Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 05, 2016

Λίμνη Κερκίνη: Η ανθρώπινη παρέμβαση που δημιούργησε έναν οικολογικό παράδεισο (φωτό)



Η λίμνη Κερκίνη, που εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της λεκάνης των Σερρών, είναι ένας πολύ σημαντικός υδροβιότοπος. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στον Στρυμόνα και αποτελεί έναν ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών.

Ουσιαστικά, η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, με σκοπό να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του νομού.

Η Κερκίνη έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ είναι ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Στα νότια η λίμνη έρχεται σε επαφή με τον ορεινό όγκο του Δύσωρου ή Κρουσίων, ενώ στα βόρεια υψώνεται το κατάφυτο με οξιές και έλατα τείχος του Μπέλες.

Η λίμνη Κερκίνη αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν πολύ δημοφιλή προορισμό και γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Μοναδική θέα στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης μπορεί κανείς να απολαύσει από το χωριό Λιθότοπος το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, στους πρόποδες των Κρουσίων, δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα.

Μπροστά από το χωριό ξεδιπλώνεται μια μοναδική εικόνα, με το νερό και τη φύση να είναι σε μια τέλεια αρμονία και να συνθέτουν μοναδικές εικόνες στα μάτια του επισκέπτη.

Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές και νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων δημιουργούν μια εικόνα γαλήνης που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, ενώ ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν μια μοναδική γοητεία στην περιοχή.

Οι Σέρρες και όλη η περιοχή της λίμνης Κερκίνης είναι ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός, τον οποίο αξίζει να επισκεφτείτε.

Το φθινόπωρο, μάλιστα, τους μήνες Οκτώβριο με Νοέμβριο, κατεβαίνουν στο πάρκο Κερκίνης υδρόβια πουλιά από τη βορειοανατολική Ευρώπη, κοπάδια από διάφορα είδη πάπιας, κύκνοι και άλλα. Αποτελεί μια εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.
kerkini2kerkini3kerkini4kerkini5kerkini6kerkini7kerkini1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου