Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του .

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Να γιατί ο σεισμός ονομάστηκε «Εγκέλαδος»!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ακούμε πολλές φορές στην τηλεόραση να γίνεται λόγος για «χτύπημα του Εγκέλαδου», καθε φορά που μια σεισμική δόνηση προκαλεί ζημιές ή και θύματα σε κάποια περιοχή. Ξέρετε, όμως, γιατί ονομάζεται ο σεισμός Εγκέλαδος;

Στην ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν ο γιος του Τάρταρου και της Γης, και αρχηγός των Γιγάντων. Ο Εγκέλαδος σκοτώθηκε στην περιβόητη Γιγαντομαχία, όπου ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες σχετικά με το πώς θανατώθηκε, όπως για παράδειγμα ότι τον κατακεραύνωσε ο Δίας. Ωστόσο, η πιο επικρατούσα παράδοση λέει ότι τον σκότωσε η θεά Αθηνά, ρίχνοντας επάνω του τη Σικελία ή το όρος Αίτνα.

Καταπλακωμένος, ο Εγκέλαδος καθώς κινείται και αναστενάζει προκαλεί σεισμούς και δημιουργεί ηφαίστεια ή τα κάνει να εκρήγνυνται. Και ετυμολογικά, εξάλλου, ο Εγκέλαδος είναι αυτός που έγκειται μέσα στη γη (λας)!

Έτσι, κατά τους αρχαίους Έλληνες ο Εγκέλαδος ήταν η θεότητα του σεισμού – και ιδίως του ηφαιστειακού. Κάπως έτσι έμεινε η ονομασία μέχρι τις ημέρες μας και τη χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στο φαινόμενο του σεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου