Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 27, 2016

Για «κανόνι» πάει η Deutsche Bank - Κανείς δεν αποκλείει τώρα ένα "bail in"



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Για "κανόνι" πάει η Deutsche Bank αφού λόγω του ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές επιμένουν στο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων, λόγω πώλησης τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο «αμαρτωλό» 2008, η μετοχή της έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά.

Εάν η γερμανική τράπεζα αναγκαστεί να πληρώσει το υπέρογκο αυτό ποσό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνει αναγκαία μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό όμως είναι δύσκολο αν όχι αδύναντο να γίνει με αποτέλεσμα η διαδικασία του "bail-in" να είναι στον ορίζοντα και αυτό λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτό θα σημαίνει μεγάλη καταστροφή για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα το οποίο μέχρι τώρα θεωρούνταν «ασφαλές»

Πριν από λίγο η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε 5,87% στα 10,74 ευρώ, έχοντας φθάσε σε ακόμη χαμηλότερα ενδοοσυνεδριακά, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της.

Τον Σεπτέμβριο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησε το ποσό των 14 δισ. δολαρίων προκειμένου να έρθει σε συμβιβασμό και να κλείσει την έρευνα για τις πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Όλα αυτά στην κρίσιμη περίοδο διόγκωσης της ψευδούς εικόνας της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων με υψηλού ρίσκο.

Τον περασμένο Ιούνιο η τράπεζα έχει προχωρήσει σε προβλέψεις ύψους 6,2 δισ. $ το ποσό όμως που ζήτησαν και εξακολουθούν να ζητούν οι αμερικανικές αρχές είναι σχεδόν διπλάσιο.

Φυσικά η είδηση αυτή προξένησε «τριγμούς» σε όλο οτ ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με τις μετοχές γαλλικών και ιταλικών τραπεζών να υποχωρούν άνω του 3%.
Πτώση 1,55% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 340 μονάδες, με το σύνολο των κλαδικών δεικτών να τερματίζουν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με σημαντικές απώλειες.

Στο 2,19% οι απώλειες για τον DAX 30 στις 10.393, ο οποίος όπως ήταν φυσικό δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, με πτώση 1,32% για τον FTSE 100 στις 6.818 μονάδες, ενώ κατά 1,8% χαμηλότερα κινήθηκε ο CAC 40 στις 4.407 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου