Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 07, 2016

Η Toyota παρουσιάζει το Kirobo Mini, το μωρό ρομπότ που προορίζεται για τους μοναχικούς

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η Toyota δημιούργησε ένα μωρό ρομπότ που ελπίζει ότι μπορεί να κάνει τους μοναχικούς ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Το ρομπότ, μεγέθους παλάμης, θα είναι σε θέση να κάνει συζητήσεις και θα αρχίσει να πωλείται του χρόνου στην Ιαπωνία.

Το Kirobo Mini, ύψους μόλις 10 εκατοστών, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει συντροφιά, σύμφωνα με την εταιρεία - ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα ειδικής προσαρμογής των συζητήσεων, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν σχόλια για ταξίδια βάσει δεδομένων από το όχημα του χρήστη.

Βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να θυμίζει παιδί, με στέλεχος της εταιρείας να τονίζει στο Reuters ότι η αίσθηση ισορροπίας του είναι ελλιπής, για να παραμπέμπει σε μωρό μικρής ηλικίας. Αυτό το χαρακτηριστικό, όπως και άλλα, έχει σκοπό να δημιουργείται μια αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης μεταξύ του ρομπότ και του κατόχου του.


Το Kirobo Mini μπορεί να κάνει απλές συζητήσεις, χρησιμοποιώντας χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου και ανοιγοκλείνοντας τα μάτια, θυμάται τις προτιμήσεις του χρήστη και χρησιμοποιεί δεδομένα από διασυνδεδεμένες συσκευές για να κάνει σχόλια.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, το Kirobo Mini (κόστους 392 δολαρίων) προορίζεται να λειτουργεί ως συνθετικό «μωρό», επικαλούμενο τα μητρικά ένστικτα των γυναικών χωρίς παιδιά σε μια χώρα όπου η υπογεννητικότητα αποτελεί ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα. Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει το BBC, κάποιο από το διαφημιστικό υλικό για το ρομπότ απεικονίζει γυναίκες να το κρατάνε, αλλά δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στα περί «παιδιού».

Το Kirobo Mini είναι πολύ πιο φθηνό από άλλα ρομπότ - «συντρόφους», όπως το Pepper της Aldebaran. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προκάτοχός του, Kirobo, ύψους 34 εκατοστών, είχε αποσταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2013, συνοδεύοντας τον Ιάπωνα αστροναύτη Κότσι Ουακάτα σε μια μελέτη πάνω στην απομόνωση.

Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού απασχολεί έντονα την Ιαπωνία, καθώς περίπου το 25% των Ιαπώνων είναι άνω των 65- και αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, καθώς υπάρχει έλλειψη καταρτισμένων νοσοκόμων εξειδικευμένων στην φροντίδα ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου, υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά των ρομποτικών «συντρόφων» στη χώρα, πέρα από την όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της χρήσης ρομπότ στη βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου