Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 24, 2016

Τα κρυφά σημεία του Τύμβου Καστά, αποκαλύπτει μελέτη, σε αμερικάνικο περιοδικό! Τρεις εισόδους και υπόγεια οικοδομήματα «βλέπει» γεωφυσική έρευνα…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Μια πλούσια σε ευρήματα και εντυπωσιακή σε κατασκευές συνέχεια μας υπόσχεται το «πόρισμα» των καθηγητών Γεωφυσικής, Κωνσταντίνου Παπαθεοδώρου και Μιχάλη Αρβανίτη, για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
Συγκεκριμένα σε μια περίληψη έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο εξειδικευμένο σε θέματα γεωφυσικής διαδικτυακό περιοδικό του ιδρύματος http://seg.org/ (Society of Exploration Geophysicists (SEG)), με τίτλο «Geophysical prospection over a tumulus in northern Greece using ground penetrating radar and the historical and political importance of the findings. Michael Arvanitis, Geophysical Survey Systems Inc, USA Konstantinos Papatheodorou, TEI Serres, Greece» διατυπώνουν την εκτίμηση ότι στα εσώτερα του Τύμβου Καστά βρίσκονται,- αναμένοντας την αρχαιολογική σκαπάνη για να τα αναδείξει-, τρείς είσοδοι και υπόγεια οικοδομήματα! Ότι πρέπει δηλαδή για να απογειωθεί η φαντασία των ανά τον κόσμο φίλων της Αμφίπολης.

Ωστόσο, ενώ η μελέτη φαίνεται να αποκαλύπτει τα μυστικά του Τύμβου Καστά, ο ένας εκ των δύο επιστημόνων, με τον οποίο επικοινώνησε το «Χ», αποκηρύσσει το περιεχόμενο της.

Eπικοινωνήσαμε με τον καθηγητή Γεωλογίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος με το δημοσίευμα!
Του ζητήσαμε να σχολιάσει την συγκεκριμένη δημοσίευση, στην οποία εμφανίζεται ως ένας εκ των συντακτών και η απάντηση ήταν μια πραγματική έκπληξη.

Πλήρης διαφωνία, αλλά…
Ο κ. Παπαθεοδώρου απαντώντας σε email που του στείλαμε για να σχολιάσει την συγκεκριμένη δημοσίευση υπογραμμίζει με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι έχει δημοσιευτεί αυτό το άρθρο το οποίο περιλαμβάνει μέρος της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, αλλά με του οποίου (άρθρου) το περιεχόμενο ΔΕΝ συμφωνει και συνεχίσε λέγοντας ότι η έρευνα την οποία πραγματοποίησε το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συνεργασία της ΚΗ’ ΕΠΚΑ Σερρών και της κ. Περιστέρη, έχει παρουσιαστεί στην 24η Αρχαιολογική συνάντηση με τίτλο «Το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» και ΔΕΝ αφορά τον εντοπισμό του τύμβου Καστά, με το τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε και πρόσθεσε ότι «Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, ο τύμβος εντοπίστηκε από την ανασκαφή της κ. Περιστέρη και όχι από άλλες ενδείξεις».
Στην συνέχεια ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει επίσης ότι «Δυστυχώς, δε γνωρίζω αυτή τη στιγμή, πώς και γιατί δημοσιεύτηκε αυτό το άρθρο με τον τρόπο που δημοσιεύτηκε. Επί του θέματος αυτού, θα επικοινωνήσω με τον κ. Αρβανίτη ο οποίος το έστειλε στο εν λόγω επιστημονικό περιοδικό, στο οποίο δημοσιεύτηκε χωρίς την προηγούμενη δική μου συγκατάθεση προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις»!!!

Ουσιαστικά τι υποστηρίζει ο κ. Παπαθεοδώρου;
Υποστηρίζει ότι η δική του μελέτη παρουσιάστηκε στο 2010 στο ΑΕΜΘ στην Θεσσαλονίκη, όπου εκεί δεν υπήρχε καμία αναφορά στο ταφικού μνημείο, τον περίβολο και πολύ περισσότερο σε άλλες εισόδους και υπόγεια οικοδομήματα.
Η παρουσίαση του 2010 αφορούσε τον εντοπισμό οικοδομημάτων στην κορυφή του Τύμβου όπου και βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων. (ΑΕΜΘ 24, σελ. 443, 2010).

Που βρίσκεται η αλήθεια;
Πως προκύπτουν τότε τα νέα δεδομένα, αν ο κ. Παπαθεοδώρου δεν έχει διεξάγει άλλη έρευνα μετά το 2010; Είναι άξιο απορίας. Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι η μελέτη του κ. Παπαθεοδώρου, που στηρίχτηκε στα ευρήματα της έρευνα του 2010 δεν αναφέρει τίποτα για εισόδους και οικοδομήματα!!!! Όμως, κάνοντας μια αντιπαραβολή, ανάμεσα στην ανακοίνωση στο ΑΕΜΘ και στο δημοσίευμα στο αμερικάνικο περιοδικό, είναι σχεδόν πανομοιότυπες, ΣΧΕΔΟΝ!!! Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά μόνο σε ένα σημείο, εκεί που δημοσιεύει τον παρακάτω χάρτη, με τα σημεία της έρευνας και όπως φαίνεται, είναι αυτά στα οποία ενδεχομένως να έχουν εντοπιστεί οι άλλες είσοδοι!!! Να έγινε αυτή η «αλλοίωση» για λόγους εντυπωσιασμού; Από την στιγμή που δεν εμφανίζονται καταγραφές που να πιστοποιούν οτιδήποτε σχετικό με νέα ευρήματα (πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί στην εργασία του 2010) που στηρίζεται το συμπέ



ασμα για νέα ευρήματα; Εκτός και αν οι καταγραφές παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και απουσιάζουν από την δημοσίευση της περίληψης!!!

Αν δεχθούμε αυτή την υπόθεση ως σωστή, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι το 2010 δεν παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα ή – και μάλλον είναι το επικρατέστερο σενάριο -, είχαν γίνει οι μετρήσεις και αυτές επαναξιολογήθηκαν με βάση τα ευρήματα της ανασκαφής του 2014. Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να μιλήσουμε σε καμία περίπτωση, καθώς τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες οι οποίοι θα πρέπει να εκφραστούν, με πρώτον φυσικά τον κ. Παπαθεοδώρου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Παπαθεοδώρου συνεργάστηκε επί χρόνια με την ανασκαφέα της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη και ίσως αυτή η συνεργασία να μην περιορίστηκε στην κορυφή του Τύμβου – όπως θα ήταν και το λογικό, αλλά και περιφερειακά του Τύμβου!!! Υπάρχει περίπτωση να είναι έτσι;

Παρατηρώντας την φωτογραφία 2 από την δημοσιευθείσα μελέτη, βλέπουμε να συνοδεύεται από την παρακάτω λεζάντα: «Εικ.2: Η περιοχή έρευνας και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται». Αν δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στην μετάφραση, εκείνο που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι αυτό που αναφέρεται στην λεζάντα, το όργανο του σκαναρίσματος επάνω σε ρόδες και την περιοχή του Τύμβου Καστά, όχι στην κορυφή όπου βρέθηκαν και οι τάφοι σύμφωνα με την ανακοίνωση του 2010, αλλά στο πλάτωμα που υπήρχε περιμετρικά επάνω από τον περίβολο, ο οποίος αποκαλύφθηκε το 2012 και μετά!!! Άρα θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι έχουν γίνει μετρήσεις και μετά το 2012;

Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη μίλησε στην Καβάλα για την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά και τα ευρήματα, την ρώτησα αμέσως μετά αν υπάρχουν άλλα σημεία ενδιαφέροντος στον Τύμβο, η απάντησή της ήταν ότι η μοναδική εικόνα που έχει είναι αυτή που προκύπτει από τις έρευνες του καθηγητή γεωφυσικής Γρηγόρη Τσόκα, με όλες τις επιφυλάξεις που σημειώνονται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΠΟ στις 9 Ιανουαρίου του 2015, όμως στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 στην ομιλία της στις Σέρρες, η κ. Περιστέρη ζήτησε να συνεχιστεί η ανασκαφή και στον υπόλοιπο Τύμβο εμφανίστηκε ως ένθερμη υποστηριχτής της συνέχισης της ανασκαφής για την οποία ανακοίνωσε ότι θα είναι και επικεφαλής!!! Συγκεκριμένα είχε πει ότι «Αξίζει να συνεχίσουμε και την ανασκαφή στην γύρω περιοχή, γιατί δεν είναι μόνο εσωτερικά του Τύμβου το τι μπορεί να υπάρχει, αλλά και εξωτερικά, καθώς μπορούμε να βρούμε στοιχεία σημαντικά, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ταυτοποίηση του τι ήταν, τι γινόταν και από ποιους, στο χώρο αυτό».

Μήπως τελικά, αποκαλύφθηκε από «καραμπόλα» – μέσω της δημοσίευσης του αμερικανικού περιοδικού – ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Τύμβου Καστά, το οποίο δεν ήθελε ούτε η κ. Περιστέρη, αλλά ούτε και ο κ. Παπαθεοδώρου να βγει πριν την ώρα του;

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχουμε αρχίσει να υιοθετούμε σενάρια συνομωσίας και ίσως να μην έχει άδικο και θα ήταν έτσι, αν δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε με στοιχεία. Αν λοιπόν δεν είναι αρκετά τα όσα έχουμε παραθέσει, χάρτης με τις μετρήσεις του γεωραντάρ του και φωτογραφία με το σημείο των μετρήσεων, θα επικαλεστούμε και κάτι ακόμη, τις δηλώσεις του κ. κ. Παπαθεοδώρου στο Mega Channel τον Σεπτέμβριο του 2014!!!

Σε εκείνες τις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA (στις 28/9/2014) ο κ. Παπαθεοδώρου είχε διατυπώσει την άποψη ότι «Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα – έχω την αίσθηση ότι είναι, -πρέπει να είναι- κάτι το οποίο… να είναι… κάτι αρκετά περισσότερο, από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους». Από πού είχε βγει αυτό το συμπέρασμα, από την έρευνα που είχε διεξάγει το 2010 σε συνεργασία με την Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη και παρουσιάστηκαν στο ΑΕΜΘ; Αν δεν είχε προηγηθεί έρευνα πως έλεγε όλα αυτά στους δημοσιογράφους του καναλιού, δημιουργώντας εντυπώσεις;

Τέλος υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί η συγκεκριμένη δημοσίευση έγινε σε αμερικανικό περιοδικό και όχι στην Ελλάδα; Γιατί υπάρχει ασυνέχεια στις δηλώσεις από την πλευρά του κ. Παπαθεοδώρου σε σχέση με τις δηλώσεις του στο MEGA CHANNEL το Σεπτέμβριο του 2014 και γιατί ενώ υπάρχει η διαφωνία του με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, μια εβδομάδα μετά την πρώτη μας συνομιλία, δεν έχει αποσυρθεί ακόμη;
Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου