Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 21, 2017

Πώς να πείσετε τον συνομιλητή σας ότι έχετε δίκιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όλοι έχουμε βρεθεί σε συναντήσεις όπου ο συνομιλητής μας αρνείται να δεχτεί τα επιχειρήματά μας, εμμένοντας στις απόψεις του.

Υπάρχει ένας τρόπος όμως που σύμφωνα με τον φιλόσοφο του 17ου αιώνα Μπλαιζ Πασκάλ κάποιος μπορεί να κάνει τον συνομιλητή του να ακούσει τα λεγόμενά του και ίσως να ασπαστεί τις απόψεις του, ανεξάρτητα από το εάν είναι «σωστές» ή «λανθασμένες». Την συγκεκριμένη μέθοδο προτείνουν και οι σύγχρονοι ψυχολόγοι.
Αρχικά, το σημαντικότερο λάθος, σύμφωνα με τον φιλόσοφο, είναι να κρατήσει κανείς επιθετική στάση, λέγοντας στον άλλο ότι κάνει «λάθος». Κανείς δεν θέλει να ακούσει ότι έχει σφάλει και αμέσως θα κρατήσει αμυντική στάση, με αποτέλεσμα η συζήτηση να εξελιχθεί σε καβγά.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να εξηγήσει κανείς στον συνομιλητή του ότι οι απόψεις του έχουν την δική τους αλήθεια, όμως υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί να δει το συγκεκριμένο θέμα. Με αυτό τον τρόπο, ο άλλος δεν νιώθει ότι έσφαλε, αλλά ότι αγνοεί κάποιες πληροφορίες που θα ήταν αδύνατο να γνωρίζει. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δεκτικός στο να ακούσει τα λεγόμενα του συνομιλητή του και ίσως να ασπαστεί τις απόψεις του.

«Τώρα, κανείς δεν προσβάλλεται που δεν έχει δει τα πάντα. Όμως σε κανέναν δεν αρέσει να σφάλει και αυτό ίσως πηγάζει από το γεγονός ότι ο άνθρωπος φυσικά δεν μπορεί να δει τα πάντα και ότι από φυσικού του δεν μπορεί να σφάλει φυσικά από την οπτική που βλέπει τα πράγματα, καθώς οι αισθήσεις μας έχουν πάντοτε δίκιο», αναφέρει ο Πασκάλ στις «Ιδέες» του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου