Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 18, 2016

Αυτό το κείμενο είναι για όσους έχουν περάσει κατάθλιψη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Στην εποχή μας, φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από αυτή τη τρομερή εξουθενωτική ψυχική ασθένεια.

Ωστόσο, αν εσείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε υποφέρετε από κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι πρέπει να το περάσατε αυτό μόνοι σας ή να φοβάστε μήπως σας παρεξηγήσουν. Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Όποια και να είναι η κατάσταση σας, παρακαλώ συνεχίστε την ανάγνωση παρακάτω για να πάρετε το κουράγιο που ίσως χρειάζεστε για σήμερα.

Η κατάθλιψη είναι επίπονη, μπορεί να μοιάζει σαν σκοτεινή άβυσσο, σαν μία καταιγίδα χωρίς τελειωμό, ή σαν μία φυλακή που έχει παγιδεύσει το μυαλό σας. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που δεν την βιώνουν δεν μπορούν να καταλάβουν πλήρως τι νιώθουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή και πρέπει να παλεύουν μαζί της κάθε ημέρα που περνάει.

Πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν μία ασθένεια όταν βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τον πόνο που αυτή προκαλεί στους άλλους ανθρώπους. Στην κατάθλιψη, όμως, τα σημάδια δεν είναι τόσο εμφανή. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη κρύβεται από τα φώτα της προβολής, πίσω από κλειστές πόρτες όπου κανένας άλλος δεν μπορεί να δει τη ζημιά που έχει προκαλέσει.

Αν πάσχεις από κατάθλιψη, οι μέρες φαίνονται μεγάλες και οι νύχτες πολύ μεγαλύτερες. Θέλεις να ελευθερώσεις το μυαλό σου από όλο αυτό αλλά δεν ξέρεις πως ακριβώς. Θέλεις κάποιον να σε ακούσει, να καταλάβει πως νιώθεις αλλά πολλές φορές ούτε εσύ δεν μπορείς να περιγράψεις ακριβώς αυτό που νιώθεις. Θέλεις να τρέξεις μακριά αλλά δεν ξέρεις που. Θέλεις πολλά πράγματα αλλά περισσότερο από όλα να εξαφανιστεί αυτός ο κόμπος που νιώθεις στο στήθος σου.

Αν τώρα υποφέρεις ή έχεις υποφέρει στο παρελθόν από κατάθλιψη, μη το βάζεις κάτω. Κάποιος πάντα είναι πρόθυμος να ακούσει τον πόνο σου, να καταλάβει τη θλίψη σου και να σε βοηθήσει να σταθείς στα πόδια σου ξανά. Μόνο μην κλείσεις τα φώτα γιατί τότε δεν θα έχεις δώσει στον εαυτό σου την ευκαιρία να αναρρώσει.

ΜΠΟΡΕΙΣ να αρχίσεις και πάλι να νιώθεις καλά με προσπάθεια, αφοσίωση και δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου. Τίποτα στη ζωή δεν έρχεται εύκολα αλλά το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη γίνεται με το να παραδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη ζωή, οπότε μην νιώθεις ότι πρέπει να μείνεις μόνος.

Η κατάθλιψη μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν θέλεις να σηκωθείς ποτέ ξανά από το κρεβάτι, ότι θέλεις να βουλιάξεις μέσα στα σεντόνια και να προσποιηθείς



ότι ο έξω κόσμος δεν υπάρχει. Αν κάποιες μέρες αισθάνεσαι ότι δεν θέλεις να σηκωθείς, θυμήσου πως δεν χρειάζεται να το κάνεις.

Δεν χρειάζεται να παλεύεις με τον εαυτό σου την κάθε ημέρα, θυμήσου να δίνεις στον εαυτό σου το διάλειμμα που χρειάζεσαι. Είσαι απλά άνθρωπος και σου αξίζει να είσαι ειλικρινής με αυτά που νιώθεις και με αυτά που θέλεις να κάνεις και οφείλεις να ακούς τι σου λέει η εσωτερική σου φωνή.

Αυτός ο κόσμος που ζούμε έχει πολύ συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες από εμάς και κανένας δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλα. Αν νιώθεις ότι θέλεις να περάσεις όλη σου τη μέρα στο κρεβάτι αδιαφορώντας για τον έξω κόσμο, τότε κάν’ το. Κάνε οτιδήποτε πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει να γεμίσουν οι μπαταρίες σου και μην νιώθεις καμία τύψη γι’ αυτό.

Ξέχνα για μια στιγμή το τι περιμένουν οι άλλοι από εσένα και κοίταξε τον άνθρωπο που έχεις μπροστά στον καθρέφτη σου. Πολλές φορές η κατάθλιψη προκύπτει επειδή ξεχνάμε τη σύνδεση μας με το πραγματικό μας Εγώ, αυτό που κρύβεται πίσω από τις μάσκες που φοράμε κάθε μέρα για να ζήσουμε στον κόσμο αυτό. Έχουμε ξεχάσει το παιδί που κρύβεται μέσα μας, τον άνθρωπο που υπάρχει μέσα μας και επιθυμεί να παίξει, να διασκεδάσει και να εκφραστεί αυθεντικά.

Μην κλείνεις τα αυτιά σου στην εσωτερική σου φωνή που προσπαθεί να σου θυμίσει να αγκαλιάσεις την παρουσία της και να την ακούσεις κάθε φορά που νιώθεις λυπημένος. Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη ζωή μερικές φορές που ξεχνάμε ότι είναι απλά ένα παιχνίδι. Μην επιτρέψεις την κατάθλιψη να σε καταβάλει, παρότι πρόκειται για μία πάλη με ένα βάναυσο και σκληρό θηρίο, έχεις την απόλυτη δύναμη να το νικήσεις.

Η κατάθλιψη συχνά εμφανίζεται εκεί που δεν τη περιμένεις, αν συμβεί κάτι τέτοιο προσπάθησε να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις σου. Το μυαλό μας πολλές φορές απασχολείται με τα ίδια πράγματα που σκεφτόμασταν και χθες. Θυμήσου να παίρνεις απόσταση από τις κακές σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό σου, να αναπνέεις, να βρίσκεις χαρά στο γεγονός ότι είσαι ένας ζωντανός άνθρωπος, να νιώθεις, να χαίρεσαι την ομορφιά της φύσης γύρω σου, να γελάς με τα αγαπημένα σου άτομα, να μυρίζεις τα λουλούδια στον κήπο σου.

Αυτή η ζωή είναι ένα θαύμα και συγχρόνως ένα πεδίο μάχης όπου πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε και τις δύο αυτές όψεις του ίδιου νομίσματος. Τις αναποδιές, τον πόνο, την σύγχυση, την αγάπη, τη συμπόνια, την ελπίδα, όλα αυτά.

Μπορεί να νιώσεις ότι η κατάθλιψη σκεπάζει τα πάντα στη ζωή σου, ότι είσαι μόνος και τρομαγμένος. Θυμήσου απλά να μην εστιάζεις στο δένδρο αλλά στο δάσος. Η κατάθλιψη δεν είναι όλη σου η ζωή, είναι ένα μέρος της. Η κατάθλιψη δεν είναι όλη σου η ταυτότητα γι’ αυτό μην κοιτάζεις τον εαυτό σου σαν να είσαι μόνο αυτό. Είσαι ένα έργο σε εξέλιξη, ένα ζωντανό θαύμα γι’ αυτό μην υποτιμάς τον εαυτό σου.

Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη 1034

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου