Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 25, 2016

Τι σημαίνει η φράση: «Υπό την αιγίδα»;



Συχνά αναφέρεται σήμερα ότι μια εκδήλωση (συνέδριο, έκθεση κλπ.) πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου (ή άλλου κρατικού ή ιδιωτικού φορέα)… Στα νεοελληνικά η λέξη αιγίδα έχει την έννοια της προστασίας. Επομένως, η φράση «υπό την αιγίδα» σημαίνει «υπό την προστασία».
Τι ήταν κάποτε η αιγίδα;

Η αιγίδα «ταξίδεψε» από την Αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή πάντα με την έννοια της προστασίας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν πραγματικά χειροπιαστή, καθώς αιγίδα ονομαζόταν το δέρμα κατσίκας (αίξ, αιγός) που φορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ως ένδυμα.

Αιγίδα λεγόταν και η δερμάτινη ασπίδα του Δία (γι΄ αυτό ο Όμηρος τον ονομάζει αιγίοχο). Την κατασκεύασε ο Ήφαιστος από το δέρμα της Αμάλθειας – της κατσίκας με το γάλα της οποίας είχε ανατραφεί ο Δίας – και την στόλισε με λαμπρές παραστάσεις. Την ασπίδα αυτή δάνειζε ο Δίας μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις στα πιο αγαπημένα του παιδιά, την Αθηνά και τον Απόλλωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου