Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 12, 2016

Εγγλεζονήσι: Ο παράδεισος της Χαλκίδας και η σκοτεινή του ιστορία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Το νησί-παράδεισος του Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre) που βρίσκεται μια ώρα από την Αθήνα και κρύβει μια σκοτεινή, πολεμική ιστορία


Το Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι ή Χτυπονίση ή Γάιδαρος είναι μια μεγάλη και ακατοίκητη νησίδα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκεται απέναντι από την παραλία Παναγίτσας στη δημοτική κοινότητα Δροσιάς, του Δήμου Χαλκιδέων. Πρόκειται για κατάφυτο νησάκι και το σχήμα του μοιάζει με αυτό της Ήμερης Γραμβούσας. Γεωγραφικά το νησί Κτυπονήσι βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα στο τέως Νομό Ευβοίας. Αυτοδιοικητικά και σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε το πρόγραμμα Καλλικράτης (Νόμος 3852/2010), το νησί Κτυπονήσι ανήκει στον Δήμο Χαλκιδέων.


Το νησί είναι ιδανικό για ψάρεμα, έχει τρεις αμμώδεις παραλίες (δύο στο ανατολικό μέρος και μία μεγάλη που εκτείνεται από το ανατολικό έως το δυτικό μέρος του νησιού) για μπάνιο και περιοχές για καταδύσεις. Στην κορυφή του ενός εκ των δύο λόφων του νησιού, υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου του Νέου. Το νησί γιορτάζει στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού του Ιερού Ναού και γεμίζει με επισκέπτες που καταφθάνουν με καΐκια από το μικρό λιμανάκι της Δροσιάς.





Το νησί ενοικιάστηκε το 1930 στον Εγγλέζο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre), εξ ου και η δεύτερη ονομασία του, ο οποίος έκτισε εκεί μια πανέμορφη βίλα, η οποία όμως βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταστρέφοντας μαζί και την βλάστηση του νησιού. Ερείπια του σπιτιού σώζονται μέχρι σήμερα. Στη μέση του νησιού υπάρχουν λείψανα κατοίκησης του 6ου με 7ου αιώνα καθώς και δεξαμενές νερού.

Ο Πετρ είχε φύγει το 1931 από το Βερολίνο για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησάκι που βρισκόταν στην Εύβοια. Η βίλα του ήταν το μοναδικό κτίριο του νησιού.

Έγινε γνωστός για τη σπουδαία ανακάλυψη που έκανε κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως αρχαιολόγος. Το 1926 είχε ανακαλύψει στην Αφρική απολίθωμα της προϊστορικής περιόδου. Ήταν ένα ανθρώπινο κρανίο το οποίο άνηκε σε άνθρωπο Νεάντερταλ, που είχε ζήσει πριν 200.000 με 300.000 χρόνια. Πρόκειται για τον περίφημο "άνθρωπο της Γαλιλαίας" (Galilee Man). Πέθανε στα 40 του, το 1941 στην Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου