Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Κατίνα Μανιτάρα: η περήφανη γερακίνα του ΔΣΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η φωτογραφία της ασπρομαλλούσας 85χρονης που στέκεται αγέρωχη μπροστά στις ασπίδες της ―«δεύτερης φορά αριστερά»― κρατικής καταστολής, κάνει δικαιολογημένα το γύρο του διαδικτύου και όσους δεν γνώριζαν την Κατίνα Μανιτάρα να τη... γνωρίσουν.

Η Κατίνα Μανιτάρα εντάχτηκε στην Εθνική Αντίσταση μόλις στα δέκα της χρόνια, ως σύνδεσμος που μετέφερε κρυφά μηνύματα στους αντάρτες. Στα 14 της στάθηκε μάρτυρας στο βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς, ενώ στα 15 της βίωσε και η ίδια για πρώτη φορά τη φρίκη των βασανιστηρίων. Στην ίδια ηλικία εντάχτηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) και πήρε μέρος στη μάχη του Μακρύβαλτου, στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας.


Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και αποχτά τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Από τη μάχη του Μακρύβαλτου, όταν ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτυπά στο κεφάλι, ζει με αυτό σφηνωμένο στο κεφάλι της, μια ζωή περήφανη, ανυπόταχτη και μαχητική, πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας.


Η Κατίνα Μανιτάρα είναι μια εν ενεργεία μαχήτρια που ποτέ δεν παρέδωσε το «όπλο» της και διδάσκει μέχρι σήμερα τις νεώτερες γενιές με το ζωντανό παράδειγμά της.


Δυο εξαιρετικές αναφορές στην Κατίνα Μανιτάρα φιλοξενεί στις σελίδες του το περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ:


Συντρόφισσα Κατίνα σε ευχαριστούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου