Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 09, 2017

Το κρυμμένο εκκλησάκι της οδού Γαλβάνη



Η κατεδάφιση μιας μονοκατοικίας στην οδό Γαλβάνη έκανε γνωστή την ύπαρξη μιας μικρής εκκλησίας, που μέχρι τώρα γνώριζαν μόνον οι ένοικοι των πίσω διαμερισμάτων του τετραγώνου Γαλβάνη-Νάξου-Κόντου-Δροσοπούλου. Η εκκλησία βρίσκεται στον ακάλυπτο μεταξύ των πολυκατοικιών. Προφανώς πρόκειται για ιδιωτική εκκλησία που ανήκε σε κάποιο μεγάλο κτήμα της περιοχής.
Τα Πατήσια ήταν προάστιο της προ αμνημονεύτων όμορφης Αθήνας και υπήρχαν εξοχικές κατοικίες που περιβάλλονταν από μεγάλα κτήματα, περιβόλια, ελαιώνες και ανθόκηπους. Χαρακτηριστικές είναι οι επαύλεις Δρακοπούλου και Κλωναρίδη, για ν’ αναφέρω τις πιο γνωστές.

Το εκκλησάκι όπως φαίνεται από τον κενό χώρο της οδού Γαλβάνη ύστερα από την κατεδάφιση της μονοκατοικίας.

 Πριν από τον μεσοπόλεμο και προτού ο πολιτισμός των εργολάβων και της αντιπαροχής αναπτύξει την περιοχή κατακόρυφα, αυτός που περπατούσε στην Πατησίων έβλεπε μπροστά του την Πάρνηθα, πίσω του την Ακρόπολη, δεξιά τον Λυκαβηττό και αριστερά του τον Σαρωνικό.
Λίγο πιο κάτω από το εκκλησάκι της οδού Γαλβάνη, στην πλατεία αγίας Παρασκευής δεξιά της οδού Καραβία υπάρχει το μεσαιωνικό εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής.
Η περιοχή ήταν άλλοτε το κτήμα Χρηστομάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου