Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 04, 2016

Η πρεμιέρα του «Westworld» άφησε κοινό και κριτικούς να παραμιλούν

Το βράδυ της Δευτέρας, το Westworld έκανε την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του και έκτοτε τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά, παγκοσμίως. Κάτι σχετικά αναμενόμενο, βάσει των όσων είχαμε δει, ακούσει και διαβάσει για τη sci-fi σειρά τουJonathan Nolan (Person of Interest). Αυτό που δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο, ωστόσο, ήταν πως τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί έχουν μείνει πραγματικά άφωνοι από τον «σοκαριστικό» (sic) πιλότο της σειράς.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Στο κοντινό μέλλον, επισκέπτες συρρέουν στο θεματικό πάρκο αναψυχής «Δήλος» και συναναστρέφονται ανθρωπόμορφα, ακίνδυνα ρομπότ. Σε ένα παιχνίδι φαντασιώσεων & ρόλων, τα ανδροειδή είναι προγραμματισμένα να εκπληρώνουν οποιαδήποτε επιθυμία των ανθρώπων, από σεξουαλικές επαφές έως μάχες μέχρι θανάτου. Στο Δήλος υπάρχουν τρεις θεματικές ενότητες, το Roman World, που διαδραματίζεται στην Πομπηία, το Medieval World, με σκηνικό την Ευρώπη των ιπποτών, και, φυσικά, το Westworld, που έχει θέμα την Άγρια Δύση.

Πίσω από το Westworld βρίσκεται ο Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins), ο οποίος έχει σχεδιάσει μέχρι τελευταίου εκατοστού τα πάντα μέσα σε αυτόν τον κόσμο, από τα ανθρωποειδή μέχρι το γρασίδι και, από ότι φαίνεται, ο χαρακτήρας του θα λειτουργήσει ως «ο κακός» της ιστορίας.


Το Westworld είναι βασισμένο στην ομότιτλη ταινία του 1973 με πρωταγωνιστή τον Yul Brynner, την οποία σκηνοθέτησε σε δικό του σενάριο ο Michael Chrichton -δημιουργός, μεταξύ άλλων, και του βιβλίου του Jurassic Park.

Το sci-fi thriller δε σηματοδοτεί μόνο τη μεγάλη επιστροφή του Anthony Hopkinsαλλά μας συστήνει και ένα μεγάλο και λαμπερό καστ, από τα πιο εντυπωσιακά αυτή τη στιγμή στην αμερικάνικη τηλεόραση, το οποίο περιλαμβάνει τους: Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Sidse Babett Knudsen, Jimmi Simpson, Rodrigo Santoro, Shannon Woodward, Ingrid Bolsø Berdal, Simon Quarterman, Angela Sarafyan, Luke Hemsworth και Clifton Collins, Jr.

Πέρα από όλα αυτά όμως, το Westworld λειτουργεί και ως απάντηση του HBO στο -επίσης δικό του- Game of Thrones. Με τη διάσημη σειρά να φτάνει στο τέλος της, το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο είχε ανάγκη από μια νέα «ναυαρχίδα» που θα προκαλεί την ίδια αναστάτωση στους ανθρώπους και, κυρίως, θα συγκεντρώνει τα ίδια νούμερο τηλεθέασης. Και, αν λάβουμε υπόψη μας τις πρώτες κριτικές για το Westworld, μάλλον τη βρήκε.

«Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή αρχή, που εμβαθύνει στις αξίες που μας κάνουν ανθρώπους χωρίς να το κουράζει με τις κλισέ διαφορές ανάμεσα σε άνθρωπο και μηχανή. Και το καστ είναι εξαιρετικό» - Guardian

«Μέχρι στιγμής, το Westworld φαίνεται αποφασισμένο να μας αποδείξει πως δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, όταν το θέμα είναι η βαρβαρότητα ως είδος διασκέδασης. Έχουμε γνωρίσει τον εχθρό και είμαστε εμείς οι ίδιοι» - Rolling Stone

«Το Westworld υφαίνει με φανταστικό τρόπο μια δυνατή δομή: έχει πλήρη επίγνωση της συνταγής του και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να ξεδιαλύνει τις σκοτεινές παρορμήσεις πίσω από αυτή. Αν αυτό είναι το μέλλον των δραματικών σειρών του HBO, τότε είναι ένα συναρπαστικό μέλλον» - The Atlantic

«Η ερμηνεία της Wood είναι μαγευτική. Διαμορφώνει στρώματα συναισθημάτων και επίπεδα ευαισθητοποίησης και σιγά σιγά αποκτά αυτεπίγνωση χωρίς ούτε μια στιγμή να σε κάνει να πιστεύεις πως δεν είναι Τεχνητή Νοημοσύνη. Κάνει μια εξαιρετική δουλειά και είναι ο καλύτερος λόγος για να δείτε τη σειρά» - Vox

Όσο για τα νούμερα; Σύμφωνα με το Variety, οι μετρήσεις της Nielsen έδειξαν πως η πρεμιέρα του Westworld συγκέντρωσε συνολικά 3.3εκ. θεατές σε όλες τις πλατφόρμες και έγινε αυτόματα το καλύτερο άνοιγμα σειράς του HBO με δεύτερο το True Detective (2.33εκ.) και τρίτο το Game of Thrones (2.2εκ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου