Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 13, 2017

Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας: Το παραδεισένιο χωριό,με παράδοση και ιστορία!



Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας απαρτίζεται από διάφορα όμορφα χωριά, που κοσμούν τη δυτική Ελλάδα. Μόλις 10 χιλιόμετρα νότια της Βόνιτσας και του Αμβρακικού κόλπου, συναντά κανείς και το Μοναστηράκι, ένα μικρό και γραφικό χωριό, που ανήκει στον σημερινό Δήμο Ακτίου. Περνώντας από το Μοναστηράκι, συνειδητοποιείς πόσος φυσικός πλούτος μπορεί να κρύβεται σε μια τόσο μικρή έκταση γης. Πόσες ομορφιές ξεπροβάλλουν, καθώς περπατάς και ανακαλύπτεις το χωριό.Η ιστορική αναδρομή και η ονομασία



Η ονομασία Μοναστηράκι δεν είναι η πρώτη και η μοναδική ονομασία που πήρε το χωριό. Στην πραγματικότητα, πίσω από τη σημερινή ονομασία του κρύβεται μια ιστορία, που γνωρίζουν μάλλον οι παλαιότεροι, παρά οι νέες γενιές.



Στην περιοχή του σημερινού Μοναστηρακίου ήταν παλαιότερα κτισμένοι μικροί αυτόνομοι οικισμοί, οι γνωστότεροι των οποίων ήταν 7: το Παλιοχώρι, το Βλαχοχώρι στον Λυκόνικο, η Καρυά προς τη σημερινή Πάλαιρο, το Παλιοκλίσι προς τη Μονοβάλτα, η Κορπή, στο σημείο που βρίσκονται σήμερα οι γνωστές πηγές, και το Παραδείσι. Βέβαια, υπήρξαν και μερικοί ακόμη οικισμοί, οι ονομασίες των οποίων δεν έχουν σωθεί, ίσως επειδή ήταν μικρότεροι σε έκταση ή μικρότερης σημασίας.



Το ποτάμι ΚεφαλόβρυσοΠριν από την ιστορική επανάσταση του 1821, που οδήγησε στην συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830, οι οικισμοί της περιοχής ενώνονται και δημιουργούν ένα μεγαλύτερο χωριό, με το όνομα Παραδείσι ή, δευτερευόντως, Παράδεισος. Οι ονομασίες αυτές προκύπτουν ίσως από τη εξέχουσα σημασία που είχε ο οικισμός του Παραδεισίου για την περιοχή, ανάμεσα στους υπόλοιπους οικισμούς.
Το χωριό Παραδείσι καταστρέφεται όμως ολοσχερώς από τουρκικά στρατεύματα, που λεηλατούν την ευρύτερη περιοχή, μέσα στα έτη του ελληνοτουρκικού πολέμου 1821-1827. Παρά την όλη ταραχή που έχει προκληθεί στα εδάφη της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τα θύματα που αφήνει πίσω του ο πόλεμος, οι επιζήσαντες κάτοικοι προσχωρούν, έπειτα, στο κτίσιμο ενός νέου χωριού, αυτή τη φορά, γύρω από την πηγή του Κεφαλόβρυσου. Το όνομα του καινούριου χωριού είναι Μοναστηράκι.



Η τελική ονομασία του χωριού Μοναστηράκιον, όπως αναγράφεται επισήμως, προκύπτει από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό, και γιορτάζεται την 6η Αυγούστου.
Το κέντρο του χωριού

“Ανεβαίνοντας” στο χωριό συναντάμε την κεντρική πλατεία, που περιτριγυρίζεται από καφενεία και ταβέρνες. Πλατάνια ρίχνουν τη σκιά τους στον πλακόστρωτο δρόμο και δροσίζουν το μέρος. Το πιο όμορφο σημείο της πλατείας είναι το ποτάμι Κεφαλόβρυσο, που πηγάζει από τα Ακαρνανικά όρη. Χάρις σε αυτό, 4 νεροτριβές βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα. Πάνω από το ποτάμι υπάρχει ένα ξύλινο γεφυράκι, πρόσφατα κτισμένο, για να συμπληρώσει τη γραφικότητα του τοπίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στέκει υπερήφανος πάνω από την πλατεία του Μοναστηρακίου και αποτελεί άλλο ένα κόσμημα για το χωριό. Είναι η κεντρική εκκλησία, την οποία επισκέπτονται τακτά οι άνθρωποι του χωριού. Τις ημέρες του Πάσχα, ειδικά, ξεχειλίζει από πιστούς και φωτίζεται από δεκάδες βεγγαλικά.
Η Κορπή

3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μοναστηρακίου βρίσκεται ο μικρός οικοσμός της Κορπής. Η Κορπή είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα για το νερό που διαθέτει και που εμφιαλώνεται στο εργοστάσιό της. Κατηφορίζοντας τον δρόμο αριστερά από το εκκλησάκι του Αγ. Κοσμά, φθάνουμε στις ιαματικές πηγές της Κορπής. Εκεί μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε το νερό απευθείας από την πηγή του. Γύρω μας ομορφαίνουν το τοπίο διάφορα μικρά καφενεία και ξενώνες, ενώ από το φόντο δε λείπει το πράσινο χρώμα των δέντρων.
Ο καταρράκτης

Στην είσοδο του Μοναστηρακίου, μας περιμένει ο καταρράκτης του Σεπετού με τη νεραϊδοσπηλιά του, που είναι ομολογουμένως το πιο παραμυθένιο αξιοθέατο του χωριού. Ποιος θα περίμενε ένα τόσο μικρό χωριό να κρύβει έναν επιβλητικό καταρράκτη ύψους 80 μέτρων. Λόγω του σχήματός του καθώς πέφτει, είναι γνωστός και ως “λαμπάδα”. Ο καταρράκτης οφείλει την ύπαρξη του στο ποτάμι του χωριού. Αυτό που τον κάνει όμως πιο ενδιαφέρων, είναι ο μύθος που κρύβεται πίσω από αυτόν.



Η παράδοση αναφέρει την ιστορία μιας όμορφης κοπέλας, που όταν ο πατέρας της απαγόρευσε να παντρευτεί τον αγαπημένο της, εκείνη πήδηξε από την κορυφή του καταρράκτη. Σώθηκε όμως από μία νεράιδα. Όταν ο πατέρας είδε την κόρη του να επιζεί, της επέτρεψε να παντρευτεί το παλικάρι που αγαπούσε. Έκτοτε, οι επισκέπτες εύχονται να δουν κι αυτοί τη νεράιδα του μύθου.
Τέλος, το ταξίδι στο γραφικό Μοναστηράκι κλείνει με τη μεγαλύτερη γιορτή του χωριού. Δεν είναι άλλη από την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Οι κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών συγκεντρώνονται την ημέρα εκείνη στην Παναγία Βροχοτινή. Η εκκλησία αυτή, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση και βρίσκεται πάνω από το χωριό και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. Στις 18, 19 και 20 Αυγούστου, λοιπόν, το χωριό διεξάγει ένα μεγάλο και δημοφιλές πανηγύρι, που προσκαλεί όλα τα γύρω μέρη να γλεντήσουν και να γιορτάσουν μαζί.


Πηγές:
/buk.gr
/el.wikipedia.
/www.neolaia.gr/
/xiromeronews.blogspot.gr
.maxmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου