Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 26, 2016

Kogi: Οι «Επιστάτες» του πλανήτη


Βλέπουν τη Γη ως ένα ζωντανό ον και τους ανθρώπους ως παιδιά της. Ως φύλακες του φυσικού κόσμου, ο ρόλος τωνKogi είναι η προστασία του πλανήτη από τους ξένους που προκαλούν την καταστροφή μέσω της λεηλασίας και της εκμετάλλευσης των πόρων.

Ζώντας κατά μήκος του μονοπατιού Ciudad Perdida που οδηγεί στην Κολομβία, οι περήφανοι παραδοσιακοί Kogi είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους να προστατεύσουν το φυσικό κόσμο από τις συνεχιζόμενες απειλές.

Κατά μήκος ενός μονοπατιού που οδηγεί στη «Χαμένη Πόλη», στην Κολομβία, ζουν οι απόγονοι αρχαίας φυλής που έχουν στόχο να προστατεύσουν τον πλανήτη από τις απειλές!

Η «Χαμένη Πόλη» ή Ciudad Perdida, στα ισπανικά, είναι ο αρχαιολογικός χώρος, μιας πόλης μέσα στα δάση της Σιέρα Νεβάδα, η οποία πιστεύεται πως ιδρύθηκε το 800, περίπου 650 χρόνια νωρίτερα από ότι το Μάτσου Πίτσου.

Εκεί, γύρω από το μονοπάτι που οδηγεί στην Ciudad Perdida, στα 5.700 μέτρα πάνω από την ακτή της Καραϊβικής, ζουν οι Κόγκι (Kogi), οι οποίοι κατάγονται από την αρχαία φυλή Ταϊρόνα (Tayrona), που άνθισε στην περιοχή πριν από 2.000 χρόνια.

Οι Kogi, εξακολουθούν να ζουν με έναν απλό, παραδοσιακό τρόπο, και θεωρούν καθήκον να προστατεύουν το περιβάλλον. Βλέπουν τη Γη ως ένα ζωντανό ον και τους ανθρώπους ως παιδιά της.

Σαν φύλακες του φυσικού κόσμου, ο ρόλος των Kogi είναι η προστασία του πλανήτη από ξένους που προκαλούν την καταστροφή του, μέσω της λεηλασίας και της εκμετάλλευσης των πόρων.

Οι Kogi δεν έχουν μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια από τους ανθρωπολόγους, αλλά έρχονται τακτικά σε επαφή με τους τουρίστες. Σαράντα οικογένειες ζουν στο χωριό Μουτάνζι (Mutanzhi), κοντά στο ορεινό μονοπάτι των 44 χιλιομέτρων που οδηγεί στα ερείπια της Ciudad Perdida.

Αυτή η αρχαία ακρόπολη, εγκαταλείφθηκε από τη φυλή Tayrona τον 16ο αιώνα, όταν Ισπανοί κατακτητές έφθασαν στην κολομβιανή ακτή. Ανακαλύφθηκε μερικούς αιώνες αργότερα, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κάποιοι κυνηγοί θησαυρών σκόνταψαν πάνω σε μια σειρά από πέτρινες σκάλες.

Οι Kogi θεωρούν την Ciudad Perdida ως πνευματική γη τους, και κάθε Σεπτέμβρη, πραγματοποιούν μια τελετή καθαρισμού που περιλαμβάνει προσευχές και τελετουργίες για να εξαφανισθούν οι αρνητικές ενέργειες.

Η φυλή,επίσης, αναζητεί προστασία της κυβέρνησης για 54 άλλες ιερές τοποθεσίες που περιβάλλουν την οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα.

Ο πληθυσμός των Kogi φτάνει στα 20.500 άτομα και διασπείρεται μεταξύ των χωριών, στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο με τα πόδια ή με μουλάρι.Οι οικογένειες ζουν σε αχυρένιες καλύβες, και πριν τις χτίσουν κάνουν τελετές και προσφορές στα πνεύματα του φυσικού κόσμου.

Άνδρες και γυναίκες έχουν ίδια εμφάνιση, με μακριά κατάμαυρα μαλλιά και λευκές υφαντές φορεσιές, που είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις. Και τα δύο φύλα φέρουν τις παραδοσιακές τσάντες στους ώμους τους, αλλά μόνο οι γυναίκες επιτρέπεται να τα υφαίνουν. Οι άνδρες χρησιμοποιούν τις σακούλες για να μεταφέρουν τα φύλλα κόκας.

Για πολλά χρόνια, οι Kogi έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση θερμοκρασίας του πλανήτη, για νέες ασθένειες και την αυξανόμενη βία, ως αποτέλεσμα των ζημιών που κάνουμε στη Γη.

Ο Μαουέλ, ένας σεβαστός ιερέας της φυλής, πιστεύει ότι η περιβαλλοντική ανισορροπία έχει ακόμη βαθύτερες ρίζες.

«Είναι μια μόλυνση που ξεκίνησε πριν από 500 χρόνια» αναφερόμενος στην ισπανική κατάκτηση, που έχει σημαδέψει γενιές των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Οι Kogi δεν θεωρούνται τυχαίοι και έχουν μεγάλη επιρροή. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2010, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, τους επισκέφθηκε για μια ευλογία πριν από την επίσημη ορκωμοσία του.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου