Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του .

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Ο ρασοφόρος επιδειξίας και η χολή των χρηστών των κοινωνικών δικτύων προς την καταγγέλλουσα φοιτήτριαΗ ιστορία είναι γνωστή. Ένας ρασοφόρος παρενόχλησε σεξουαλικά μια φοιτήτρια σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Και πως το μάθαμε αυτό; Από ανάρτηση της φοιτήτριας στο Facebook. Η δημοσιοποίηση του περιστατικού ανέδειξε τις άσχημες νοοτροπίες που κρύβουμε ως κοινωνία και αποφάσισα να τις καταγράψω συνοπτικά σε τέσσερις κατηγορίες.
Πρώτη κατηγορία αρνητικών σχολίων. Η φοιτήτρια λογικά είναι σεξουαλικά ενεργή και έχει δει γεννητικά όργανα. Γιατί να μην δει άλλο ένα (του ρασοφόρου); Εδώ έχουμε την τιμωρητική στάση της κοινωνίας απέναντι στη γυναικεία σεξουαλικότητα, αφού έχεις κάνει σεξ ή είσαι σε ηλικία που μάλλον έκανες-ή θα κάνεις, είσαι βρώμικη, έχεις «χαλάσει», δεν μπορεί κάποιος να σε παρενοχλήσει, αφού δεν είσαι δα και καμιά «αθώα».

Αυτοί οι άνθρωποι βγάζουν όλες τις τοξικές τους απόψεις για τη σεξουαλικότητα μιας άγνωστης σε αυτούς γυναίκας και δεν σκέφτονται πως θα μπορούσαν οι ίδιες να βρεθούν στη θέση της ή αν μιλάμε για άντρες, να βρεθεί στη θέση της η κόρη τους, η γυναίκα τους ή η αδερφή τους. Το ότι μια γυναίκα μπορεί να έχει προσωπική ζωή με έναν σύντροφο που τον έχει επιλέξει η ίδια με την ελεύθερη βούληση της, δεν δίνει δικαίωμα σε κανέναν να την παρενοχλήσει σεξουαλικά. Δεν καταλαβαίνω που είναι το δυσνόητο.

Δεύτερη κατηγορία αρνητικών σχολίων. Η αμφίεση της φοιτήτριας και το ροζ μαλλί της προκαλούσαν τον ρασοφόρο. Ναι, γι'αυτό ο ίδιος μοναχός έχει παρενοχλήσει και μαθήτριες στο παρελθόν, όλες προκαλούσαν. Βγήκε στην τηλεόραση ο πατέρας μαθήτριας που παρενοχλήθηκε από τον ίδιο ιερωμένο και είπε πως την παρενόχλησε όταν η κοπέλα πήγαινε με το λεωφορείο στο φροντιστήριο της. Είναι μια καραμέλα που επαναλαμβάνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτή η δαιμονοποίηση του ντυσίματος. Όταν διαβάζω τέτοια σχόλια μου έρχεται στο μυαλό μια παλιά μου φίλη που δικαιολογούσε τον βιασμό στην περίπτωση προκλητικού-για κείνη-ντυσίματος, μια άποψη που διατύπωνε με καμάρι και εκτός ίντερνετ. Βέβαια, αν φταίει το ντύσιμο γιατί δεν σταματούν οι παρενοχλήσεις σεξουαλικής φύσεως σε χώρες που οι γυναίκες φορούν μαντήλα και μπούρκα; Αλλά, ψιλά γράμματα αυτά. Για το μαλλί δεν μπορώ να εξηγήσω τον συλλογισμό, πως ένα μαλλί προκαλεί;

Τρίτη κατηγορία αρνητικών σχολίων. Ουπς. Εδώ έχουμε μια πολύ ύπουλη λογική και θα σας το αποδείξω αμέσως. Γιατί ανέβασε το περιστατικό η φοιτήτρια στο Facebook; Δεν ξέρει πως θα την παρενοχλήσουν άγνωστοι και θα την προσβάλλουν; Ας τον καταγγείλει στην αστυνομία. Είναι πιο εύκολο να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, παρά να κάνεις κάτι ουσιαστικό γι'αυτό. Μην πούμε τίποτα σε όσους την βρίζουν, ας ρίξουμε σε αυτήν το φταίξιμο που δημοσιοποίησε την παρενόχληση που υπέστη. Μόνο που η συγκεκριμένη κοπέλα προέβη σε αυτή της την πράξη για να βρει και άλλες γυναίκες που έχουν ζήσει παρόμοια περιστατικά με τον ρασοφόρο, ώστε να βρεθεί η ταυτότητα του αλλά και για να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του. Ακόμη, μπορεί να δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες αυτές, ως απόδειξη του συμβάντος. Τώρα πείτε την αλήθεια, αν μια κοπέλα έγραφε το περιστατικό χωρίς φωτογραφίες, χωρίς τίποτα, ή αν έκανε μια καταγγελία στην αστυνομία και μόνο, θα μίλαγε όλη η χώρα γι'αυτό; Θα κινητοποιούνταν εκπομπές ώστε να μάθουμε την ταυτότητα του ανθρώπου αυτού; Όχι.

Τέταρτη κατηγορία αρνητικών σχολίων. Ας μάθαινε πολεμικές τέχνες, αυτή θα ήταν λύση, όχι καταγγελίες στο Facebook. Θα ήταν τόσο αστεία τα σχόλια της κατηγορίας αυτής, αν δεν ήταν τραγικά. Είναι το απόλυτο «ας φάνε παντεσπάνι». Δεν ξέρω αν το έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι, αλλά είμαστε στην Ελλάδα, το 2017. Με την ανεργία στο 23,5%. Ποια μπορεί να διαθέσει χρόνο και χρήμα για να μάθει ουσιαστικά μια πολεμική τέχνη; Και πες πως κάποιες μπορούν και τις μαθαίνουν τις πολεμικές τέχνες, όσες δεν μπορούν; Τι σημαίνει; Πως γουστάρουν να παρενοχληθούν από άγνωστους άντρες σε λεωφορεία; Εκτός αυτού, είναι σα να λες πως οι άντρες είναι ζώα που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις ορμές τους, οπότε καλύτερα να τους τις καταστέλλουμε με ξύλο (και καράτε ενίοτε). Επίσης, αν έδερνε τον ιερωμένο και αυτός της έκανε μήνυση για σωματικές βλάβες, ποιος από εκείνους θα την υποστήριζε; Ο νόμος της ζούγκλας δεν είναι ποτέ η λύση.

Τείνουμε ως άνθρωποι να έχουμε ανθρωποφαγικές τάσεις όταν συνομιλούμε με άλλους στο διαδίκτυο και ως ένα βαθμό είναι φυσικό, η απόσταση και η αποστασιοποίηση του μέσου βοηθάει πολύ σε κάτι τέτοιο. Όμως, η δημοσιοποίηση μιας σεξουαλικής παρενόχλησης σε ένα λεωφορείο που το χρησιμοποιούν χιλιάδες κόσμου στη συμπρωτεύουσα μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Κλείνοντας, ένα μεγάλο μπράβο σε όσους πίστεψαν τη φοιτήτρια, την βοήθησαν και μοιράστηκαν την ιστορία της. Και ας μάθουμε από αυτούς.


Περισσότερα στο Twitter: Κατερίνα Χαμαλέλη:www.twitter.com/KChamaleli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου