεύει

Τις απογοητευτικές αποδείξεις έδωσε η μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εθνικής έρευνας για τη διατροφή & φυσική άσκηση. Η συγκεκριμένη εργασία διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με ευθύνη του διατροφολόγου κ. Δημήτρη Γρηγοράκη και επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λάμπρο Συντώση και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικόEuropean Journal of Nutrition.

Από τη έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό των (κεντρικά) παχύσαρκων παιδιών ήταν 33,4% – επί του συνολικού δείγματος των μαθητών της μελέτης (124.133 μαθητές 3ης και 5ης τάξης των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας). Μάλιστα ήταν σημαντικά υψηλότερο στα αγόρια παρά στα κορίτσια: 36% και 30,7%, αντίστοιχα. Δηλαδή, ένα στα τρία Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο! Αυτό το ποσοστό φέρνει (και πάλι) την Ελλάδα στην πρώτη θέση της παιδικής παχυσαρκίας κεντρικού τύπου, με τις ΗΠΑ ( 32,9%), την Πορτογαλία (23,8%), την Ισπανία (21,3%) και την Αυστραλία (18,3%) να την ακολουθούν.
Οι αιτίες

Οι αιτίες που ευθύνονται για το υψηλό ποσοστό παχύσαρκων παιδιών στη χώρα μας είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες, η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Η πρόληψη

Για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά από παχυσαρκία, θα πρέπει:

Να τρώνε τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα καλό πρωινό (π.χ γάλα με δημητριακά ή γάλα και σάντουιτς ή γάλα και ψωμί με μέλι/μαρμελάδα) κι όχι ένα σκέτο ποτήρι γάλα.

Να τρώνε ενδιάμεσα μικρογεύματα υψηλής ποιότητας (φρούτα ή χυμούς φρούτων, τοστ ή σάντουιτς και γάλα ή γιαούρτι).

Να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά στα κύρια γεύματα και ως μέρος μικρογευμάτων.

Να μην καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα.

Να μην πίνουν αναψυκτικά περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

Να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

Να παίζουν όσο πιο πολύ μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους.

Να μην ασχολούνται με καθιστικές δραστηριότητες περισσότερο από 4 ημέρες την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου