Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 08, 2016

Βρίσκω θετικό που παραολυμπιονίκες φωτογραφήθηκαν με τους Ναζί της Χρυσής Αυγής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...















Βρίσκω θετικό που παραολυμπιονίκες φωτογραφήθηκαν με τους Ναζί της Χρυσής Αυγής. Θετικότατο. Δεν είναι τόσο τρελό αυτό που λέω.
Αν υπάρχει ένας εξευγενισμός και εξευμενισμός που είναι ακραία προβληματικός είναι το "ευπαθείς ομάδες".
Τα άτομα με αναπηρία όπως άλλες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν extra καταπίεση και ζητούν ορατότητα στο δημόσιο χώρο και στο πολιτικό και ευρύτερο κοινωνικό, ζητούν προσβασιμότητα. Γιατί πριν την ορατότητα, προέχει αυτό. Στόχος η χειραφέτηση, η ίση αντιμετώπιση.
Το "ειδικές ικανότητες" δεν είναι ισότητα. Είναι λογοτεχνισμός. Τα ειδικά εστιατόρια που απασχολούν μόνο ΑμεΑ είναι γκετοποίηση το ίδιο και τα πάρκα μόνο για ΑμεΑ. Και είναι γκετοποίηση γιατί ευθέως επιτίθενται στο αίτημα της προσβασιμότητας. Της καθολικής προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο και σε κάθε του έκφανση.
Λοιπόν. Η κοινωνία και η Πολιτεία, στερεί από ομάδες ανθρώπων βασικά δικαιώματα και μετά τους εξευμενίζει. Το ίδιο γίνεται με τους μετανάστες, με τις γυναίκες. Τους προσδίδεται ρομαντισμός ύπουλος και εργαλειακός.
Μου έρχεται αμέσως στο μυαλό η παράσταση των Αζά/Τσινικώρη με τις καθαρίστριες που ήταν όλες παθητικές, θύματα και αγίες. Μηδενικό agency. Στο μυαλό τους ήταν φεμινιστικό έργο από ό,τι συμπέρανα από τις ερωτήσεις - επίθεση που τους έκανα στο Q&Α. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν και διανοούμενοι που είχαν φιλοσοφικό κείμενο να προβάλλεται στο video wall, δεν είχαν διαβάσει ούτε καν το πρώτο κεφάλαιο του 2nd Sex. Η αγιότητα και ο ιδρυματοποιημένος ιστορικός μισογυνισμός πάνε χέρι - χέρι. Για αυτό η Μπωβουάρ χρησιμοποιούσε Χέγκελ, Λεβί ακόμα και Μπατάιγ (περιορισμένα λόγω εχθρότητας Σαρτρ) για να μιλήσει για την υποδούλωση μέσω της στέρησης παθών, ταμπού κ.α. από την γυναίκα.
Λοιπόν είναι το ίδιο πράγμα. Τα ΑμεΑ πρέπει να είναι "κάπως". Πρέπει να είναι άξια για τον εξευγενισμένο οίκτο μας και που θα τον μετασχηματίζουν σε υπέρβαση και θα ηρωοποιούνται.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Όχι λοιπόν. Όλα τα ΑμεΑ δέχονται ιδρυματοποιημένη καταπίεση, αλλά δεν είναι στερεότυπα. Είναι άνθρωποι. Και μπορούν να είναι και ρατσιστές και Ναζί και κάποιοι εχθρικοί προς άλλους αναπήρους και τύπους αναπηρίας.
Ακόμα περισσότερο, το θέμα αναδεικνύει την σκοτεινή γοητεία του φασισμού ακόμα και σε κάποιον που μπορεί να θίγεται άμεσα από αυτόν. Και υπό μια έννοια, όλες οι κοινωνικές ομάδες κινδυνεύουν από ένα Ναζιστικό όραμα. Ακόμα και οι προνομιούχες.
Προσέτι, δείχνει τους περιορισμούς του αστισμού και του decorum και της Βουλής.
Τέλος όμως, δείχνει πόσο έξυπνη είναι η Χρυσή Αυγή. Γιατί με πρόχειρο googling, θα διαπιστώσει κανείς πως την ρητορική τους σε σχέση με τα ΑμεΑ, την άλλαξαν. Πως έφτιαξαν τμήμα ΑμεΑ και στο site της Χ.Α. υπάρχει ακόμα και μόνιμη ατζέντα για τα ΑμεΑ που ανανεώνεται συνεχώς.
Η ηλιθιότητα είναι μια εξήγηση που δεν επαρκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου