Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του .

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Το παλιό σπίτι με το χαγιάτι,χτισμένο με πλιθιά και ξύλινα καδρόνια,τα σκαλοπάτια τρίζανε,και σε έπαιρνε η μυρωδιά της κοπριάς από τα ζώα!Τα παλιά σπίτια με τα χαγάτια ήταν διώροφα μεγάλα σπίτια κτισμένα με πλιθιά και ξύλινα καδρόνια, τους τσατμάδες, για διαζώματα.
Κάτω υπήρχε ένα μεγάλο χαγιάτι για τις αγροτικές δουλειές και πίσω απ’ αυτό ήταν ο στάβλος. Μια ξύλινη πόρτα, που έκλεινε τη νύχτα με κλαβανή, οδηγούσε στον δεύτερο όροφο. Τα σκαλοπάτια πολύ παλιά, έτριζαν κάτω από τα πόδια, βογκούσαν. Υπήρχε στον πάνω όροφο μία μεγάλη σάλα, εντελώς ανοιχτή εμπρός, και γύρω απ’ αυτήν τρία δωμάτια, ένα μικρό ευήλιο εμπρός και δύο ολοσκότεινα πίσω.

Στο ένα απ’ αυτά υπήρχε και τζάκι για τη μαγειρική. 
Τα πατώματα ήταν ξύλινα και άφηναν μεγάλα κενά οι σανίδες μεταξύ τους. Χρειαζόταν μεγάλη προσοχή στο περπάτημα. Ολόκληρο πόδι χωρούσαν οι σχισμάδες. Το χειμώνα που τα πρώτα χρόνια έμεναν από κάτω τα ζώα η μυρωδιά της κοπριάς έφτανε με ευκολία πάνω στο σπίτι. 

Αργότερα, στα περισσότερα σπίτια άλλαξαν την διαρρύθμιση και το μεγάλο χαγιάτι που υπήρχε κάτω για τις αγροτικές δουλειές καθώς και ο στάβλος που υπήρχε πίσω απ’ αυτό, μεταφέρθηκαν σε στάβλους και αποθήκες που κατασκευάσανε για τον σκοπό αυτό και στον χώρο που άδειασε, στο ισόγειο, γίνανε δωμάτια για να καλύψουν την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που ακολούθησε την περίοδο του μεσοπολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου