Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 19, 2016

Απίστευτος αριθμός: Δεν φαντάζεστε πόσοι Έλληνες αποτεφρώνονται κάθε χρόνο στην Βουλγαρία!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...post-feature-image


Περισσότεροι από 4.000 Έλληνες μεταφέρονται κάθε χρόνο στη Βουλγαρία, προκειμένου να αποτεφρωθούν καθώς για την ώρα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του xronos.gr, το ένα μετά το άλλο τα γραφεία τελετών στη βόρεια Ελλάδα, ειδικά σε πόλεις κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναλαμβάνουν την καύση οστών ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα ιδιοκτητών γραφείων που προσφέρουν στις οικογένειες των νεκρών την ταφή της τέφρας στην θάλασσα ή την φύση, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδος. Το θέμα του συνεδρίου είναι «Οι εξελίξεις των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα και η αποτέφρωση των νεκρών».

Αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα του 2016 δεν υπάρχει. Οπότε όταν κάποιος επιλέξει την καύση νεκρού, η πιο κοντινή λύση είναι η Βουλγαρία, όπου προσφεύγουν τα ελληνικά γραφεία τελετών για να προχωρήσουν στην καύση νεκρών. Στη Σόφια βρίσκεται το κοντινότερο για την Ελλάδα αποτεφρωτήριο, με το επόμενο να βρίσκεται στο Βουκουρέστι.

Τα γραφεία τελετών μεταφέρουν τους νεκρούς στη Βουλγαρία και περιμένουν στη σειρά τους για να αποτεφρώσουν στη Σόφια. Τα τελευταία χρόνια από τα αστικά κέντρα πηγαίνει πολύ μεγάλος αριθμός. Ενώ πριν από 10 με 15 χρόνια ο αριθμός τους ήταν 400-500, σταδιακά οι αριθμοί αγγίζουν τις 4.000.


Το κόστος της αποτέφρωσης

Τα γραφεία τελετών στην Ελλάδα προσφέρουν την υπηρεσία αποτέφρωσης με 1.750 ευρώ. Σε απλή ταφή με ένα μνημείο που θα γίνει, το φθηνότερο, συν όλα τα υπόλοιπα, συν την εκταφή που πρέπει να γίνει στα 3 χρόνια, συν το κόστος για την εκταφή και για την διατήρηση των οστών στο οστεοφυλάκιο, όλο αυτό είναι ένα κόστος που οι συγγενείς δεν θέλουν να το υφίστανται. Παγκοσμίως κυρίως οικονομικοί είναι οι λόγοι που γίνεται αποτέφρωση.

Στην Ελλάδα αν κατασκευαστεί αποτεφρωτήριο το κόστος θα είναι κοντά στα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πρώτος ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ).

Πάντως το ενδιαφέρον για την καύση νεκρών είναι πολύ περιορισμένο ακόμη στην επαρχία ενώ τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου