Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 29, 2016

Μετά την Τουρκία , Αλβανία και οι Βούλγαροι εθνικιστές ζητούν την Δυτική Θράκη και την ακύρωση της συνθήκης του Νεϊγύ!

Προοίμιο πολεμικών εξελίξεων στην βαλκανική χερσόνησο αποτελούν οι ανεκδιήγητες και προκλητικές απαιτήσεις των Βουλγάρων εθνικιστών από Ελλάδα-Σερβία και ΠΓΔΜ με την διοργάνωση συλλαλητηρίου σε όλη την Βουλγαρία.

Οι Βούλγαροι του εθνικιστικού κόμματος VMRO διοργάνωσαν συλλαλητήρια σε όλη τη Βουλγαρία, καθώς σηματοδοτείται η επέτειο 97 χρόνων από τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία είχε υπογραφεί μετά την ήττα της χώρας κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.


Η συνθήκη αυτή πρέπει να ακυρωθεί σύμφωνα με τους Βουλγάρους εθνικιστές, διότι «παραχώρησε παρανόμως την Δυτική Θράκη, μια περιοχή με έκταση 8 578 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Αντάντ, (η οποία την παραχώρησε στην συνέχεια στην Ελλάδα κατά τη διάσκεψη του Σαν Ρέμο) μειώνοντας έτσι την άμεση πρόσβαση της Βουλγαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος». !!



Στη Βάρνα, ένα αντίγραφο της Συνθήκης του Νεϊγύ κάηκε από τα μέλη του VMRO στο κέντρο της πόλης.

Οι ίδιοι πιστεύεται ότι η ημερομηνία υπογραφής της συνθήκης Neuilly-sur-Seine (ευρέως γνωστή ως συνθήκη Νεϊγύ) είναι μια από τις «μαύρες» σελίδες στην ιστορία της χώρας, διότι «διέλυσε» την Βουλγαρία της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, λόγω του ρόλου της χώρας ως συμμάχου των κεντρικών δυνάμεων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου του 1919 στο Neuilly-sur-Seine στην Γαλλία, και θεωρείται για την Βουλγαρία ως η απόλυτη καταστροφή για την διαμέλιση του βουλγαρικού έθνους που ζητάει την «εθνική απελευθέρωση και ενοποίηση» της δυτικής Θράκης .

Με την συνθήκη αυτή η Βουλγαρία έχασε εδάφη στην ΠΓΔΜ ( τότε Σερβία) , την Ελλάδα (δυτική Θράκη) και την νότια Δοβρουτσά , που σε μεγάλο βαθμό κατοικούνταν από Βούλγαρους, δεχόμενη μια τρομερή ήττα, τονίζει το βουλγαρικό άρθρο .

Επίσης μια ακόμη περιοχή 2 563 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά σύνορα της Βουλγαρίας εκχωρήθηκε στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

Η Βουλγαρία ήταν επίσης υποχρεωμένη να μειώσει το στρατό της σε 20.000 άνδρες, να πληρώσει αποζημιώσεις και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης Neuilly στην Γαλλία.



Στη Βουλγαρία, τα αποτελέσματα της συνθήκης είναι ευρέως γνωστά ως η «δεύτερη εθνική καταστροφή». Η Βουλγαρία ανέκτησε την νότια Δοβρουτσά ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Κραϊόβα το 1940.

Έτσι, μετά τις παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και την δυτική Θράκη , τις απαιτήσεις των Αλβανών με τους Τσάμηδες και την διεκδίκηση εδαφών της Ηπείρου , Καστοριάς και Κέρκυρας για την «Μεγάλη Αλβανία», σειρά παίρνουν οι Βούλγαροι , οι οποίοι αν και επισήμως δεν αναφέρουν κάτι, πάντοτε θεωρούν ότι τα εδάφη της Θράκης τα κατέχει η Ελλάδα παράνομα.

Αυτό όμως που διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον στον ορίζοντα είναι ότι έρχεται ενδεχόμενα πόλεμος στα Βαλκάνια , διότι «ξύπνησαν» πολλές μνήμες από το μακρινό και αιματοβαμμένο παρελθόν της περιοχής μας.

Οι συμμαχίες της Ελλάδος θα πρέπει να επαναπιβεβαιωθούν με τους ίδιους τότε συμμάχους μας τους Σέρβους και Μαυροβούνιους , διότι έρχεται ο Γ’ Βαλκανικός πόλεμος για λύσει οριστικά όλα αυτά τα «ζητήματα».





pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου