Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 21, 2017

Πού πήγαιναν το πάλαι ποτέ οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι για να… κλαφτούν;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Μια φορά και έναν καιρό οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας δεν είχαν μονιμότητα. Έτσι, κάθε φορά που γίνονταν εκλογές, η νέα κυβέρνηση
απέλυε τους παλιούς και προσλάμβανε τους «δικούς» της. Οι απολυμένοι λοιπόν δεν είχαν άλλο τρόπο διαμαρτυρίας από το να συγκεντρωθούν και να… κλαφτούν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τότε βρισκόταν στη σημερινή Πλατεία Κλαυθμώνος.
Η πλατεία με τα πολλά ονόματα

Η πλατεία Κλαυθμώνος άλλαξε πολλά ονόματα στο διάβα του χρόνου. Ξεκίνησε από Πλατεία των κήπων του Παλαιού Παλατιού (επί Όθωνος), έγινε στη συνέχεια Πλατεία του Νομισματοκοπείου (αφού εκεί βρισκόταν το κτίριο του Νομισματοκοπείου) και Πλατεία του κήπου του υπουργείου Οικονομικών.

Το 1838 και για μεγάλη χρονική περίοδο πήρε το όνομα Πλατεία 25ης Μαρτίου, γιατί στον κήπο της έγινε ο πρώτος Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που εκείνη τη χρονιά θεσμοθετήθηκε να γίνεται στις 25 Μαρτίου. Έπειτα έγινε Πλατεία Δημοκρατίας.
Νονός της ένας αρθρογράφος

Το σημερινό της όνομα απέκτησε το 1878 με αφορμή ένα χρονογράφημα του περιοδικού Εστία, το οποίο αναφερόταν στο φαινόμενο να μαζεύονται μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών – μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση – οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους. Πλατεία Κλαυθμώνος την βάπτισε λοιπόν ο αρθρογράφος και συγγραφέας Δημήτριος Καμπούρογλου.

Ωστόσο, από το 1989 η πλατεία έχει καινούργιο (επίσημο) όνομα: Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης, ενώ την κοσμεί και το ομώνυμο άγαλμα. Όμως το συγκεκριμένο, τελευταίο όνομά της δεν το χρησιμοποιεί κανείς. Όλοι την ξέρουμε και συνεχίζουμε να την ονομάζουμε Κλαυθμώνος.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου