Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 05, 2016

5η Οκτ 1944, Η επανάσταση της Καρπάθου



Στην βδομαδιάτικη ραδιοφωνική εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου "Από τον Όθωνα στον Παύλο", ήταν φθινόπωρο του 1957, όταν ακούστηκε ένα μοναδικό αφιέρωμα για τη Κάρπαθο και το επαναστατικό της κίνημα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ημέρα του ξεσηκωμού. Μια σπάνια περιγραφή της άγνωστης για τους πολλούς, Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944.
Την εκπομπή έγραψε και παρουσίαζε ο δημοσιογράφος και ιστορικός συγραφέας Ανδρέας Σκανδάμης και τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Νίκος Φώσκολος.
Ο πολυγραφότατος Α. Σκανδάμης με καταγωγή από τη Δίβρη (ή Λάμπεια) Ηλείας, εκτός από γραμματέας και έμπιστος του Πρίγκηπα Πέτρου, (του αδελφού των Βασιλέων Γεωργίου του Β' και Αλεξάνδρου. Σπούδασε νομικά και δεν ασχολήθηκε με "βασιλικά καθήκοντα" αλλά με τις Επιστήμες και Τέχνες, πραγματοποίησε ακόμη και εξερευνητικά ταξίδια στην Ασία), υπήρξε και στενός φίλος του Καρπάθιου γιατρού, εκδότη και συγγραφέα Γεώργιου Μ. Γεωργίου.
Δεκατρία χρόνια μετά από το επαναστατικό ξέσπασμα, που θα έφερνε τη Κάρπαθο δίχως "ξένα χέρια και αλλοδαπές βοήθειες" στην αγκαλιά της Ελλάδας (με μια μικρή αναγκαστική στάση στους συμμάχους Εγγλέζους) και με οδηγό τις γνώσεις του Μενετιάτη γιατρού και συγγραφέα, έχουμε την πρώτη επίσημη ραδιοφωνική εκπομπή, γύρω από τον Οκτώβρη 1944 και τον πρωταρχικό ρόλο των Μενετών.
Αυτό το μοναδικό, δεκάλεπτο ηχητικό απόσπασμα, που διασώθηκε και διατηρήθηκε στα χέρια του Μενετιάτη Μιχάλη Γεωργίου, ακούγεται ξανά, για πρώτη φορά από το 1957!
Σήμερα "κεντήθηκε" και "στολίστηκε", με παλιές αλλά και σύγχρονες εικόνες του νησιού, στο πλαίσιο της κορυφαίας εκδήλωσης του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών, για τα 70 χρόνια από την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στο προαύλιο της Παναγίας των Μενετών Καρπάθου.
Κάμερα-Σκηνοθεσία
Μανώλης Δημελλάς
Μοντάζ
Βασίλης Ανατσίτος
Φωτογραφία
Καλλιόπη Μαλλόφτη
Φωτογραφικό Αρχείο
Εφημ. Καρπαθιακή
Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μενετών "Η Πρόοδος"
Μιχάλης Γεωργίου
Ηλίας-Εύη Χαλκιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου