Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 21, 2016

Πώς λειτουργεί το μυαλό κατά την πρακτική της Yoga


Όλοι γνωρίζουμε ότι η γιόγκα «κάνει θαύματα» για το μυαλό. Ακόμα κι οι αρχάριοι στην πρακτική των asanas, της pranayama (τεχνικές αναπνοών) και του διαλογισμού, αναφέρουν ότι έχουν αίσθηση αυξημένης νοητικής σταθερότητας και διαύγειας τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος όσο και μετά από αυτό. Χάρη στις σύγχρονες εξελιγμένες τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου, οι νευροεπιστήμονες αποδεικνύουν –αυτό που οι δάσκαλοι και οι ασκούμενοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια­– ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά τον εγκέφαλο. Αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Ας ξεκινήσουμε με μια βασική κατανόηση της ανατομίας του εγκεφάλου.

Ο μετωπιαίος λοβός είναι το κεντρικό σημείο των ανώτερων νοητικών λειτουργιών, που συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός, η πρόβλεψη, η διορατικότητα, η διάκριση, η θεωρητική & αφηρημένη σκέψη, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά.

Μια τεχνική αναπνοής η kapalbhati που χρησιμοποιείται συχνά στη yoga, εκτός τις ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία της αναπνοής, λέγεται ότι στόχος της είναι ο «καθαρισμός του μετωπικού τμήματος του εγκεφάλου» λόγω της αναζωογονητικής δράσης που έχει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Γνωστός ως το κέντρο της συνειδητής λειτουργίας, ο εγκεφαλικός φλοιός περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου. Χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια, το δεξί και το αριστερό. Στο φυσικό επίπεδο, το δεξί ημισφαίριο ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος, ενώ το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει την δεξιά. Στο ενεργειακό επίπεδο του λεπτοφυούς σώματος, η ida nadi –ή αλλιώς κανάλι σεληνιακής ενέργειας– είναι συνδεδεμένη με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ η pingala nadi –ή αλλιώς κανάλι ηλιακής ενέργειας– συνδέεται με το αριστερό ημισφαίριο. Με όλες τις πρακτικές της yoga που χρειάζεται να εκτελέσουμε από τη δεξιά και την αριστερή πλευρά, εκτός από ελαστικότητα ή αύξηση αντοχής σε σωματικό επίπεδο, μας προκύπτει ένα επιπλέον όφελος όχι τόσο εμφανές όμως πολύ σημαντικό. Η ταυτόχρονη πρακτική «εξάσκηση» στο δεξί κι αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Το πρόσθιο τμήμα του μετωπιαίου λοβού, ο προμετωπιαίος φλοιός, είναι το πιο εξελιγμένο μέρος του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνο για διάφορες θετικές δυνατότητες όπως η συγκέντρωση, η ευτυχία, η δημιουργικότητα, και η ορθολογική σκέψη. Μελέτες που χρησιμοποιούν το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού και άλλων περιοχών του εγκεφάλου.

Περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού, η υπόφυση είναι ένας αδένας υπεύθυνος για τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, την παραγωγή και απελευθέρωση των ορμονών που ελέγχουν την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, και άλλα. Στο ενεργειακό επίπεδο του λεπτοφυούς σώματος, η υπόφυση σχετίζεται με το έκτο τσάκρα –ajna στα σανσκριτικά. Ajna κυριολεκτικά σημαίνει «κέντρο ελέγχου». Όλες οι ανεστραμμένες στάσεις του σώματος στη πρακτική της yoga βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση του εγκέφαλου και της υπόφυσης.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της τακτικής εξάσκησης των Asanas και αυξημένων επιπέδων GABA νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές λειτουργούν ως «χημικοί» αγγελιοφόροι του εγκεφάλου, μεταδίδοντας πληροφορίες μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Διάφορες νευρολογικές διαταραχές είναι συχνά το αποτέλεσμα νευροδιαβιβαστών που δεν λειτουργούν σωστά. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή γνωστού ως GABA, συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Το εγκεφαλικό στέλεχος, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με το νωτιαίο μυελό στη σπονδυλική στήλη, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, του καρδιακού ρυθμού, όπως και της διαφραγματικής αναπνοής. Οι νευρώνες που βρίσκονται σε αυτό το στέλεχος του εγκεφάλου στέλνουν ένα νευρικό ερέθισμα στο διάφραγμα, το οποίο αναγκάζεται σε σύσπαση, αρχίζοντας έτσι την διαδικασία της εισπνοής. Το κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη η σωματική πρακτική εφαρμογή της yoga είναι η σπονδυλική στήλη.

Η παρεγκεφαλίδα ελέγχει την ισορροπία, τον συντονισμό των μυών, τα αντανακλαστικά, και την κίνηση. Οποιαδήποτε στάση της yoga θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτή.

Το μεταιχμιακό σύστημα σχετίζεται με τη μνήμη και το συναίσθημα, μέσω δομών του εγκεφάλου όπως ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή, ο θάλαμος και ο υποθάλαμος. Μια μελέτη του 2010, διαπίστωσε ότι στα άτομα που ασκούνταν στο διαλογισμό 30 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, παρατηρήθηκε μείωση της φαιάς ουσίας στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται με το φόβο και το άγχος, και παράλληλα την αύξηση της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό της μνήμης.

Ως πρωτογενές οπτικό κέντρο επεξεργασίας του εγκεφάλου, ο ινιακός λοβός βοηθά να παρακολουθείτε και οπτικά ένα μάθημα γιόγκα. Ακόμα, μπορείτε να ευχαριστήσετε τον κροταφικό λοβό για την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε ερεθίσματα-ακούσματα για την εκτέλεση των asanas, μιας και είναι υπεύθυνος για την ακουστική αντίληψη.

Ο βρεγματικός λοβός συνδέεται με την κίνηση των άκρων, την κατανόηση του προφορικού λόγου και την αίσθηση του πόνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience, τον Απρίλιο του 2011, τα εγκεφαλογραφήματα αυτής της περιοχής έδειξαν ότι ο mindfulness διαλογισμός μειώνει δραστικά την ευαισθησία στον πόνο, ακόμα περισσότερο μάλιστα κι από την μορφίνη.



Πηγή: yogahouse.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου