Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 28, 2016

Η επανάσταση της κασέτας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Μια νέα επαναστατική συσκευή εισβάλλει στη ζωή μας και κατακτά αμέσως τους νέους: το κασετόφωνο! «Απλοποιήθηκε το μαγνητόφωνο» πανηγυρίζει η διαφήμιση του νέου προϊόντος, το οποίο όμως έχει πολύ τσουχτερή τιμή: 3.600 δραχμές (4).


Είναι δηλαδή σχεδόν τόσο ακριβό, όσο ένα «μηχανάκι» 50 κ.ε., το οποίο κοστίζει μόλις 4.400 δραχμές (6),

αν και το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο μισθούς. Ανεξάρτητα πάντως από τα δυσεύρετα ακόμη κασετόφωνα, ο κόσμος παραμένει κάθε πρωί κολλημένος στα ραδιόφωνα ή τα τρανζίστορ για να ακούσει τις περιπέτειες του δικηγόρου Λαμπίρη στην καθημερινή σειρά «Το σπίτι των ανέμων» (2),

το οποίο έχει αντίπαλο στην ακροαματικότητα μόνο την «Πικρή, μικρή μου αγάπη», που έχει σαγηνεύσει τις γυναίκες. Στην εποχή αυτή της άναρχης δόμησης των πάντων δεν αργούν να εμφανιστούν και τα προκατασκευασμένα σπίτια, ιδίως για εξοχικά, τα οποία κατ’ ευφημισμόν αποκαλούνται... βίλες, έστω και με εμβαδόν 50 τετραγωνικών μέτρων! (7)

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου έχει και τα προβλήματά της. «Το καλοκαίρι έρχεται» αναγγέλλει στις... 28 Φεβρουάριου η διαφήμιση ινστιτούτου αδυνατίσματος, προφανώς για να τρομοκρατήσει την οικογένεια των παχύσαρκων που εικονίζονται (1).


Ακόμη πιο δραστικά μέτρα παίρνει ο παραγωγός «θεραπευτικού ιδιοσκευάσματος» ο οποίος παρουσιάζεται στο ειρηνοδικείο του Πειραιά και καταθέτει ενόρκως ότι η αλοιφή του «εντός 4 ημερών θεραπεύει την τριχόπτωσιν, πιτυρίδα, φαγούραν, υπερλίπωσιν και μετά ταύτα δημιουργεί νέαν τριχοφυΐαν» (8).

Ο κινηματογράφος βρίσκεται στο απόγειο της δημοτικότητάς του. «10 μικροί νέγκροι και Αγκάθα Κρίστι κάνουν μια μοναδική αστυνομική ταινία» ισχυρίζεται η εύστοχη διαφήμιση για τους μεγάλους (5).


Ομως τα παιδιά έχουν το δικό τους σινεμά, το θρυλικό «Σινεάκ», στην οδό Πανεπιστημίου - και μάλιστα με εισιτήριο 9,50 δραχμών! (3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου