Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 26, 2016

Ο αστυφύλακας που δολοφόνησε τη νεαρή μοδίστρα γιατί αρνήθηκε να γίνει ερωμένη του



Για επτά ολόκληρους μήνες ο αστυφύλακας Σ.Π. είχε γίνει η σκιά της νεαρής Ουρανίας. Η γυναίκα εργαζόταν ως μοδίστρα ήταν παντρεμένη και μητέρα μιας 9χρονης κόρης αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να την φλερτάρει.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Το γεγονός ότι ο σύζυγος της απουσίαζε, καθώς εργαζόταν στην Γερμανία, τον έκανε να πιστεύει πως είχε ελπίδες η νεαρή γυναίκα να υποκύψει στον έρωτα του. Η Ουρανία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις προτάσεις του και όσο ο καιρός περνούσε, τόσο πιο δύσκολο γινόταν να την πλησιάσει, αφού εκείνη τον απέφευγε συστηματικά.

Η άρνηση της Ουρανίας έκανε τον Σ.Π. ακόμη πιο επίμονο και το αθώο φλερτ μετατράπηκε σε πιέσεις και απειλές ακόμη και για τη ζωή της. Η καθημερινότητα της νεαρής μοδίστρας είχε μετατραπεί σε κόλαση.

Ο Σ.Π. διέδιδε στη γειτονιά ότι διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της και πως εκείνη ήταν σε διάσταση με το σύζυγο της λόγω του δεσμού τους. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο όταν ο αστυφύλακας μπήκε στο ίδιο της το σπίτι και με την απειλή του περιστρόφου του θέλησε να την αναγκάσει να υποκύψει στις ορέξεις του.

Η Ουρανία βρισκόταν σε αδιέξοδο και δεν ήξερε πώς να τον αντιμετωπίσει, καθώς φοβόταν να πάει στην αστυνομία και να τον καταγγείλει, λόγω της ιδιότητας του. Ποτέ, όμως, δεν φαντάστηκε πως ο Σ.Π. θα έκανε πράξη τις απειλές του.

Νωρίς το πρωί της 12ης Οκτωβρίου του 1961 η νεαρή γυναίκα περπατούσε στην πλατεία Χαλανδρίου πηγαίνοντας στη δουλειά της. Ξαφνικά ο Σ.Π. την πλησίασε σήκωσε το υπηρεσιακό του περίστροφο και την πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Η γυναίκα έπεσε αιμόφυρτη στο έδαφος όπου άφησε την τελευταία της πνοή βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς της ανθρώπους.

Το Μάιο του 1962 ο Σ.Π. κάθισε στο εδώλιο του κακουργιοδικείου Πειραιά κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο ίδιος εξομολογήθηκε τον έρωτα του για την νεαρή γυναίκα και απέδωσε το μοιραίο τέλος σε λάθος της στιγμής.

Οι ένορκοι τον καταδίκασαν αναγνωρίζοντας του, όμως, το ελαφρυντικό της μη υπάρξεως ταπεινών ελατηρίων κατά τη εκτέλεση της πράξης. Ωστόσο, η απόφαση κηρύχθηκε πεπλανημένη με αποτέλεσμα ο αστυφύλακας να κληθεί και πάλι να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, λίγους μήνες αργότερα.

Στο δικαστήριο αναβίωσε, για δεύτερη φορά, η άγρια δολοφονία της νεαρής γυναίκας, αλλά και οι μήνες που προηγήθηκαν, όταν ο κατηγορούμενος την πολιορκούσε στενά απειλώντας την με κάθε τρόπο για να την αναγκάσει να πει το «ναι».

Οι μάρτυρες, που κατέθεσαν στη δίκη, εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι ο Σ. Π. είχε προσχεδιάσει το έγκλημα περιγράφοντας με λεπτομέρειες τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί της δολοφονίας.


Μάλιστα, η αδελφή του θύματος υποστήριξε πως, μια μόλις ημέρα πριν τη δολοφονία, ο κατηγορούμενος είχε εισβάλει και πάλι στο σπίτι της Ουρανίας κρατώντας το περίστροφο του και την απείλησε ότι θα τη δολοφονήσει. «Θα την είχε σκοτώσει αλλά έτυχε να είμαι και εγώ εκεί και του άρπαξα το όπλο από τα χέρια», είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο συμπληρώνοντας πως την επόμενη ημέρα την παρακολούθησε μέχρι το Χαλάνδρι, όπου είχε πάει για να εργαστεί, και όταν βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία την πυροβόλησε και τη σκότωσε.

Στην κρίσιμη ερώτηση του δικαστηρίου γιατί το θύμα δεν προσέφυγε στην αστυνομία ζητώντας βοήθεια, οι συγγενείς της απάντησαν ότι όλοι πίστευαν πως δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα αν τον είχαν καταγγείλει στη υπηρεσία του, καθώς εκείνος ήταν πολύ ισχυρός και είχε φίλους σε υψηλές θέσεις. Μάλιστα, όπως είπαν, φοβόντουσαν πως μετά από μια τέτοια καταγγελία όχι μόνο δεν θα σταματούσε αλλά η κατάσταση θα χειροτέρευε.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως λάτρευε την Ουρανία και δεν είχε πρόθεση να της κάνει κακό. Θόλωσε, είπε, και έκανε λόγο για «κακιά στιγμή». Επέμεινε, μάλιστα, ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε προσχεδιάσει τη δολοφονία.

«Βρισκόμουν μέσα στο λεωφορείο όταν τυχαία είδα την Ουρανία να μιλάει με έναν νεαρό ο οποίος υπέθεσα πως ήταν εραστής της. Κατέβηκα στην επόμενη στάση έτρεξα προς την πλατεία και την πυροβόλησα», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος.

Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του. Τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου 1962 το κακουργιοδικείο της Αθήνας καταδίκασε τον αστυφύλακα σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία από πρόθεση της Ουρανίας. Οι ένορκοι δεν αναγνώρισαν στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό αλλά εξέφρασαν την ευχή το δικαστήριο να μην επιβάλει την εσχάτη των ποινών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου