Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 15, 2017

Ο άνδρας που φυλακίστηκε άδικα για 17 χρόνια και πώς ένας «κλώνος» του τον έσωσε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δεκαεπτά χρόνια παρέμεινε άδικα στη φυλακή ο εικονιζόμενος (στα δεξιά) Richard Anthony Jones, για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει.

Η απελευθέρωσή του ήρθε μόνο όταν βρέθηκε ένας άλλος άνδρας, με τον οποίο έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό.

Ο Jones είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια φυλακής για μια ληστεία που έγινε το 1999 και ενώ εκείνος πάντα αρνείτο πως ήταν ο δράστης.

Κρίθηκε όμως ένοχος με βάση τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και παρότι δεν υπήρχε κανένα γενετικό στοιχεία που να τον συνδέει με τη ληστεία.

Ο ίδιος προσπάθησε να ανατρέψει την ποινή του αλλά κάθε προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του έπεφτε στο κενό.

Όπως γράφει το Russia Today, άλλοι συγκρατούμενοί του του είπαν για έναν κρατούμενο ονόματι Ricky, με τον οποίο έμοιαζαν πολύ (και εικονίζεται στα αριστερά). Το 2015, ο Jones μίλησε στην οργάνωση Midwest Innocence Project για τον «κλώνο» του.

Η οργάνωση ανακάλυψε πως ο Ricky ζούσε κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, στο Κάνσας Σίτι του Κάνσας, ενώ ο Jones ζούσε στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι. Οι δικηγόροι του επέμειναν και στο άλλοθί του, πως βρισκόταν δηλαδή με τη σύντροφό του και την οικογένειά της την ώρα της ληστείας.

«Όταν είδα τη φωτογραφία του ‘κλώνου’ μου όλα ξαφνικά έβγαλαν νόημα» σχολίασε ο Jones.

Στη διαδικασία που επαναλήφθηκε, μάρτυρες- ανάμεσά τους και το θύμα της ληστείας- κατέθεσαν στο δικαστήριο πως, αφού είδαν τις φωτογραφίες και των δύο ανδρών, δεν μπορούσαν πια να πουν πως ο Jones είναι εκείνος που έκανε τη ληστεία.

Μεταξύ άλλων κατέθεσε και ο Ricky, που πάντως αρνήθηκε πως ήταν εκείνος ο δράστης της ληστείας.

Ο Jones συνδέθηκε με το έγκλημα όταν η φωτογραφία του επελέγη από βάση δεδομένων της αστυνομίας, τρεις μήνες μετά τη ληστεία. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, υπήρχε ήδη μεγάλη προκατάληψη σε βάρος του καθώς τα υπόλοιπα πρόσωπα με τα οποία συγκρίθηκε δεν έμοιαζαν καθόλου στην περιγραφή του υπόπτου που είχαν δώσει οι μάρτυρες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου