Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 05, 2016

Και όμως οι Έλληνες στέλνουμε ακόμη τηλεγραφήματα


Μπορεί να μην είναι το πλέον δυνατό μέσο επικοινωνίας όμως το τηλεγράφημα είναι ακόμη εδώ. Ένα από τα πολλά νέα στοιχεία που μάθαμε με αφορμή την ψηφιοποίηση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

Προπολεμικά ήταν ένα από τα βασικά μέσα επικοινωνίας, το sms των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας να το παραγκώνισε δεν το έβαλε όμως και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο λόγος για το τηλεγράφημα που κάποιοι συμπολίτες μας το χρησιμοποιούν ακόμη κυρίως για να στέλνουν τις ευχές τους με ένα πλέον ξεχωριστό, vintage, τρόπο. Όπως αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ, με αφορμή την ψηφιοποίηση 23.000 αντικειμένων, το 2015 οι Έλληνες έστειλαν 40.000 τηλεγραφήματα.

Τα τηλεγραφήματα αποτελούν μία βασική κατηγορίες αντικειμένων που ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν προσθέτοντας μία ακόμη ψηφίδα στην τηλεπικοινωνιακή και όχι μόνο ιστορία της Ελλάδας. Τα 3.700 τηλεγραφήματα που διαθέτει ήδη το μουσείο, και καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1860 - 1980 φωτίζουν πτυχές της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Τηλεγραφήματα που αποκτήθηκαν μέσω δωρεών ή αγορών έχουν και σημαντική ιστορική αξία όπως το τηλεγράφημα που πληροφορεί για εξελίξεις στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Δεν είναι όμως μόνο τα τηλεγραφήματα που ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν καθώς μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται 3.200 συσκευές, αντικείμενα και όργανα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

13.500 τηλεφωτογραφίες με την συλλογή να εκτείνεται χρονικά από το 1949, έτος λειτουργίας της τηλεφωτογραφικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Καλύπτει σημαντικές στιγμές από την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της χώρας.

300 υλικά αρχείου όπως διαφημιστικές καταχωρήσεις, εφημερίδες και περιοδικά, 100 ώρες ταινιώνπου περιλαμβάνουν διαφημιστικές ταινίες, εκπαιδευτικά φιλμ και εκπομπές, εταιρικά φιλμ ΟΤΕ, αμοντάριστα πλάνα από πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και 2.300 τηλεκάρτες.




H τεκμηρίωση είχε στόχο την καταγραφή ταυτότητας για κάθε αντικείμενο και υλικό αρχείου που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου, ενώ για επιλεγμένα αντικείμενα έγινε αναλυτική και εκτεταμένη τεκμηρίωση. Παράλληλα με το έργο, έγινε πρωτογενής συντήρηση των εκθεμάτων. Η ψηφιοποίηση περιλάμβανε την επαγγελματική φωτογράφιση και καταχώρηση κάθε τεκμηρίου σε ηλεκτρονική μορφή. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες-τεκμηριωτές, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και διήρκησε δύο χρόνια. Το κόστος της επένδυσης καλύφθηκε αποκλειστικά από πόρους του Ομίλου ΟΤΕ.

Η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ και επικεφαλής του Μουσείου, δήλωσε: «Η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των συλλογών μας είναι ένα έργο για όλους. Για το Μουσείο, καθώς ανοίγει νέους δρόμους για την περαιτέρω ερμηνεία και ιστορική ανάλυση των τεκμηρίων και τη διαχείριση των συλλογών και το τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη των Μουσείων. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς αναδεικνύει την συνεισφορά του όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και στην τεχνολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας. Και το κυριότερο, για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί καταγράφει και αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και δίνει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και αντικείμενα μοναδικά στο είδος τους. Είναι μια επένδυση στην τεχνολογία και την καινοτομία ως όχημα για ένα καλύτερο κόσμο για όλους.»

Στο πλαίσιο του έργου, το Μουσείο εξοπλίστηκε με το σύστημα διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, καθώς και με την εφαρμογή eMuseumPlus, που οργανώνει τις συλλογές ψηφιακά και τις καθιστά προσβάσιμες διαδικτυακά μέσα από το νέο site του Μουσείου www.otegroupmuseum.gr.


Μέσα από την ιστοσελίδα, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτιστικών sites, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ενημερωθεί για τις νέες μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και προγράμματα 2016-2017 για σχολικές ομάδες και οικογένειες, αλλά και να μάθει πληροφορίες για τις συλλογές και τα νέα του μουσείου. Σύντομα, το www.otegroupmuseum.gr θα εμπλουτιστεί με σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές για την παρουσίαση των εκθεμάτων, όπως η τεχνολογία virtual reality, και με videos από τις δράσεις του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου