Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2016

Ο Όμηρος μας κληροδότησε τέσσερα Εθνικά ονόματα: Τί έγιναν; (1)



Ο Όμηρος, μας ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ τέσσερα Εθνικά ονόματα: Τί έγιναν;

Δαναοί, Αργείοι, Αχαιοί, Έλληνες
.
ΕΛΛΑΔΑ- ΕΛΛΗΝΕΣ

Το όνομα Ελλάδα- Έλληνες είναι αυτό που θα κυριαρχήσει (μεταξύ των τεσσάρων) σταδιακά.
.
Είναι το όνομα με την αδιάλειπτη παρουσία από την αχλύ του μύθου και
την προϊστορία του Ελληνισμού μέχρι και σήμερα (όπως κι αν νοηματοδοτήθηκε, ενίοτε και παραγκωνίστηκε κατά καιρούς, για θρησκευτικούς και πολιτικοκοινωνικούς λόγους)
.
ΕΥΤΥΧΩΣ αυτό το «διασώσαμε» (έστω και… εντός) ως το (ούτως ή άλλως) ΙΣΤΟΡΙΚΟ κύριο όνομα της Εθνικής Ταυτότητας και Συνείδησής μας….!

.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όσους δεν αρκούνται σε….. πρώτες αναγνώσεις και θέλουν τα πολύ…. ψιλά γράμματα, διδακτορικού…. επιπέδου, υπάρχουν δημοσιεύσεις σχετικές. Εδώ δεν θα τα βρούν.
.
Γενικά προσπαθώ να είμαι «κοντά» στην «γλώσσα» ενός νέου ανθρώπου σήμερα, δηλαδή την γλώσσα που….. προκύπτει από τις μύριες αντιθέσεις και αδιέξοδα που βιώνει. Για τον νέο σήμερα η «γλώσσα» είναι περισσότερο «ψυχολογία» και λιγότερο νόημα).
.
Επανέρχομαι στο θέμα: Άλλα…. ονόματα:
.
Κομβικά σημεία στο Ιστορικό Ενδιάμεσο : Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και Χριστιανισμός
.
Και οι δύο ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ- θέλουν να οικειοποιηθούν (ο…. καθείς με τον τρόπο του και με τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις) το απίστευτο «ΟΡΥΧΕΙΟ» του Ελληνικού «ΛΟΓΟΥ» («των… Ελληνικών λόγων»).
.
Ο Ελληνικός Θησαυρός είναι μοναδικής- ανεκτίμητης αξίας. Τα έχει όλα και συμφέρει:
.
Από «ψυχή»…. μέχρι «Διάστημα». Από το «ένα» … μέχρι το «άπειρο». Από το «φθαρτό-θνητό… μέχρι το άφθαρτο- αθάνατο»….
.
Η σημαντικότερη ΥΒΡΙΔΙΚΗ «πάστα» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…. επί γης.
Ετοιμη… ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ…. για όλα τα γούστα.
.
Η…. ανερχόμενη (ας μην μιλήσουμε σήμερα για…. βαλανίδια, κάνει κακό σε μας), χωρίς ακόμη σαφή ταυτότητα (!!!) «ΔΥΣΗ» ενθουσιάζεται…… κομπλεξάρεται και…. πονηρεύεται (της μπαίνουν ιδέες).
.
Αρχής γενομένης από το Ρωμαϊκό Κράτος, αιφνιδιασμένο από τον Χριστιανισμό, με το ένα πόδι να πατάει στο…. «ΠΡΟ» και με το άλλο….. στο «ΜΕΤΑ».
.
Κι εδώ αρχίζει ένα μπέρδεμα ανευ προηγουμένου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου