Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2016

Οι 12 Απόστολοι έφτιαξαν τον Χριστιανισμό. Υπήρξαν όμως;



Στη Βίβλο, ο Ιησούς Χριστός αναθέτει στους 12 Αποστόλους το έργο να διαδώσουν την διδασκαλία του, με την παλαιοχριστιανική εκκλησία να οφείλει την ταχεία άνοδο της στον
ιεραποστολικό ζήλο τους. Ωστόσο, για τους περισσότερους από τους 12, υπάρχουν ακόμα λιγοστές ενδείξεις της πραγματικής ύπαρξής τους πέραν της Καινής Διαθήκης.

Ένας ιστορικός, οTom Bissell, στο βιβλίο του «In Apostle: Travels Among the Tombs of the Twelve», αφού έχει επισκεφθεί τα μέρη όπου οι ευαγγελιστές άφησαν την τελευταία τους πνοή, προσπαθεί να διερευνήσει αν οι 12 Απόστολοι ήταν ιστορικά πρόσωπα η χαρακτήρες μίας φανταστικής ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του επισκέφθηκε τη βόρεια Ισπανία κάνοντας τη διαδρομή του Απόστολου Ιακώβου, ταξίδεψε στο σημείο που ο Ιούδας ο Ισκαριώτης κρεμάστηκε αφού πρόδωσε τον Χριστό, αλλά έψαξε να εντοπίσει κι ένα μυστηριώδες μοναστήρι στο Κιργιστάν, όπου ένας χάρτης αποκάλυψε ότι φυλάσσονται τα λείψανα του Αποστόλου Ματθαίου. Ήταν όλα ταξίδια γεμάτα εσφαλμένες αφετηρίες, αδιέξοδα, και άλυτα αινίγματα που τον άφησαν τόσο μπερδεμένο όσο κι όταν ξεκίνησε.

Το έναυσμα που έδωσε στον Bissell την ιδέα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα ήταν η ταινία «Life of Brian», των Monty Python. Στην ταινία ο Μπράιαν Κοέν γεννιέται σε ένα στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα από τον Χριστό. Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στο στάβλο του και τα αποθέτουν στα πόδια του, όταν, όμως, το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στον διπλανό στάβλο. Αυτή είναι η ιστορία της ζωής του Μπράιαν: Πάντα κατά λάθος, όλοι νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Το πρόβλημα είναι πως εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τους πείσει πως δεν πρέπει και να... σταυρωθεί κατά λάθος. Όπως λέει ο Bissell στο National Geographic, η ιστορία αυτή ήταν που άλλαξε την οπτική του για το τι ισχύει και τι όχι για τον Χριστιανισμό.




Το περιοδικό κάνει μια έξυπνη ερώτηση στον συγγραφέα. Τον ρωτάει αν τον πρώτο αιώνα μ.Χ. υπήρχε η λίστα των New York Times με τα πιο ευπώλητα βιβλία, σε ποια κατηγορία θα έμπαιναν τα ευαγγέλια: στην μυθοπλασία ή την ιστοριογραφία. Κι εκείνος απαντά πως θα τα κατέτασσε σε μία κατηγορία δημιουργικού ρεαλισμού.




Μελετώντας τα κείμενα των Αγίων Γραφών αλλά και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα ο Tom Bissell έχει καταλήξει στις εξής διαπιστώσεις. Κάποια από τα ονόματα που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη ήταν πιθανώς υπαρκτά πρόσωπα. Υπήρξε πιθανώς ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Θωμάς και σίγουρα ο Ιάκωβος, που ήταν ετεροθαλής αδελφός του Ιησού από προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ. Ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες αλλά δεν αποτελεί ένα από τους 12 μαθητές του Χριστού, είναι επίσης ο Παύλος. Στις επιστολές του μάλιστα αναφέρει τον Πέτρο και τον Ιωάννη, γεγονός που συνάδει στο ότι ήταν υπαρκτές φιγούρες. Πέραν αυτών, όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη των υπολοίπων, πέραν των ίδιων των ευαγγελίων.

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε και δεν χωρά αμφισβήτησης, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ήταν ότι υπήρξε ο Ιάκωβος. Τον αναφέρει ο Flavius Josephus, ένας ιστορικός του πρώτου αιώνα μ.Χ., κι αν και το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ, ήταν μια γνωστή προσωπικότητα της εποχής, για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές σε πρωτοχριστιανικά κείμενα. Τα κείμενα αυτά μάλιστα συνδέουν τον θάνατο του δια λιθοβολισμού ως την αιτία που ξεσήκωσε για λόγους εκδίκησης την εξέγερση των Ιουδαίων κατά της Ρώμης.

Και τι έγινε με τον Ιούδα; Oπως λέει ο ερευνητής όταν πήγε στο σημείο Ακελδαμά στην Ιερουσαλήμ, όπου σύμφωνα με τας γραφάς υπήρχε η συκιά από την οποία κρεμάστηκε ο Ιούδας, το βραχώδες μέρος που θυμίζει κάτι από έρημο, του άφησε την αίσθηση του στοιχειωμένου μέρους. Αυτή είναι και η δυναμική αυτών των ιστοριών. Πας εκεί και αισθάνεσαι το μίσος για τον άνθρωπο που πρόδωσε τον Χριστό να έχει διαποτίσει τον τόπο. Ήταν όμως ο πιο διάσημος προδότης του Χριστιανισμού αληθινός; Ο Bissell συμμερίζεται την ιστορική εκδοχή ότι κάποιος όντως τον πρόδωσε, αλλά το αν το όνομα του ήταν Ιούδας ή κάτι διαφορετικό, αυτό είναι «άλλου παπά.. ευαγγέλιο».

Μπορεί η κεντρική Ασία να μην είναι και η πιο προσφιλής στον Χριστιανισμό περιοχή πια, ωστόσο ένας μεσαιωνικός χάρτης που ανακάλυψε ένας Ρώσος αρχαιολόγος το 2006, δείχνει ότι τα λείψανα του Ματθαίου θάφτηκαν σε ένα μοναστήρι των Αρμενίων κάπου ανάμεσα στα βουνά και παραπλεύρως σε μια λίμνη, στα βάθη του Κιργιστάν. Όταν ο Bissell ταξίδεψε εκεί αναζητώντας τα χνάρια του μοναστηριού, αυτό που ανακάλυψε δεν ήταν τα οστά του Αποστόλου, αλλά το ότι δεν υπήρξε εκεί ποτέ κάποιος ιερός χώρος των Αρμενίων. Τουλάχιστον ήταν ένα από τα πιο ωραία κι ενδιαφέροντα ταξίδια της ζωής του.

Που καταλήγει λοιπόν; «Διαπίστωσα ότι το να εναντιώνομαι στους θρησκευόμενους που πιστεύουν όσα πιστεύουν είναι σαν το να κατηγορώ τη βροχή που κάνει τα πάντα μούσκεμα», λέει ο Tom Bissell. «Ξέρω ότι κάποιοι θα προσβληθούν αν υποστηρίξω ότι τα ευαγγέλια είναι προϊόν φαντασίας. Μια καλύτερη στάση θα ήταν να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο όπου όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σχετικά με τη σημασία του νοήματος, που προέρχονται από τη συγκεκριμένη βιβλιογραφία, πραγματική ή φανταστική», σημειώνει.

Οι ιστορίες που έγραψαν ή δεν έγραψαν άλλωστε οι 12 Απόστολοι στα ευαγγέλια τους αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στο πως ο δυτικός κόσμος αποφάσισε να αυτοδιδαχτεί, μέσω της συλλογικής αφήγησης, τι σημαίνει αγάπη, αλήθεια, φιλία, και πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου