Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 17, 2017

Έφτασαν τα ραβασάκια με τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ξεκίνησε η αποστολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής σκοπός της Διεύθυνσης είναι να αποσταλούν ηλεκτρονικά και τα περίπου 800.000 πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα τα λάβουν οι παραλήπτες τους.
Το αρχικό πρόστιμο (παράβολο το ονομάζουν) θα είναι στα 250€.
Αναλυτικά η διαδικασία σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία:
Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται με επιστολή, η οποία θα αποστέλλεται, είτε με e-mail, είτε ταχυδρομικά, είτε μέσω του TaxisNet, από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε. (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ότι πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους. Δεν υποχρεούνται ωστόσο να ασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση είναι να καταβληθεί πρώτα ηλεκτρονικό παράβολο €250 υπέρ του Δημοσίου. (Το πρόστιμο δηλαδή)
Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν προβούν στην καταβολή του ηλεκτρονικού παραβόλου και την ασφάλισή τους, η Δ.ΗΛΕ.Δ θα αποστέλλει τα στοιχεία τους στην αρμόδια Αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους, για τις προβλεπόμενες κυρώσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 5 παράγραφος 4 και 12 του Π.Δ. 237/1986.


Προβλέπεται πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα που θα ανέρχεται στα €250, για επιβατικά αυτοκίνητα στα €500 και για φορτηγά στα €1.000.
Παράλληλα με το τσουχτερό πρόστιμο, οι οδηγοί, ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν πρόκειται να αποφύγουν την αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες.
Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιάσε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα.
Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας χρειάζεται η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Για να επιστραφεί η άδεια ικανότητάς οδηγού πριν την χρονική διάρκεια που ορίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω, χρειάζεται:
να πληρωθεί το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.
η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου