Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 14, 2016

Τα "παράνομα" γερμανικά τηλεπαιχνίδια και οι Γερμανοί που... σφυρίζουν αδιάφορα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κάποτε η ΑΥΓΗ έγραφε για "παράνομα" τηλεπαιχνίδια για την εύρεση των λέξεων με τα ανακατεμένα γράμματα. Βρήκα ισολογισμό της εταιρίας του 2012. Σε 9 μήνες οι εισπράξεις έφτασαν τις 880.000€ από τα "θύματα" του τηλεπαιχνιδιού. Οι τοπικοί σταθμοί πλήρωσαν τρελά πρόστιμα εξαιτίας αυτών των Show.

Έγραφε λοιπόν η "ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ":
Χορός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχει στηθεί γύρω από το τηλεπαιχνίδι του τζόγου “Call for Cash” γνωστό και ως "Night Quiz" ή "Play & Win" ή “Τηλεκύβος”, που συνεχίζει να προβάλλεται τις μεταμεσονύκτιες ώρες στον ΑΝΤ-1, τελευταίως στον ALPHA, αλλά και σε πλήθος περιφερειακών καναλιών, παρά τα αλλεπάλληλα υψηλά πρόστιμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Το τηλεπαιχνίδι καλεί τους τηλεθεατές να “βρουν τη λέξη” ανασυνθέτοντας τη σειρά γραμμάτων. Όμως έχει χαρακτηριστεί από το ΕΣΡ ως "τυχερό παιχνίδι", αφού η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, αλλά από την τύχη να επιλεγείς ανάμεσα σε πολλούς να απαντήσεις. Η συμμετοχή σε αυτό εξαρτάται από τους χειριστές της εκπομπής και μάλιστα με τρόπο αθέμιτο. Όσοι δεν επιλεγούν να βγουν στον αέρα απλώς έχουν καταβάλλει το κόστος του τηλεφωνήματος υψηλής χρέωσης όσες φορές καλέσουν.
Το εν λόγω τηλεπαιχνίδι αποτελεί “πατέντα” γερμανικής εταιρείας, γυρίζεται εξ ολοκλήρου σε στούντιο στη Γερμανία (οι παρουσιάστριες συχνά δεν μιλούν κάν σωστά ελληνικά) και μεταδίδεται ζωντανά μέσω σύνδεσης στα ελληνικά κανάλια, τα οποία κερδίζουν είτε από την παραχώρηση της ζώνης τους στη γερμανική εταιρεία, είτε από τα κέρδη των γερμανών, είτε και από τα δύο, σε περίπτωση μεγάλων καναλιών υψηλής τηλεθέασης. Ιδιοκτήτης περιφερειακού καναλιού ανέφερε ότι “με την πτώση της διαφήμισης και τα 'φέσια' στην αγορά, το τηλεπαιχνίδι δίνει τουλάχιστον ένα στάνταρ έσοδο κάθε μήνα στο κανάλι από την ενοικίαση του χρόνου”. Μήνας μπαίνει- μήνας βγαίνει.
Το ΕΣΡ “κυνηγάει” το τηλεπαιχνίδι εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον: τον τελευταίο χρόνο έχει λάβει τουλάχιστον 35 καταδικαστικές αποφάσεις, επιβάλλοντας και εξοντωτικά πρόστιμα, έως 100.000 ευρώ σε περιφερειακά κανάλια που αρνούνται να συμμορφωθούν. Πριν τρεις μέρες επέβαλλε αθροιστικά 220.000 ευρώ στον ΑΝΤ-1. Όμως το τηλεπαιχνίδι συνεχίζεται. Αν και οι συμβάσεις που υπογράφονται δεν είναι όμοιες για όλα τα κανάλια, τουλάχιστον τα μικρότερα έχουν κάνει συμφωνία ώστε η γερμανική εταιρεία να καταβάλλει για λογαριασμό των καναλιών τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
Πρόστιμο δεν έχει καταβληθεί ποτέ, εδώ και τρία χρόνια, καθώς με ισχυρή νομική υποστήριξη, όλες οι αποφάσεις του ΕΣΡ εναντίον των καναλιών ακυρώνονται από το ΣτΕ με διάφορες αιτιολογίες: Μη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ, Ελλιπής αιτιολόγηση της απόφασης, ακόμα και Αβάσιμη αιτιολόγηση. Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (402/2011), για να προβληθεί τυχερό παιχνίδι από την τηλεόραση χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Όμως η Επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμη.



















antizitro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου