Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 09, 2016

Όταν ο Παττακός έδωσε εντολή 'να κατέβουν τα τανκς'



Γιατί οι συνταγματάρχες ξεγέλασαν τους στρατηγούς που ήθελαν να κάνουν τη δική τους Χούντα. Η εντολή Παττακού "να κατέβουν τα τανκς", όταν ακόμη και ο Παπαδόπουλος δίστασε. Δείτε το βίντεο με τα τότε γεγονότα (Vid)


Σαράντα εννέα και πλέ08ον χρόνια πριν, τα τανκς έβγαιναν στους δρόμους της Αθήνας.

Το ραδιόφωνο μετέδιδε στρατιωτικά εμβατήρια και ο εκφωνητής με βαριά φωνή, γνωστοποιούσε την αναστολή βασικών άρθρων του Συντάγματος.





Δηλαδή, οι συνταγματάρχες στην εξουσία, η Δημοκρατία στον γύψο.

Οι πραξικοπηματίες εκμεταλλεύτηκαν την αστάθεια και πρόλαβαν την διενέργεια εκλογών, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαϊου του 1967.

Στις εκλογές αυτές θεωρείτο σίγουρη η επικράτηση της Ένωσης Κέντρου.

Λίγοι είχαν όμως διεισδυτική ματιά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Όταν τα τανκς παρήλασαν με ενίσχυση αρμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν επρόκειτο για φιγούρα, αλλά για τον ασφυκτικό κλοιό που έστηναν οι συνταγματάρχες.

Η 25η Μαρτίου του 1967



Στην παρέλαση για την εθνική επέτειο συμμετείχε και μια ίλη τεθωρακισμένων από τη Θεσσαλονίκη.

Οι Αθηναίοι θαύμασαν το θέαμα, καθώς πρώτη φορά έβλεπαν τόσα πολλά τανκς.

Όταν όμως ολοκληρώθηκε η παρέλαση, ενώ τα πληρώματα των τεθωρακισμένων επέστρεψαν στη Βόρειο Ελλάδα, τα άρματα παρέμειναν στην Αθήνα, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Παράλληλα, χιλιάδες στρατιώτες απ΄ όλη την Ελλάδα πήραν μετάθεση για την Αθήνα.

Ήταν μία ευχάριστη είδηση για τους φαντάρους, οι οποίοι αναρωτιούνταν ποιο «βύσμα» είχαν και δεν το ήξεραν.

Τελικά, όπως αποδείχτηκε, το «βύσμα» ήταν η ίδια η ηγεσία του στρατού που συγκέντρωνε στην πρωτεύουσα τις δυνάμεις που θα χρειαζόταν για το πραξικόπημα.

Το σχέδιο "Προμηθέας"

Το πραξικόπημα μπορεί να ήταν έργο των συνταγματαρχών, αλλά τα αρχικά σχέδια προέρχονταν απευθείας από στρατηγούς.

Οι στρατηγοί φοβούνταν ότι στις εκλογές της 28ης Μαΐου θα επικρατούσε η Ένωση Κέντρου με τον Γεώργιο Παπανδρέου, μία εξέλιξη που δεν την ήθελαν και ήταν αποφασισμένοι να την ανατρέψουν.

Γι’ αυτό έθεσαν σε λειτουργία το περίφημο σχέδιο «Προμηθέας».

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο στρατός μπορούσε να αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση που ξεσπούσαν εσωτερικές διαταραχές και προέκυπτε «κομμουνιστικός κίνδυνος».

Προφανώς, η πιθανή εκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου αποτελούσε μία τέτοια απειλή, καθώς λίγες μέρες πριν την 21η Απριλίου, οι στρατηγοί συμφωνούσαν παμψηφεί ότι έπρεπε να επιβληθεί στρατιωτική δικτατορία.

Κατέληξαν όμως ότι πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, έπρεπε να ενημερωθεί ο βασιλιάς και έδωσαν εντολή στους συνταγματάρχες να περιμένουν.

Οι συνταγματάρχες αγνόησαν την εντολή.

Εξέλεξαν αρχηγό τον Παπαδόπουλο, προσευχήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα στο Χαλάνδρι και άφησαν τα υπόλοιπα στον Παττακό και τα τανκς του.

Τα τανκς στην Αθήνα και η κατάληψη του Πενταγώνου



Στις 20 Απριλίου, ένα τηλεφώνημα ειδοποίησε τον Υποστράτηγο Πανουργιά ότι οι συνταγματάρχες σκόπευαν να επιβάλουν μόνοι τους τη δικτατορία.

Ο Πανουργιάς μίλησε με τον Παττακό, ο οποίος προσποιήθηκε τον ανήξερο και τον καθησύχασε.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 2 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, ο Παττακός έδωσε την εντολή και τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, οι πραξικοπηματίες έφτασαν στο πεντάγωνο μέσα σε ένα μικρό Όπελ για να συλλάβουν τους στρατηγούς!

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις κινήσεις που οδήγησαν στη Χούντα των Συνταγματαρχών, καθώς και τη νύχτα που τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου