Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 24, 2016

Tο εξαφανισμένο ημερολόγιο του δεξιού χεριού του Χίτλερ



Ο κορυφαίος σύμβουλος του Χίτλερ, και εμπνευστής της "τελικής λύσης" του εβραϊκού ζητήματος, Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την άνοδο και την πτώση του Γ' Ράιχ


Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ αν και υπήρξε ένα από τα κορυφαία στελέχη του Γ' Ράιχ που βρέθηκαν στο πλευρό του Χίτλερ από την πρώτη ημέρα δεν ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένος. Σε αυτό έπαιξαν κυρίως ρόλο δύο πράγματα, ότι δεν ήταν εκτελεστικός αλλά ο ιδεολόγος αλλά και ότι δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία γύρω από αυτόν πέρα από όσα ακούστηκαν στην Δίκη της Νυρεμβέργης. Σε μία δίκη όπου με βάση και όσων έγραφε στο προσωπικό του Ημερολόγιο οι ένορκοι το οδήγησαν στην κρεμάλα.





Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Δίκη της Νυρεμβέργης, το βιβλίο "Το ημερολόγιο του Διαβόλου - Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και τα κλεμμένα μυστικά του Γ' Ράιχ" που βασίστηκε στο ημερολόγιο του, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πεδίο.


Το ογκώδες βιβλίο που συνέγραψαν οι Robert K. Wittman (πρώην πράκρορας του FBI και ιδρυτής της Ομάδας κατά των Πολιτισμικών Εγλημάτων στις ΗΠΑ) και David Kinney (βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος μεταξύ των άλλων και των New York Times) καταπιάνεται σε ένα μεγάλο βαθμό πέρα από το περιεχόμενο του ημερολογίου και με την περιπετειώδη ιστορία του. Την εύρεση του από τον αμερικανικό στρατό σε ένα σφραγισμένο από μπετόν υπόγειο ενός βαυαρικού κάστρου, στην χρήση του στην Δίκη της Νυρεμβέργης και την παράξενη εξαφάνιση του ακριβώς μετά το τέλος της. Το ημερολόγιο θα μείνει στο σκοτάδι για σχεδόν 70 χρόνια και μόλις τον Δεκέμβριο του 2013 θα παραχωρηθεί από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ στο Μουσείο Ολακαυτώματος.



Ο Ρόζενμπεργκ υπήρξε από τα πιο παλιά και σημαντικά μέλη του στενού κύκλου του Χίτλερ: η γνωριμία τους χρονολογούνταν πολύ πριν από την ίδρυση του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Ήταν ο «επικεφαλής φιλόσοφος» που συνέδεσε το όνομά του με τις τοξικές ιδέες εναντίον των Εβραίων και τις πολιτικές θεωρίες του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Ο αντισημιτισμός του άνοιξε τον δρόμο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Το βιβλίο του, «Ο Μύθος του 20ού αιώνα», που έγινε «ευαγγέλιο» για εκατομμύρια Ναζί πριν ο Χίτλερ γράψει το «Ο Αγών μου», αν και ακατάληπτο, μαρτυρεί τις στρεβλές και προκατειλημμένες ιδέες του για την άρια φυλή, την τέχνη, την ιστορία, τη Γερμανία και τη θέση της στον κόσμο, τη ναζιστική ιδεολογία.

Εκτός των άλλων ο Ρόζενμπεργκ υπήρξε ο βασικός ενορχηστρωτής της οργανωμένης αρπαγής από τους Ναζί εκατομμυρίων έργων τέχνης, αρχείων και βιβλιοθηκών από την κατεχόμενη ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας άνθρωπος που οι ίδιοι οι συνεργάτες του περιέγραφαν ως ψυχρό, αλαζονικό, απρόσιτο, σαρδόνιο, κυνικό, άκαμπτο, ο οποίος εντούτοις έχαιρε πάντοτε της μεγάλης εκτίμησης και στήριξης του Φύρερ πίσω από το περιβραχιόνιο του οποίου βρίσκεται στην πιο κάτω φωτογραφία.


Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε κατάθεση του πριν την δίκη της Νυρεμβέργης ο Χανς Φρίτσε, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ειδήσεων του Υπουργείου Προπαγάνδας, " κατα την γνώμη μου, ο Ρόζενμπεργκ ασκούσε τεράστια επιρροή στον Χίτλερ την περίοδο που εκείνος ακόμη έκανε κάποιες σκέψεις" για να συνεχίσει και να επισημάνει "η σημασία του Ρόζενμπεργκ έγκειται στο ότι οι θεωρητικές ιδέες του στα χέρια του Χίτλερ έγιναν πραγματικότητα [...] Το τραγικό είναι ότι οι φανταστικές θεωρίες του Ρόζενμπεργκ υλοποιήθηκαν".



Άξονας της εξιστόρησης είναι το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ. Καταγράφει τα σημαντικά γεγονότα από το 1936 έως το 1944. Αφηγείται τη γένεση και ισχυροποίηση του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στη Γερμανία, τις συναντήσεις και άγνωστες συνεννοήσεις του Χίτλερ με τους στενούς συνεργάτες του (Γκέρινγκ, Γκέμπελς, Χίμλερ κ.ά.), τις εντάσεις, τις αντιπαλότητες και τις εκκαθαρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια των Ναζί. Σε αρκετές καταστάσεις το ημερολόγιο όπως αναφέρουν οι συγγραφείς διαβάζεται και σαν λαϊκό μυθιστόρημα. Όπως στην κωμικοτραγική περίπτωση όπου ο Χίτλερ αναλαμβάνει δράση για την εξόντωση του συνεργάτη του Ρεμ, ο οποίος συνωμοτούσε για να ανατρέψει το καθεστώς και να εγκαταστήσει μία άρχουσα τάξη ομοφυλοφίλων.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Στο διπλανό δωμάτιο ο Χίτλερ βρίσκει τον υπαρχηγό του Ρεμ, τον Έντουντ Χάινες, "σε ομοφυλοφιλική περίπτυξη". "Αυτοί είναι οι ηγέτες που θέλουν να γίνουν κυρίαρχοι στην Γερμανία" λέει ανέκφραστα ο Χίτλερ. [...] Ο Χίτλερ προχωρεί στον διάδρομο και βλέπει έναν άνδρα που φορούσε ρουζ. "Ποιος είσαι εσύ;" γαβγίζει. "Ο υπεύθυνος προσωπικού της πολιτικής διοίκησης", απαντά εκείνος. Κυριευμένος από θυμό, ο Χίτλερ διατάζει οι νεαροί εραστές να συλληφθούν, να οδηγηθούν σε κάποιο υπόγειο και να εκτελεσθούν.

Πρόκειται για ένα μόνο μικρό απόσπασμα από τα όσα διαδραματίστηκαν την Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία η αιματηρή εσωτερική εκκαθάριση μέσα από την γλαφυρή περιγραφή του Ρόζενμπεργκ.






Παράλληλα και τα μεγάλα γεγονότα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είναι όλα στο ημερολόγιο: η προσάρτηση της Αυστρίας, η εισβολή στην Τσεχοσλοβα- κία και την Πολωνία, η κατάκτηση της Γαλλίας, η κήρυξη του πολέμου από τη Βρετανία, η συμφωνία με τον Στάλιν, όσα διαδραματίστηκαν στο ανατολικό μέτωπο και η εισβολή στην ΕΣΣΔ, η ήττα στο Στάλινγκραντ, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί στο Βερολίνο, η υποχώρηση, η κατάρρευση.

Στο ίδιο ημερολόγιο περιγράφονται το οργανωμένο πρόγραμμα της αρπαγής βιβλίων και ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης από σπίτια Εβραίων, βιβλιοθήκες και μουσεία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, αλλά και το δηλητηριώδες και κυνικό σχέδιο του Ρόζενμπεργκ για την «τελική λύση» στο εβραϊκό πρόβλημα, που οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου